Het Shopify-effect: Nederlandse Shopify-ondernemers zorgden voor 11.000 banen en 2,5 miljard euro aan economische impact in 2020

Shopify publiceert vandaag zijn tweede Economic Impact Report

| Shopify | 3 min | 28 april 2021 9:05
Copyright: Shopify
Shopify publiceert vandaag zijn tweede Economic Impact Report. Dit onderzoek toont aan dat Nederlandse Shopify-ondernemers en -partners voor bijna 2,5 miljard euro hebben bijdragen aan de wereldwijde economische ontwikkeling. Daarnaast hebben Shopify-ondernemingen wereldwijd 3,6 miljoen banen gegenereerd. Dit zijn slechts een aantal van de vele statistieken uit het Shopify Economic Impact Report, uitgevoerd door Deloitte.

“Bij de oprichting van Shopify zijn we tevens een experiment gestart", zegt Tobias Lütke, CEO van Shopify. "Wij zijn van mening dat alle economieën afhankelijk zijn van ondernemers en kleine bedrijven om te groeien. Zij houden de economie draaiende. Door de jaren heen is dit alleen maar bevestigd.”

De cijfers laten, wat het Canadese bedrijf het ‘Shopify-effect’ noemt, zien dat ondernemerschap een golfbeweging veroorzaakt en verder reikt dan het bedrijf zelf. Het beïnvloedt zowel het leven van werknemers, gezinnen, klanten, als leveranciers overal ter wereld.
De belangrijkste bevindingen uit het 2020-rapport voor Nederland:
  • In totaal zijn er 11.000 banen gegenereerd door Nederlandse Shopify-ondernemers;
  • 2,5 miljard euro aan wereldwijde economische impact* door Nederlandse Shopify-ondernemers;
  • 123% groei van nieuwe webwinkels op Shopify in Nederland.
“Het afgelopen jaar, evenals de huidige tijden, zijn nog altijd enorm uitdagend voor retailers. Daarom zijn we trots om een bijdrage te mogen leveren aan de digitale transformatie van ondernemerschap”, zegt Mel van Lieshout, Country Manager Nederland bij Shopify. “De cijfers laten zien dat het gehele partnerecosysteem niet alleen lonend is voor ondernemers, maar ook voor hele gemeenschappen daaromheen.”

De resultaten over de wereldwijde effecten van ondernemerschap spreken voor zich, maar deze cijfers vormen slechts een deel van het verhaal. Zo draagt Pieter Pot iedere dag bij aan een betere wereld. Het bedrijf, opgericht in 2019, levert boodschappen aan huis in herbruikbare statiegeldpotten en heeft momenteel meer dan 10.000 klanten. De potten worden, gevuld met producten naar wens, aan huis geleverd en wanneer de potten leeg zijn kan de klant deze bij een volgende bestelling weer inleveren. Er staan momenteel 20.000 mensen op de wachtlijst om te bestellen via het circulaire boodschappenmodel, dat uniek is in Nederland. "Net zoals Tesla duurzame auto's sexy maakt, willen wij het verduurzamen van voedsel aantrekkelijk maken”, vertelt Jouri Schoemaker, een van de oprichters van Pieter Pot.

Internationale cijfers uit het rapport:
  • Ruim 20 miljard US dollar aan internationale verkopen. Meer dan de helft daarvan is afkomstig van kleine ondernemingen;
  • Meer dan 12 miljard US dollar omzet gegenereerd door het partnerecosysteem. In 2020 verdienden Shopify-partners 4 keer meer omzet dan Shopify zelf;
  • Ruim 166 miljard US dollar aan economische activiteit en 714.523 banen in de Verenigde Staten. Dit maakt Shopify-ondernemers en -partners de op drie na grootste particuliere werkgever in de VS; met meer werknemers dan Starbucks, Home Depot of FedEx;
  • Ruim 18 miljard US dollar aan economische activiteit en ruim 123.000 banen in Canada. Dat is een op de 146 fulltime werknemers in Canada;
  • 6,4 miljard euro aan economische activiteit en +42.000 banen in Duitsland;
  • 4,2 miljard euro aan economische activiteit en +23.000 banen in Frankrijk.
Ook in de toekomst blijft Shopify zich in de eerste plaats richten op het ondersteunen van ondernemers in plaats van hun eigen winst. Dit is ook terug te zien in de cijfers. Voor 1 US dollar netto-inkomen van Shopify genereren ondernemers 40,82 US dollar.

*) Deloitte berekent de wereldwijde economische impact met inbegrip van winst, inkomen uit arbeid en belastinginkomsten. Het onderzoek kijkt naar data van de wereldwijde handelsbasis van Shopify, evenals naar relevante gegevens van derden die zijn verzameld door Deloitte Canada. Schattingen voor FTE's die door Shopify-partners worden ondersteund, zijn gegenereerd in een afzonderlijke analyse van de impact op de bedrijfsactiviteit, het bbp en de werkgelegenheid van Shopify-retailers.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Shopify

Shopify is een toonaangevend bedrijf op het gebied van wereldwijde handel en biedt betrouwbare online tools voor het starten, laten groeien, op de markt brengen en beheren van retailbedrijven van elke omvang. Shopify verbetert handel voor iedereen met haar betrouwbare platform en diensten die consumenten overal ter wereld een betere webwinkelervaring bieden.
Meer over Shopify

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.