Meer flexibiliteit voor laadpalen met OCPP

Flexibele laadtechnologie voor elektrische voertuigen niet weg te denken

| EVBox | 3 min | 29 april 2021 9:31
Gewaardeerd
Copyright: EVBox
In Europa is flexibele laadtechnologie voor elektrische voertuigen niet weg te denken. Bedrijven zorgen ervoor dat hun producten compatibel zijn met die van hun concurrenten, zodat hun klanten bij elke laadpaal kunnen laden. Dit open netwerk maakt het voor eigenaars van laadpalen eenvoudiger om hun investering door de jaren heen te beschermen. Deze openheid en flexibiliteit maakt het aantrekkelijker om laadpalen te plaatsen, waardoor bestuurders ook eerder de stap naar elektrisch maken. Volgens EVBox Group helpt deze openheid en flexibiliteit om ervoor te zorgen dat we in een wereld gaan leven waarin voertuigen volledig elektrisch en uitstootvrij zijn. Maar hoe werkt zo’n open netwerk precies?

Laadpalen, oftewel de hardware, draaien op software waarmee je de toegang tot een laadpaal kunt beheren, tarieven kunt instellen en zelfs je energieverbruik kunt inzien én aanpassen. Wanneer je in laadpalen investeert, kies je liever niet voor laadpalen die slechts op één softwareplatform werken. Wat doe je als die software niet werkt zoals je had gehoopt? Wat als de provider zijn tarieven verhoogt? Wat als het netwerk uitvalt? Dit zijn allemaal vragen waar jij je geen zorgen over hoeft te maken als je kiest voor hardware die verschillende software ondersteunt.

Wat is OCPP?

Hoe werkt dit open systeem precies? Met vier letters: OCPP, die staan voor 'Open Charge Point Protocol’. Hierdoor heb je de vrijheid om een combinatie van hardware en software te kiezen die voor jou het meest geschikt is.

OCPP is een open-source communicatiestandaard voor laadpalen en software. Wanneer laadpalen en software OCPP-conform zijn, kunnen ze met elkaar communiceren en integreren, zelfs als ze door verschillende bedrijven zijn gemaakt.

OCPP wordt gebruikt door tal van grote spelers in de branche en is uitgegroeid tot de wereldwijde maatstaf voor interoperabiliteit tussen aanbieders van laadoplossingen voor elektrische voertuigen. EVBox is overigens de eerste gecertificeerde hardwarefabrikant van de Open Charge Alliance (de organisatie die OCPP heeft ontwikkeld) en tevens een van de oprichters hiervan.

Meer keuze voor de klant

Sommige bedrijven hebben "gesloten netwerken", dit betekent dat hun laadpalen zijn ontworpen om alleen te werken op hun eigen software. Enkele bedrijven beschrijven zichzelf als OCPP-conform, maar wat ze eigenlijk bedoelen is dat hun software kan draaien op hardware van een derde partij en niet dat hun hardware op software van een andere fabrikant werkt.

Daartegenover staan laadpalen die volledig OCPP-conform zijn (zowel de hardware als de software zijn interoperabel). OCPP biedt eigenaars van laadpalen de mogelijkheid om te kiezen uit een groeiend aantal softwareleveranciers. Dit is belangrijk, omdat de software die het best werkt voor een grote supermarkt en bijbehorend parkeerterrein misschien niet past bij een flatgebouw van 80 appartementen of een kapsalon dat drie parkeerplaatsen voor elektrische auto’s wil toevoegen.

Toekomstbestendig

Als je niet tevreden bent over je huidige software of als je besluit over te stappen naar software met andere functionaliteiten, geeft OCPP je de vrijheid om eenvoudig over te stappen naar een nieuw platform zonder dat je daarvoor nieuwe laadpalen hoeft te kopen.

Een voorbeeld: de eigenaar van een smartphone, die niet meer tevreden is over zijn provider, hoeft zijn toestel niet meteen weg te gooien om vervolgens weer een nieuwe aan te schaffen. De klant kan de telefoon namelijk houden en simpelweg overschakelen naar een andere netwerkprovider.

Wanneer je een laadpaal koopt dat binnen een gesloten netwerk werkt, ben je niet zo flexibel. Je zit aan die laadpaal vast gedurende de hele levensloop.

OCPP geeft laadpalen en hun eigenaars de flexibiliteit om gelijke tred te houden met de evoluerende technologieën. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de software van laadpalen voortdurend te upgraden om ten volle te blijven profiteren van de groeiende voordelen van slim laden. De open netwerken van OCPP stimuleren innovatie en belonen bedrijven die hun klanten goed blijven bedienen. Dit komt niet alleen ten goede van je inkomsten en het elektriciteitsnet, maar ook de planeet.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Matig (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over EVBox
EVBox Group is opgericht in 2010 en versnelt sindsdien de adoptie van elektrisch vervoer door het bieden van alles-in-één-laadoplossingen aan bedrijven en particulieren wereldwijd. EVBox Group maakt elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk met een uitgebreid aanbod aan commerciële laadstations en (ultra)snelladers van EVBox tot schaalbare, open source laadbeheersoftware van Everon.

Als dochteronderneming van ENGIE, loopt EVBox Group voorop in onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve laadtechnologieën in meerdere laboratoria en fabrieken door heel Europa en Noord-Amerika. Vanuit kantoren in onder andere Parijs, Chicago en Amsterdam, werkt EVBox Group voortdurend aan een schonere toekomst voor ons vervoer.
Meer over EVBox
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.