5 tips om je persoonsgegevens te beschermen tegen dark web-cybercriminelen

Check Point Software waarschuwt voor een toename in de verkoop van persoonsgegevens op het dark web

| Check Point | 3 min | 04 mei 2021 13:12
Copyright: Kaur Kristjan op Unsplash
Check Point Software Technologies waarschuwt voor een toename van diefstal en verkoop van persoonsgegevens zoals rijbewijzen en paspoorten op het dark web. Ook al daalde het aantal openbaar gemelde inbreuken op persoonsgegevens in vergelijking met 2019 met 48 procent, het totale aantal persoonsgevens dat werd getroffen steeg met 141 procent, goed voor een handelswaarde van 37 miljard dollar, zo blijkt uit onderzoek.

Persoonlijke gegevens – zoals telefoonnummers, e-mailadressen en locatiegegevens – zijn erg geliefd bij cybercriminelen, omdat deze informatie vaak inloggegevens kan onthullen. Bovendien levert het de cybercriminelen veel geld op. Onderzoek van Privacy Affairs geeft een overzicht van de prijzen die op het dark web worden gevraagd voor verschillende soorten gestolen persoonsgegevens. Zo worden creditcardgegevens bijvoorbeeld verkocht voor een bedrag tussen de 12 en 35 dollar (ongeveer tussen de 10 en 29 euro) en gestolen inloggegevens voor internetbankieren met een minimumsaldo van 2000 dollar (1,651 euro) worden voor 65 dollar (53 euro) verkocht. De toegangsgegevens tot het Gmail-account van een gebruiker worden verkocht voor maximaal 150 dollar (124 euro).

Om de kans op diefstal te verkleinen, geeft Check Point Software vijf tips om jouw persoonsgegevens te beschermen:
 1. Hergebruik nooit inloggegevens
  Diefstal van logingegevens is een veelvoorkomende vorm van cybercrime. Veel mensen hergebruiken dezelfde gebruikersnamen en wachtwoorden voor verschillende accounts. Het stelen van de inloggegevens van één account geeft een cybercrimineel dus de kans om toegang te krijgen tot meerdere accounts. Zorg dus dat je voor ieder account een uniek wachtwoord gebruikt.
 2. Vertrouw geen ongevraagde e-mails
  Wees altijd wantrouwig ten aanzien van e-mails waarin wachtwoorden worden gereset. Klik niet op links in de mail, maar ga altijd rechtstreeks naar de website en wijzig je wachtwoord daar. Als je dit wachtwoord ook op andere websites gebruikt, zorg er dan voor dat je deze daar ook wijzigt.
 3. Houd software up to date
  Cybercriminelen vinden vaak ingangen in toepassingen en beveiligingssoftware door kwetsbaarheden te observeren en deze uit te buiten. Gelukkig zijn er developers die actief op zoek gaan naar nieuwe kwetsbaarheden en hier een oplossing voor zoeken. Het voortdurend bijwerken van de nieuwste versies van software verkleint de slaagkans van een aanval.
 4. Kies voor multifactorauthenticatie
  Het instellen van multifactorauthenticatie dwingt gebruikers om hun identiteit op verschillende manieren te verifiëren voordat ze toegang krijgen tot een systeem, bijvoorbeeld via een gezichtsscan, toegangscode of vingerafdruk. Dit verkleint de kans dat een cybercrimineel binnen kan komen, zelfs als hij of zij het juiste wachtwoord ter beschikking heeft.
 5. Investeer in preventie
  De meeste ransomware-aanvallen kunnen worden gedetecteerd en opgelost voordat het te laat is. Om de kansen op een aanval zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk om te investeren in een geautomatiseerd bedreigingsdetectiesysteem dat je helpt bij het opsporen van online gevaren.

"Persoonsgegevens en accountgegevens zijn belangrijke handelswaren op het dark web, wat betekent dat criminelen er altijd op uit zijn om ze te stelen", aldus Hans van den Boomen, Manager Security Engineer Team bij Check Point Software. "Het is van cruciaal belang dat zowel consumenten als organisaties hun computers en gegevens beschermen, en ook begrijpen hoe ze de tactieken van cybercriminelen kunnen herkennen wanneer deze systemen proberen te kraken en gegevens proberen te stelen."

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Check Point
Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.