Girls’ Day: Duizenden meisjes bezoeken techniek- en IT-bedrijven

Meisjes kiezen nog steeds heel weinig voor doorleren of werken in bèta, techniek en IT

| VHTO | 3 min | 15 april 2021 9:09
Copyright: VHTO
Duizenden meisjes tussen de 10 en 15 jaar bezoeken vandaag online een bèta-, tech- of IT-bedrijf. Zo maken de meisjes kennis met deze sectoren. Dat vergroot de kans dat ze straks doorleren en gaan werken in deze sector. Meisjes en vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in het technisch en IT-onderwijs en beroepen in deze sectoren terwijl voor het oplossen van de grote vraagstukken van onze maatschappij kennis van techniek en IT onontbeerlijk zijn. Deze Girls’ Day wordt jaarlijks georganiseerd door VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT.

Directeur VHTO Sahar Yadegari: “Meisjes kiezen nog steeds heel weinig voor doorleren of werken in bèta, techniek en IT. Dat is doodzonde. Voor die meisjes zelf maar ook voor ons als land. Er is heel veel behoefte aan getalenteerde werknemers. Bovendien wordt onze samenleving steeds meer vormgegeven door techniek en IT. Meisjes moeten daar hun invloed op kunnen uitoefenen.”

Girls’ Day

Girls’ Day is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij duizenden meisjes bedrijven bezoeken in de bèta, techniek en IT sector. Organisator VHTO koppelt scholen aan bedrijven in de buurt. De meisjes maken zo laagdrempelig kennis met wat bèta, techniek en IT allemaal te bieden heeft, ze ontmoeten vrouwelijke werknemers en krijgen daardoor een bredere kijk op hun eigen mogelijkheden. Dit jaar vinden de bezoeken online plaats.

Klimaatverandering

De kick-off van Girls’ Day staat dit jaar in het teken van klimaatverandering en heeft als thema “Staying Cool: Techniek voor de toekomst”. Kick-offpartner netwerkbedrijf Alliander laat zien hoe techniek en IT kunnen helpen om oplossingen te bedenken voor de klimaatverandering. Tijdens de kick-off doen de deelnemers mee aan een spelshow met onder meer een klimaatquiz en een escape room over energie.

Marlies Visser, Chief Operations Officer bij Alliander: “Werken in de techniek is superleuk en waardevol tegelijk! Want waar kun je nu creatief bezig zijn, bijvoorbeeld als monteur of ontwerper van het energienet, en ook nog eens daadwerkelijk bijdragen aan een belangrijk maatschappelijk vraagstuk als de energietransitie?! Alliander wil op alle fronten meiden enthousiasmeren en stimuleren om een technische opleiding te volgen, daarom steunen wij Girls’ Day. Met een technische opleiding ga je een hartstikke mooie toekomst tegemoet. Ook bij ons staat de poort wijd open. Vandaag, maar ook de komende jaren.”

Girls’ Day wordt officieel geopend door demissionair minister Van Engelshoven.

Meer nodig

Meisjes laagdrempelig kennis laten maken met de verschillende soorten bedrijven en beroepen die de technische sector biedt, is een van de vele maatregelen die nodig zijn om meisjes vaker te laten kiezen voor bèta, techniek en IT. Het is echter nog lang niet genoeg. VHTO lanceert daarom vandaag in samenwerking met FutureNL een petitie met een oproep aan de nieuwe minister van Onderwijs om het vak digitale vaardigheden op te nemen in het curriculum van basis- en voortgezet onderwijs. Schoolkinderen in Nederland krijgen geen structureel en verplicht onderwijs in digitale vaardigheden. Terwijl de wereld almaar verder digitaliseert en steeds meer beroepen nauwelijks uit te voeren zijn zonder computer.

Sahar Yadegari: “Digitale vaardigheden zijn voor ál onze kinderen belangrijk maar voor meisjes nog eens dubbel zo belangrijk. Meisjes die regelmatig en structureel onderwijs krijgen in digitale vaardigheden zullen veel sneller kiezen voor een vervolgopleiding of beroep in de technische hoek. Bovendien bereidt het hen beter voor op het doorleren of werken in die sectoren. En dat is keihard nodig. Zowel voor die meisjes zelf als voor ons als land.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over VHTO

VHTO zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT te vergroten. Veel meisjes ontplooien en benutten hun bèta/technische talenten nog niet optimaal, terwijl het ook om economische redenen belangrijk is dat meer meisjes kiezen voor een professionele toekomst in bèta, techniek of IT. VHTO levert een bijdrage aan meer diversiteit door activiteiten te organiseren met onderwijsinstellingen, bedrijven en de overheid. VHTO is actief in de hele keten van primair onderwijs tot en met de arbeidsmarkt.
Meer over VHTO

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.