SAP deelt resultaten eerste kwartaal 2021

Sterke start 2021 door groei cloudactiviteiten

| SAP | 3 min | 22 april 2021 17:31
Copyright: SAP
SAP heeft zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2021 bekendgemaakt.

Financiële resultaten Q1 2021

De belangrijkste financiële resultaten zijn:
  • In het eerste kwartaal steeg de cloudomzet met 7% tot 2,14 miljard euro (IFRS), vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Dit betekent een stijging van 7% tot 2,15 miljard euro (non-IFRS) en 13% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De huidige cloud-backlog is gestegen met 15% tot 7,63 miljard euro en met 19% (bij gelijke valutakoersen).
  • De omzet uit softwarelicenties steeg eveneens vergeleken met het eerste kwartaal in 2020. De stijging bedroeg 7% tot 480 miljoen euro (IFRS en non-IFRS) en 11% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De opbrengsten uit cloud en software stegen op jaarbasis met 1% tot 5,43 miljard euro (IFRS en non-IFRS) en 6% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • De omzet uit diensten daalde vergeleken met de periode het jaar ervoor met 18% naar 900 miljoen euro (IFRS en non-IFRS) en met 14% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen). Deze omzetdaling komt voort uit de verkoop van SAP Digital Interconnect in november 2020, die ongeveer 90 miljoen euro (IFRS en non-IFRS) aan omzet uit diensten bijdroeg in het eerste kwartaal van 2020.
  • De totale opbrengsten daalden ten opzichte van Q1 2020 met 3% naar 6,35 miljard euro (IFRS en non-IFRS) en steeg met 2% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).
  • Het aandeel van de meer voorspelbare omzet steeg met ongeveer 2 procentpunten op jaarbasis tot ongeveer 78% in het eerste kwartaal.
  • De IFRS-operationele winst is in het eerste kwartaal gedaald met 21% naar 960 miljoen euro. De IFRS-operationele marge daalde met 3,4 procentpunten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 15,1%. Deze dalingen zijn te wijten aan hogere op aandelen gebaseerde compensatiekosten (voornamelijk gerelateerd aan Qualtrics IPO-awards) en herstructureringskosten in verband met de versnelde harmonisatie van de leveringsstructuur van SAP’s cloud.
  • De non IFRS-operationele winst steeg met 17% en met 24% (non-IFRS bij gelijke valutakoersen). De non-IFRS-operationele marge steeg met 4,7 procentpunten op jaarbasis tot 27,4% en met 4,9 procentpunten (non-IFRS bij gelijke valutakoersen).

Sterke start 2021 door groei cloudactiviteiten

SAP zag een aanzienlijke toename in nieuwe cloudactiviteiten in zijn cloudportfolio, evenals een goed begin voor ‘RISE with SAP’, dat de bedrijfstransformatie van klanten in de cloud stimuleert. Ook de verkoop van softwarelicenties kende een sterke groei, met dubbele cijfers bij gelijke valutakoersen. SAP behaalde verder mooie competitieve overwinningen in ERP, in de digitale supplychain en in het bredere portfolio van cloudoplossingen.

Ondanks de aanhoudende impact van de wereldwijde reisbeperkingen op de activiteiten van Concur, was de omzetgroei van SAP in de cloud veerkrachtig in het eerste kwartaal (een stijging van 13% bij gelijke valutakoersen). De inkomsten uit SaaS / PaaS-cloud stegen daarnaast met 24% bij gelijke valutakoersen. Vooruitkijkend wordt verwacht dat deze sterke resultaten van SAP’s cloudbusiness de omzetgroei in de cloud opnieuw zullen versnellen.

Tijdens de Covid-19-crisis blijft SAP zijn klanten effectief bedienen met een geïntegreerde strategie voor virtuele verkoop en implementatie op afstand. Het bedrijf hanteert een gedisciplineerde benadering voor werving en discretionaire uitgaven. Tegelijkertijd bespaart het op natuurlijke wijze door een afname in het aantal reizen, facilitaire kosten en het organiseren van virtuele evenementen. De annulering van het jaarlijks georganiseerde fysieke SAPPHIRE NOW 2020 en andere klantevenementen, leverde al een kostenbesparing op van ongeveer 36 miljoen euro. Deze factoren, in combinatie met de sterke opbrengstresultaten, zorgden voor een aanzienlijk hogere bedrijfswinst (non-IFRS bij gelijke valutakoersen) en operationele marge, die beide aanzienlijk boven de marktverwachtingen lagen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over SAP

SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.