Studenten stimuleren dromen te realiseren

Introductie 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS for Students en de Leonardo da Vinci 3D Design Challenge

| Dassault Systèmes | 4 min | 29 april 2021 9:27
Exclusief
Gewaardeerd
Copyright: Dassault Systèmes
Studententeams bedenken en ontwikkelen vaak innovatieve oplossingen voor complexe uitdagingen. Bekende voorbeelden daarvan zijn de Delftse D:DREAM teams, The Ocean Cleanup organisatie van Boyan Slat en de Lightyear zonneauto van voormalige Eindhovense studenten. Om nog meer studenten te stimuleren hun dromen te realiseren heeft Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS for Students en de Leonardo da Vinci 3D Design Challenge geïntroduceerd.

Talenten ontdekken en ontwikkelen

De komende jaren wordt het voor werkgevers steeds belangrijker talenten te ontdekken en te coachen. Vooral millennials willen zich namelijk blijven ontwikkelen en duurzame bijdragen leveren aan de wereld en maatschappij. Daarom is het verstandig om jonge mensen genoeg vrijheid en de beste tools te geven om hun fantasie en creativiteit te ontplooien. Één van de bekendste genieën uit onze geschiedenis is Leonardo da Vinci, die door ‘outside the box’ te denken en te handelen een meesterlijke schilder, architect, ingenieur en theaterproducent is geworden. Zelfs ruim 500 jaar na zijn overlijden boeit en inspireert hij nog veel mensen. Voor bedrijven die zich op een duurzame wijze in de markt willen blijven onderscheiden is het belangrijk om ‘outside the box’ te kunnen denken, net zoals Leonardo da Vinci. Als je namelijk hetzelfde blijft doen wat je altijd al hebt gedaan, krijg je alleen maar meer van hetzelfde.

Virtueel samenwerken

In vergelijking met Leonardo da Vinci beschikken bedrijven en studenten tegenwoordig over bijzonder geavanceerde 3D-applicaties voor ontwerpen, engineering, simuleren, testen en virtueel samenwerken. Daarmee kunnen zij in korte tijd de haalbaarheid van hun ideeën aantonen en de doorlooptijd van een concept naar marktrijp product verkorten. Studententeams uit Delft, Eindhoven en Twente slagen erin om binnen een jaar een nieuwe auto voor de Formula Student Team of de Solar races te ontwikkelen. Als spin-off daarvan rolt binnenkort zelfs een commercieel leverbare zonneauto uit een Helmondse fabriek. Het creëren van innovaties binnen een virtuele samenwerkingsomgeving levert niet alleen tijdwinst op, maar is ook duurzamer en veiliger. Veiliger omdat alle risico’s al voor de fysieke productie met simulaties virtueel te onderzoeken zijn en duurzamer omdat virtueel testen destructieve testen overbodig maakt.

Cloud platformen en virtual twin experiences

3D-applicaties voor ontwerpen, engineering, simuleren, testen en samenwerken zijn al decennialang beschikbaar, alleen tot een aantal jaren geleden moeilijk toegankelijk voor studenten en MKB-bedrijven. Onder andere vanwege de benodigde investeringen en computerkracht. De ontwikkeling van cloud computing en virtual twin experiences heeft die toegangsdrempels enorm verlaagd. Cloud computing maakt namelijk virtueel samenwerken onafhankelijk van de locatie en het tijdstip mogelijk, met een flexibel schaalbare performance. Virtual twin experiences zijn 3D-werelden waarin innovaties multidisciplinair te creëren, te testen en te optimaliseren zijn, eventueel gevoed met realtime sensordata uit de echte wereld. Het al eerder genoemde Formula Student Team Delft en de Lightyear startup uit Helmond gebruiken hiervoor al een aantal jaren het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes.

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS voor studenten

Het 3DEXPERIENCE-platform is via een speciaal Academia-programma al toegankelijk voor gebruik op technische scholen en universiteiten. Om nog meer studenten te stimuleren hun dromen te realiseren heeft Dassault Systèmes ook ‘3DEXPERIENCE SOLIDWORKS for Students’ geïntroduceerd. Dat is een cloud-gebaseerd aanbod van de veelgebruikte SOLIDWORKS-applicaties, vanaf mei 2021 beschikbaar. Vooral technische studenten kunnen met die applicaties zowel hun creatieve ideeën uitwerken als vaardigheden ontwikkelen waar steeds meer bedrijven naar op zoek zijn, zoals engineering, projectmanagement en businessintelligence. Tevens krijgen studenten via dit aanbod toegang tot een wereldwijde community van leeftijdsgenoten en experts op het 3DEXPERIENCE-platform en kunnen zij internationaal erkende ontwerpcertificeringen behalen. Voor MKB-bedrijven is vorig jaar al het 3DEXPERIENCE WORKS portfolio via de cloud beschikbaar gekomen om sneller te innoveren.

3D Design Challenge

Een tweede initiatief waarmee Dassault Systèmes onder andere studenten wil stimuleren hun dromen te realiseren is de Leonardo da Vinci 3D Design Challenge. Deze challenge nodigt mensen uit om hun 3D-vaardigheden te demonstreren door een uitvinding digitaal te reconstrueren, op basis van de werken (codices) van Leonardo da Vinci. Dit soort uitdagingen biedt talenten de kans om zich wereldwijd in de kijker te spelen. Waar dat toe kan leiden blijkt onder andere uit de duurzame innovaties die Boyan Slat met zijn team van The Ocean Cleanup ontwikkeld. Eind 2013 introduceerde TU Delft student Slat in samenwerking met Dassault Systèmes de Ocean Cleanup Contest en daarna is dit initiatief uitgegroeid tot een organisatie die gesponsord door grote bedrijven plastic afval verwijdert uit oceanen en rivieren. Blijf dus vooral dromen en benut de beschikbare 3D-technologie en challenges om ze te realiseren!

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Dassault Systèmes
Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE-specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren.
Meer over Dassault Systèmes
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.