Techniek, zang en dans zorgen voor spectaculaire afsluiting van Koningsdag Eindhoven

Kunstmatige intelligentie maakt live interactie tussen één zangeres, twee dansers en twaalf drones mogelijk

| Sioux | 4 min | 26 april 2021 14:59
Afbeelding: Zangeres Chagall met drone | Copyright: Sioux
Techbedrijf Sioux Technologies, zangeres Chagall en choreograaf David Middendorp (Another Kind of Blue) trakteren de Koning en heel Nederland op Koningsdag 2021 op een unieke voorstelling. Kunstmatige intelligentie maakt live interactie tussen één zangeres, twee dansers en twaalf drones mogelijk.

In de kunstzinnige show, ontworpen door David Middendorp, smelten mens en techniek samen. Al meer dan tien jaar werkt de choreograaf aan het duet tussen mens en technologie, dat nu een van zijn hoogtepunten bereikt op Koningsdag.

“Dit optreden is zo uniek omdat je het niet kunt voorprogrammeren”, zegt David Middendorp, choreograaf Another Kind of Blue. “Er is echt een interactie tussen de mens en de drones, waarbij technologie de sleutelrol vervult om dit waar te maken. Juist die onvoorspelbaarheid en de mens-machine-interactie, maakt dit optreden zo bijzonder. Het is makkelijker om duizend drones in zwermformatie een show te laten uitvoeren in de lucht, dan twaalf drones in live-interactie zo dicht op de zangeres en dansers te laten meebewegen.”

Artificiële intelligentie

Om dit te realiseren, heeft Sioux Technologies meer dan duizend uur aan specialistische software, mathware- en elektronicakennis in dit project gestopt. “Met behulp van slimme algoritmes worden alle bewegingen van Chagall geregistreerd en de baan van de drones voorspeld en bepaald”, legt Leon Giesen, CEO Sioux Technologies Europa uit. “In deze show zit de laatste kennis op het gebied van Artificiële Intelligentie vanuit de meest geavanceerde hightechbranches verwerkt. Vanaf dit prachtige podium laten we de mogelijkheden hiervan aan heel Nederland en de koning zien.”

Zangeres en producer Chagall schreef het nummer “Whether a Wall” speciaal voor dit project, dat de verschillende vormen van interactie tussen dans, zang en techniek perfect bij elkaar brengt. De performance krijgt extra lading doordat zangeres Chagall niet alleen de zwerm drones aanstuurt, maar met haar MiMU gloves ter plekke de muziek creëert. Chagall: “De emotie zit in dit stuk niet alleen in de muziek en de dans, maar ook in de technologie. De drones gedragen zich als levende wezens en daardoor krijgt het geheel iets magisch. Met de MiMU gloves bestuur ik ook de muziek en de effecten op mijn stem live met mijn bewegingen, waardoor het de koning en het Nederlandse publiek hopelijk nog meer raakt.”

Over Another Kind of Blue

Another Kind of Blue (AKOB) is een innovatief dansgezelschap uit Den Haag en maakt onder leiding van choreograaf David Middendorp dansvoorstellingen waarin choreografie en technologie vanuit één artistiek concept samensmelten tot een geïntegreerd geheel. Dit resulteert in bijzondere en hybride werken die inspireren en uitdagen om te reflecteren op een door technologie beheerste wereld. www.anotherkindofblue.nl.?

Over Chagall

Sinds 2015 maakt zangeres, producer en tech innovator Chagall audio-visuele live shows op de kruising tussen muziek, techniek, visuele kunst en beweging, ondersteund door sensor technologie. Het uitgangspunt van haar werk is het vermenselijken van het digitale en het creëren van belevenissen van computer muziek die net zo’n sterke emotionele indruk achterlaten als muziek gecreëerd met traditionele instrumenten. Haar performances waren eerder te zien bij o.a. TEDx, Dutch Design Week, South by Southwest, Reeperbahn en MUTEK Montreal.

Over het optreden Whether a Wall

Het zachte gezoem van de drones, de door Chagalls handgebaren bestuurde geluidseffecten, haar dromerige stem en de meeslepende dans zorgen ervoor dat je wordt meegenomen in een pakkend verhaal over de herkenbare strijd tussen mens en technologie. Het stuk onderzoekt hoe wij ons als sociale wezens verhouden tot de technologie die we in razend tempo voor onszelf hebben gecreëerd. Maken de sociale media ons eigenlijk wel zo sociaal? Is ons bewustzijn van de ander vergroot of zijn we juist alleen maar gefocust op onszelf en onze schermpjes? Kortom, zijn die schermen een raam naar de buitenwereld of staat het als een muur tussen ons in? Deze strijd wordt uitgebeeld door een muur van drones met aan weerszijden twee dansers. De muur belichaamt de zekere dreiging die uitgaat van de macht van technologie, als onverzettelijk geheel waar we ons aan over moeten geven. Maar tegelijkertijd heeft technologie ook iets menselijks en iets warms en kan het heel behulpzaam zijn. Samen met de dansers spelen de drones dit spel van dualiteit in een interactieve dans van geven en nemen. Met behulp van MiMU Gloves en armgebaren stuurt Chagall live de muziek en de zwerm van 12 drones aan. Doordat de drones reageren op de bewegingen van Chagall zijn de dronebewegingen iedere keer uniek. Het laat zien dat de drones niet enkel dreigend kunnen zijn, maar dat ze los kunnen komen uit die onbeweeglijke muur. Dat ze zelfs menselijke vormen aan kunnen nemen en de interactie met de dansers aan kunnen gaan. De artistieke dans tussen multigetalenteerde zangeres Chagall en de techniek raakt en verwondert het publiek.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Sioux
Sioux heeft alle expertises in huis om maximaal bij te dragen aan het succes van hightechproducten en productiesystemen. De kracht van Sioux zit in de unieke combinatie van hoogwaardige competenties op het gebied van software, mechanica, optica, fysica, mechatronica, elektronica, wiskunde en IoT-oplossingen. Met haar engineers ondersteunt of vormt Sioux de R&D afdeling van vooraanstaande hightechbedrijven. Sioux neemt hierbij graag de verantwoordelijkheid op zich: vanaf het meedenken in de conceptfase tot en met het leveren van serieproductie. Sioux wil samen met haar klanten waarde toevoegen en bouwen aan innovatieve oplossingen die een bijdrage kunnen leveren aan een maatschappij die slimmer, veiliger, gezonder, plezieriger en duurzamer is.
Meer over Sioux
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.