Zeer slechtziende Joke kan nu weer gezichten herkennen

| OrCam | 3 min | 15 januari 2020 17:28
Gewaardeerd
Afbeelding: Mevrouw Thoma | Copyright: philogirl
Binnen enkele weken 85% van je gezichtsvermogen verliezen... Het overkwam Joke Thoma uit Vlaardingen die aan de oogziekte maculadegeneratie lijdt. Maculadegeneratie komt in twee varianten voor: de droge vorm, die zich langzaam ontwikkelt, en de natte vorm, waardoor het zicht plotseling in rap tempo verslechtert. Joke kreeg tot haar schrik te maken met de laatste variant.

“Het balletje is gaan rollen toen we naar de Efteling gingen,” vertelt de 73-jarige weduwe. “Ik wilde betalen aan de kassa, maar kon het geld in mijn portemonnee niet langer meer onderscheiden. Ik heb de hele boel doorgegeven aan mijn zoon: doe jij het maar! ‘Nou moeten we toch maar eens naar de opticien, ma’, zei hij toen.”

Nooit meer autorijden

De opticien dacht in eerste instantie aan staar. Dit werd echter uitgesloten toen bleek dat mevrouw Thoma hier al aan geholpen was. Via de huisarts kwam ze bij de oogarts terecht. De oogarts constateerde de natte vorm van maculadegeneratie en vertelde haar dat ze geen auto meer mocht rijden. “Dat deed ik natuurlijk al lang niet meer,” zegt ze nuchter. “Levensgevaarlijk toch, als je zo beroerd ziet.”

De diagnose werd ruim een jaar geleden gesteld in het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis. Sindsdien krijgt Joke iedere zes weken injecties in haar ogen. De behandeling kan de oogziekte niet genezen, maar voorkomt dat haar zicht nog verder achteruit gaat.

Het gezicht is een wazige vlek

Bij maculadegeneratie ontstaat er vooral slecht zicht in het midden van het blikveld. Lezen wordt daardoor bijna onmogelijk en ook het herkennen van gezichten gaat mevrouw Thoma slecht af. “Als ik iemand aankijk, zie ik op de plek van de ogen alleen een wazige vlek. Ik heb vaak geen idee wie ik voor me heb. Heel vervelend, als iemand op straat je begroet.”

Sinds kort is dit probleem gelukkig verminderd, nu mevrouw gebruik maakt van de OrCam. De OrCam is een minicamera op een brilmontuur met onder andere gezichtsherkenning. “Een openbaring!”, vindt Joke. “Ik heb de gezichten van een aantal vrienden en kennissen gescand. Als ik een van hen nu tegenkom, vertelt de OrCam wie het is.”
Ook lezen is weer mogelijk. “Ongelooflijk, je wijst een tekst aan en de minicamera leest het binnen een paar seconden al voor. Ik kan de post en de krant weer zelfstandig lezen.”

Low Vision Totaal, de leverancier van OrCam, verzorgde de aanvraag bij de zorgverzekeraar. “Zij vroegen het papierwerk op bij het ziekenhuis en regelden alles.” Het duurde even voordat de zorgverzekeraar over de brug kwam, maar uiteindelijk kreeg mevrouw Thoma het hulpmiddel volledig vergoed.

Geen schaamte meer dankzij de OrCam

Joke heeft de OrCam nu een maand en is er erg blij mee. “Ik gebruik de OrCam nu om te lezen en om gezichten te herkennen. In de toekomst wil ik hem ook gaan gebruiken in winkels, om producten te herkennen door deze te scannen via de barcode. Ik hoef me dan niet meer te schamen, ik ben altijd bang dat de mensen denken dat ik analfabeet ben. Laatst nog bij de apotheek, ik moest een formulier invullen en dat ging gewoon niet. ‘Ik kán wel schrijven hoor’, riep ik toen, ‘maar ik heb hele slechte ogen’. Nu met de OrCam ben ik van die schaamte gelukkig verlost.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over OrCam

De missie van OrCam is om de kracht van kunstmatig zicht te benutten door baanbrekende technologie te integreren in een draagbaar platform dat het leven verbetert van mensen die blind zijn, slechtziend zijn en leesproblemen hebben.
Meer over OrCam

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.