Gezondheidsinstellingen worstelen met dataoverload veroorzaakt door pandemie

Vooruitgang digitale transformatie dreigt ongedaan gemaakt te worden door de overvloed van resulterende data

| Aruba | 4 min | 28 april 2021 13:33
Gezondheidsinstellingen hebben het nog moeilijk met de grote toestroom van patiënten door de pandemie, maar het afgelopen jaar heeft er wel een grote verandering plaatsgevonden in de adoptie van technologie en digitale services. Echter, de vooruitgang die ze in hun digitale transformatie hebben geboekt, dreigt nu ongedaan gemaakt te worden door de overvloed van de resulterende data.

Volgens onderzoek van Aruba, onderdeel van HPE, was de gezondheidszorg sinds vorig jaar een van de sectoren die het verst waren met het implementeren van geavanceerde technologieën. Ook was dit een van de sectoren die er de grootste vaart achter zette. Circa driekwart van de IT-managers in de gezondheidszorg was toen al begonnen met het implementeren van trials of applicaties op het vlak van artificial intelligence (AI), internet of things (IoT) en machine learning.

Maar de gezondheidszorg worstelde volgens het onderzoek ook het meest met de data die deze nieuwe technologieën produceren. Een derde van de IT-managers (33 procent) gaf aan dat hun systemen de hoeveelheid data niet aankonden en dat ze de verzamelde data niet snel genoeg konden verwerken (32 procent).

Om grip te krijgen op al deze data en digitale transformatie in de gezondheidszorg op de lange termijn te ondersteunen, komt Aruba met een nieuw e-book, getiteld ‘Taking Healthcare to the Edge’. In dit e-book staan de drie belangrijkste focuspunten op data-gebied voor gezondheidsinstellingen. Samen bieden die focuspunten een heldere roadmap voor het opzetten van het juiste netwerk dat leidt tot succes in de toekomst.

Stap 1: data efficiënt verwerken

Om data efficiënt te verwerken, moeten gezondheidsinstellingen hun data volgen naar de edge van het netwerk. Hier leggen ze de data realtime vast in plaats van deze naar een gecentraliseerde hub te transporteren. Aruba’s onderzoek laat zien dat 86 procent van de IT-managers in de gezondheidszorg inzag dat er dringend behoefte was aan geïntegreerde systemen voor het omgaan met data aan de netwerk-edge. 71 procent test of gebruikt al edge-technologieën en 74 procent van deze groep ziet dankzij die technologieën al verbeteringen. Die verbeteringen omvatten betere tools en applicaties voor zorgverleners, continue beschikbaarheid van patiëntgegevens en het gebruik van IoT-sensoren om patiëntgegevens continu realtime te monitoren en aan het bed vroegtijdige waarschuwingssignalen af te geven.

Stap 2: data slim analyseren

Al die data vastleggen is één ding, maar er daadwerkelijk iets mee kunnen doen is een ander verhaal. Daarom speelt AI een steeds grotere rol in het omzetten van verschillende soorten data in inzichten voor diagnoses, patiëntenzorg en farmaceutische ontwikkeling. Bovendien ondersteunt AI de IT-teams in netwerk-troubleshooting en probleemoplossing om kostbare downtime of schade aan de gebruikerservaring te voorkomen. 74 procent van de IT-managers in de gezondheidszorg maakte al voor de pandemie (deels) gebruik van AI-applicaties in hun netwerk voor krachtige inzichten.

Stap 3: data veilig opslaan

Door het toenemende gebruik van IoT in ziekenhuizen en woningen, zijn gezondheidsinstellingen gedwongen om de groeiende device- en appconnectiviteit streng in de gaten te houden. Voor veel IT-managers in de gezondheidszorg is dit een grote zorg: 61 procent zegt dat het verbinden van IoT-apparaten aan de edge hun organisatie kwetsbaarder maakt. Volgens Aruba is het essentieel dat gezondheidsinstellingen de juiste oplossingen gebruiken om ervoor te zorgen dat hun zeer gevoelige data beschermd is. Ook moeten ze dit doen om er zeker van te zijn dat gebruikers van het systeem erin blijven vertrouwen, zodat de ingrijpende transformatie kan worden voortgezet.

Een Zero Trust-securityaanpak is hier onderdeel van de oplossing, maar netwerkinzicht en apparaatidentificatie zijn ook belangrijke aspecten – deze leveren samen één overzicht van steeds meer gefragmenteerde netwerken en stellen IT-teams in staat om verschillende niveaus van datatoegang toe te kennen, afhankelijk van het apparaat of de gebruikersgroep.

Morten Illum, VP EMEA van Aruba: “Tijdens de pandemie hebben gezondheidsinstellingen hun gebruik van digitale tools en oplossingen gedwongen versneld opgepakt. Oplossingen die eerder alleen getest waren of zelfs nog nooit toegepast, werden uitgerold omdat er geen betere alternatieven waren. Nu er dankzij het vaccinatieproces en de terugkeer naar ‘normaal’ meer keuzes beschikbaar komen, bevinden zorgverleners zich op een kantelpunt. Ze hebben nu de kans om veranderingen door te voeren en in de toekomst te voorzien in superieure digitale services. Maar dan moeten ze wel een manier vinden om grip te krijgen op de informatiestroom in hun systemen. Anders missen ze de boot.

“Daarom is het essentieel dat de sector zijn netwerkmogelijkheden ontwikkelt en ervoor zorgt dat het over de infrastructuur en oplossingen beschikt om next-generation technologieën en ervaringen te ondersteunen. Die technologieën en ervaringen bepalen de digitale transformatie van elke organisatie in 2021 en de jaren daarna.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Aruba
Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise, is de wereldwijde leider in veilige, slimme edge-to-cloud netwerkoplossingen die AI gebruiken om het netwerk te automatiseren, terwijl ze gegevens gebruiken om krachtige bedrijfsresultaten te behalen. Met Aruba ESP (Edge Services Platform) en As-a-Service-opties, kiest Aruba voor een cloud-native aanpak om klanten te helpen aan hun eisen op het gebied van connectiviteit, veiligheid en financiële eisen te voldoen. Over de hele campus, in elke sector, elk datacenter en elke remote-werkomgeving, waarbij alle aspecten van bedrade, draadloze LAN, en wide area networking (WAN) aan bod komen.
Meer over Aruba
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.