China innoveert zo snel, laten we meer van ze leren

China staat inmiddels op de veertiende plek in de global innovation index

| Bit | 5 min | 15 april 2021 12:52
Exclusief
Gewaardeerd
Afbeelding: Skyline Shanghai, China | Copyright: Li Yang op Unsplash
China is een land van de lange termijn. In 2015 stippelde het land een traject uit om in 2025 de maakindustrie in China innovatief en duurzaam te maken. Daarin staat grofweg het volgende: de Chinese industrie verbeteren en talent maken. Binnen het Made in China 2025 plan (MiC 2025), zoals het traject heet, krijgen tien bedrijfstakken prioriteit: van nieuwe informatietechnologie, geautomatiseerde werktuigmachines en robotisering tot apparatuur voor lucht- en ruimtevaart. De ontwikkeling van deze bedrijfstakken leidt in China tot een zeer efficiënte en geïntegreerde maakindustrie, die hoort bij de beste productieketens ter wereld.

Het duurt dan ook niet lang meer voordat China de koploper is van de nieuwe industriële revolutie. China staat inmiddels op de veertiende plek in de global innovation index, in 2013 stonden ze nog op plek vijfendertig. In 2018 passeerde China de Verenigde Staten met het land dat het meeste aantal wetenschappelijke papers publiceert. Kwantiteit is natuurlijk geen kwaliteit, maar als je kijkt naar het aantal citaties is China in de afgelopen drie jaar van de zesde naar de tweede plek gestegen. Daarnaast is China koploper op de hoeveelheid patentaanvragen, maar liefst veertig procent van alle patentaanvragen komen uit China. Met name op het gebied mobiliteit, gezondheidszorg, connectiviteit en ruimtevaart maakt het land een enorme groei door. Wat kunnen we van dit land verwachten?

Hieronder beschrijf ik enkele voorbeelden.

Autonoom rijden

Op het gebied van zelfrijdende auto’s loopt China voorop. AutoX, een Chinees technologiebedrijf voor autonome auto's, test momenteel al zelfrijdende auto's zonder menselijke chauffeurs als back-up in de stad Shenzhen. In andere steden zijn meerdere zogenaamde “robotaxi” projecten gestart, maar deze voertuigen hebben nog steeds een chauffeur die het stuur kan overnemen in noodsituaties. De reden dat China in autonoom rijden investeert komt omdat slechts 28% van de bevolking een rijbewijs heeft. Ter vergelijking, in Nederland is dit 65%. Om deze reden investeert het land ook veel in C-V2X technologie. Met deze technologie kunnen er in 2021 5G compatibele auto’s worden gelanceerd met sensoren die realtime situaties kunnen afhandelen en onmiddellijke reactie vereisen. Ook op het gebied van elektrisch vervoer is China hard op weg marktleider te worden. Het produceert niet alleen de meeste elektrische auto’s ter wereld, maar heeft ook de controle over de grondstoffen die nodig zijn om accu’s te maken. Het land is de derde grootste lithium producent ter wereld, wint 70% van alle kobalt ter wereld en produceert bijna 100% van het bolvormig grafiet.

Online diagnoses

Naast mobiliteit investeert China ook veel in zorgtechnologie op basis van Artificial Intelligence (AI). Zo staan er in Shanghai onbemande telefooncellen, die op AI-gestuurde ‘one-minute clinics’ verlenen, inclusief diagnose en recepten voor medicijnen. Daarnaast zijn de afgelopen jaren internetziekenhuizen aan het opkomen. Dergelijke online platformen brengen medici en patiënten via internet samen om een diagnose te stellen. Op deze manier hoeven consultaties voor diagnose en behandeling niet meer in het ziekenhuis plaats te vinden. Met name voor mensen die afgelegen wonen of behandeld willen worden door een specialist die in het buitenland zit, kan dit ideaal zijn.

China is al begonnen met 6G

Een ander voorbeeld is connectiviteit. Waar wij zijn begonnen met het aanleggen van een 5G netwerk, is China al gestart met een 6G netwerk. Het land heeft inmiddels zijn eerste 6G satelliet in een baan rond de aarde gebracht. Deze technologie zou 100 keer sneller moeten zijn dan 5G. Dankzij 6G komt er een nieuw tijdperk waarin apparaten naadloos zullen worden geïntegreerd met onze zintuigen en motorische controle. In een 6G-tijd zullen we toepassingen zien die niet alleen mensen met machines verbinden, maar die ook mensen met de digitale wereld verbinden. Denk hierbij aan veilige en privé verbindingen voor bijvoorbeeld preventieve gezondheidszorg. Of aan een 6G netwerk met een zesde zintuig dat instinctief begrijpt wat onze bedoeling is, waardoor we efficiënter kunnen werken of anticiperen.

Mijnbouw in de ruimte

De komende jaren kunnen we van China ook veel verwachten op het gebied van ruimtevaart. China maakte eind 2018 als eerste een landing op de donkere kant van de maan, de zijde die altijd van de aarde afgekeerd is. De Volksrepubliek wil nog voor 2025 een eerste experimentele zonne-energiecentrale in een baan om de aarde brengen, die energie ‘doorstraalt’ naar de aarde. Daarnaast richt China zich ook op mijnbouw in de ruimte. Bij ruimtemijnbouw moet je denken aan het zoeken naar metalen en mineralen die hier op aarde zeldzaam zijn, zoals platina en iridium. Maar ook Kobalt waar China marktleider in wil blijven, gezien de behoeften aan accu’s de komende jaren flink zal toenemen.

Innovatie verder brengen door samenwerking

Hoewel dit slechts enkele van de vele projecten zijn waar China mee bezig is, tonen ze wel aan dat Chinese technologiebedrijven zich razendsnel ontwikkelen en niet meer onderdoen voor Westerse innovatie. Sterker nog, het is denk ik slechts een kwestie tijd voordat Chinese bedrijven ook de boventoon gaan voeren op het gebied van innovatie. We kunnen veel leren van China’s helikoptervisie en hoe ze inspelen op kansen. Als we als Europa mee willen blijven doen op het gebied van innovatie, zullen we net als China snel moeten handelen. Daarnaast moeten we ook streven naar meer samenwerking met China. Laat ons meer van ze leren en samenwerken als internationale partners, op gelijke voet en op basis van internationale systemen zodat we de rechtsstaat hier met de bescherming van bedrijven en individuen kunnen blijven handhaven. Op deze manier kunnen we innovatie verder brengen en samen met China de wereld verbeteren tot ongekende hoogte.
Auteur: Marco van der Werf, Mede-oprichter bij BIT Internet Technology

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Bit

Wij zijn een onderzoeks- en prototypingstudio die wordt gerund door 50 jonge talenten, met een missie om de impact van opkomende technologie op het bedrijfsleven en de planeet te versnellen. We maken prototypen van hardware, software en AI, waardoor het technologisch leiderschap van studenten en klanten gaandeweg groeit.
Meer over Bit

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.