Angst voor robots? Cobots maken werk juist uitdagender!

Maar liefst 95% van de beslissers in de industrie geven aan interesse te hebben in cobots

| WiredWorkers | 2 min | 20 april 2021 12:13
Copyright: WiredWorkers
Van alle bedrijven in de industrie werkt volgens cijfers van het CBS al 29% met collaboratieve robots, oftewel cobots. In totaal geeft maar liefst 95% van de beslissers in de industrie aan interesse te hebben in deze cobots, zo blijkt uit onderzoek van reichelt elektronik magazine. De oeroude angst dat ‘robots onze banen overnemen’ lijkt daarmee te verdwijnen. Cobots zijn namelijk specifiek ontwikkeld om samen te werken met mensen en maken het werk voor productiemedewerkers juist uitdagender en veiliger.

Mensgerichte robots, geen vervangers

Robbin Mennings, oprichter van WiredWorkers: “Een cobot is ontworpen om met mensen te werken en niet om mensen te vervangen. Cobots worden ook wel mensgerichte robots genoemd en kunnen mensen helpen om het werk dat ze doen gemakkelijker te maken en te verfijnen. Vervuilde, onveilige, saaie, eentonige of repetitieve taken kunnen door de robot worden uitgevoerd, zodat medewerkers zich kunnen concentreren op andere taken. Bijvoorbeeld kwaliteitscontroles en onderhoud, maar ook de montage van een product zou in samenwerking met een cobot kunnen plaatsvinden. De cobot schroeft bijvoorbeeld een product, zodat de medewerker het product een stap verder in het proces afmaakt.”

Meer werkplezier en minder RSI door cobots

De angst voor robots, en met name cobots, is volgens Mennings ongegrond: “Doordat medewerkers worden ondersteund bij het werk dat ze doen, zullen ze meer plezier beleven aan het werk dat ze doen. Het saaie, eentonige werk wordt uitbesteed aan de robot, zodat medewerkers hun werk 'humaner' gaan doen. Taken waarbij creativiteit, oplossingsgericht denken en initiatief meer ruimte krijgen. In die zin dragen robots bij aan een aantrekkelijke werkomgeving. Dankzij cobots wordt ook RSI voorkomen, een aandoening die optreedt wanneer dezelfde operatie gedurende lange tijd wordt uitgevoerd. Dit betekent op de lange termijn minder ziekteverzuim, meer betrokkenheid van medewerkers, een verrijking van het werk, een hoge werktevredenheid en een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.”

7 voordelen van cobots

Kortom, robotisering is op allerlei manieren een verbetering voor medewerkers, als er tenminste met cobots wordt gewerkt. De 7 voordelen van cobots op een rij:
  1. Gemakkelijk te programmeren
  2. Snel gebruiksklaar dankzij korte installatietijd
  3. Inzetbaar op verschillende afdelingen
  4. Consistenter en nauwkeuriger dan de mens
  5. Positief effect op veiligheid van werknemers
  6. Meer werkplezier voor werknemers
  7. Verbetering van het productieproces

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over WiredWorkers

WiredWorkers is gespecialiseerd in collaboratieve robots. Wij maken cobots toegankelijk voor ieder bedrijf. Dit doen wij door zeer betrokken te zijn bij onze klanten en ondersteunen wij hen waar nodig. Samen werken wij aan een optimaal geautomatiseerd bedrijfsproces.
Meer over WiredWorkers

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.