Deel van IT-managers, CISO's en IT-security specialisten denkt dat security awareness trainingen niet noodzakelijk zijn

Werknemers zijn na het volgen van een security awareness training veel voorzichtiger met data en apparaten

| G DATA | 2 min | 6 mei 2021 11:26
Uit onderzoek van G DATA CyberDefense, de innovatieve pionier op het gebied van IT-beveiliging, blijkt dat twee op de tien bedrijven geen security awareness training geeft aan medewerkers. 47 procent van deze groep rechtvaardigt het niet aanbieden van een security awareness training door te zeggen dat ze hun IT-beveiliging goed op orde hebben. Opvallend is dat 60 procent van de mensen die dit antwoord geven IT-managers, CISO's of IT-security specialist zijn. Gelukkig biedt 79 procent van de bedrijven, met 50 tot 1000 werknemers, wel een training aan. 87 procent van deze groep constateert dat werknemers na het volgen van een security awareness training veel voorzichtiger met data en apparaten omgaan. Het onderzoek is opgezet door OmniQuest en verricht onder meer dan 200 directeuren van bedrijven tussen de 50 en 1000 werknemers.

Grotere bedrijven scholen hun medewerkers vaker bij dan kleinere bedrijven. Maar liefst 90 procent van de bedrijven met 501 tot 1000 medewerkers geeft voorlichting, terwijl dit bij ondernemingen tot 70 medewerkers slechts 70 procent is. Er is ook gevraagd aan de bedrijven waarom ze security awareness trainingen aanbieden. 27 procent biedt trainingen aan om te voldoen aan wet- en regelgevingen, 50 procent geeft aan dat ze juist de algehele security van het bedrijf willen verbeteren.

Hoewel vrij veel bedrijven een training aanbieden, geeft 31 procent alleen aan een selectieve groep van het personeel cursussen of trainingen. Volgens G DATA CyberDefense is het echter belangrijk dat iedereen binnen de organisatie een training krijgt. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje, waardoor iedereen binnen de organisatie moet leren om veilig met data om te gaan. Aan de respondenten is ook gevraagd wat ze belangrijk vinden bij een security awareness training. Maar liefst 80 procent geeft aan dat herhaling cruciaal is om gedragsverandering te realiseren. 41 procent maakt hierbij gebruik van e-learning cursussen.

“Medewerkers hebben toegang tot interessante informatie die cybercriminelen graag willen bemachtigen, ze beschouwen hen dan ook als een gemakkelijke prooi. Het is daarom essentieel om ze te wijzen op hun gedrag om cybercrime te voorkomen en potentiële risico’s te verminderen,“ aldus Eddy Willems, security evangelist bij G DATA CyberDefense. “Om dit te realiseren is het verstandig om medewerkers structureel te trainen. De kracht van herhaling is hierbij cruciaal. Door steeds opnieuw aandacht te besteden aan het gewenste gedrag blijft het onderwerp top-of-mind en wordt er toegewerkt naar een positieve beveiligingscultuur.“

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over G DATA
IT-beveiliging is in Duitsland uitgevonden: G DATA CyberDefense AG wordt gezien als de uitvinder van antivirus. Meer dan 30 jaar geleden ontwikkelde het bedrijf, dat in 1985 in Bochum werd opgericht, het eerste programma dat de strijd aanbond met computervirussen. Tegenwoordig is G DATA één van ’s werelds leidende leveranciers van IT-beveiligingsoplossingen. Het productportfolio bevat beveiligingsoplossingen voor consumenten, kleine zelfstandigen, het MKB en grote ondernemingen.
Meer over G DATA
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.