Aanvallen via ransomware op high-profile slachtoffers bijna verachtvoudigt in periode 2019-2020

Enkele belangrijke bevindingen uit het recente rapport van Kaspersky over het ransomware-landschap

| Kaspersky | 3 min | 23 april 2021 16:07
Het aantal Kaspersky-gebruikers dat te maken kreeg met gerichte ransomware-malware die wordt gebruikt om high-profile doelwitten zoals bedrijven, overheidsinstellingen en gemeentelijke organisaties, geld af te persen is met 767% gestegen in de periode van 2019 tot 2020. De toename van gerichte ransomware vond plaats naast een daling van 29% in het totale aantal gebruikers dat werd getroffen door enige vorm van ransomware, waarbij WannaCry nog steeds de meest voorkomende familie is. Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen in het recente rapport van Kaspersky over het ransomware-landschap in de periode 2019-2020.

Ransomware dreiging - waarbij aanvallers privégegevens versleutelen en er losgeld voor vragen - werd in het jaar 2010 nieuws na grootschalige uitbraken zoals WannaCry en Cryptolocker. De aanvallen waren gericht op tienduizenden gebruikers. Er werd vaak een relatief klein bedrag van slachtoffers gevraagd om hun bestanden terug te krijgen. In de loop van de jaren nam deze vorm van aanvallen af. In de periode 2019 tot 2020 daalde het totale aantal gebruikers dat te maken kreeg met ransomware van 1.537.465 naar 1.091.454 - een daling van 29%. Naast deze daling is er echter wel een toename van gerichte ransomware.

Gerichte ransomware aanvallen - aanvallen die zich specifiek focussen op een slachtoffer met als doel geld af te persen - zijn vaak gericht op prominente doelwitten, zoals ondernemingen, overheids- en gemeentelijke instanties en organisaties in de gezondheidszorg. Deze aanvallen zijn aanzienlijk meer complex en de uitbetaling vele malen groter.

Van 2019 tot 2020 is het aantal gebruikers dat te maken kreeg met gerichte ransomware met 767% gestegen.

Figuur 1: Het aantal unieke Kaspersky-gebruikers dat werd getroffen door gerichte ransomware, 2019-2020

De meest voorkomende ransomware families zijn o.a. Maze, de beruchte groep die betrokken was bij verscheidene incidenten en RagnarLocker, die ook veel in het nieuws kwam. Beide families begonnen de trend van het ongeautoriseerd vrijgeven van gegevens en het versleutelen ervan. Daarnaast dreigden ze vertrouwelijke informatie openbaar te maken als de slachtoffers weigerden te betalen. Ook WastedLocker haalde de voorpagina's met soortgelijke incidenten. In veel van deze gevallen was de malware specifiek ontworpen om een doelwit te infecteren.

Ondanks de toename van gerichte ransomware, is de ransomware-familie die gebruikers het vaakst tegenkomen nog steeds WannaCry. Deze Trojaanse ransomware verscheen voor het eerst in 2017 en leidde tot een schade van ten minste 4 miljard dollar in 150 landen. 22% van de gebruikers die in 2019 ransomware tegenkwamen, had te maken met WannaCry. In 2020 daalde dit percentage naar 16%.

"Het ransomware-landschap is fundamenteel veranderd sinds het voor het eerst groot nieuws werd in de security community. We zullen waarschijnlijk steeds minder wijdverspreide campagnes zien die gewone gebruikers als doelwit hebben. Dat wil niet zeggen dat gebruikers niet nog steeds kwetsbaar zijn. De primaire focus zal echter blijven liggen op bedrijven en grote organisaties, en dat betekent dat ransomware-aanvallen steeds geavanceerder en destructiever worden. Het is noodzakelijk dat bedrijven een allesomvattend en uitgebreide set beveiliging methoden invoeren om hun gegevens te beschermen," zegt Fedor Sinitsyn, beveiligingsexpert bij Kaspersky

Om uw bedrijf te beschermen tegen ransomware, raden de experts van Kaspersky het volgende aan:
  1. Werk software bij op alle apparaten die u gebruikt om te voorkomen dat ransomware kwetsbaarheden uitbuit.
  2. Richt uw verdedigingsstrategie op het detecteren van lateral movements en het vrijgegeven van gegevens op het internet. Besteed speciale aandacht aan uitgaand verkeer om cybercriminele verbindingen te bespeuren.
  3. Maak regelmatig back-ups van gegevens. Zorg ervoor dat u in noodgevallen er snel bij kunt.
  4. Voer een cyberbeveiligingsaudit uit van uw netwerken en verhelp eventuele zwakke plekken.
  5. Leg medewerkers uit dat ransomware u gemakkelijk kan treffen via een phishing-e-mail, een onbetrouwbare website of gekraakte software die wordt gedownload via onofficiële bronnen. Zorg ervoor dat het personeel waakzaam blijft en houd hun kennis up to date met tests.
Samen met een goede endpoint-bescherming kunnen speciale diensten helpen tegen high-profile ransomware-aanvallen. Kaspersky Managed Detection and Response jaagt proactief op aanvallen en helpt deze in een vroeg stadium te voorkomen, voordat aanvallers hun uiteindelijke doel bereiken.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.