Hans van Ditmarsch benoemd tot hoogleraar Artificiële Intelligentie

De benoeming heeft een omvang van 1 fte voor vijf jaar en gaat in per 1 juni 2021

| Open Universiteit | 3 min | 06 mei 2021 21:00
Afbeelding: Hans van Ditmarsch, hoogleraar Artificiële Intelligentie bij de faculteit Bètawetenschappen | Copyright: Open Universiteit
Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft Hans van Ditmarsch benoemd tot hoogleraar Artificiële Intelligentie bij de faculteit Bètawetenschappen. De benoeming heeft een omvang van 1 fte voor vijf jaar en gaat in per 1 juni 2021.

Onderzoek naar AI

Hans van Ditmarsch zal deel uitmaken van de vakgroep Informatica en binnen die vakgroep leiding geven aan het onderzoek op het gebied van Artificiële intelligentie. Artificiële intelligentie is een technisch onderzoeksveld dat zich richt op het ontwikkelen en gebruiken van algoritmen en modellen voor de uitvoering van taken waarvoor intelligente systemen nodig zijn. Die slimme systemen kunnen geautomatiseerd beslissingen nemen, zelf leren op basis van data of zelf redeneren. Toepassingen vind je bijvoorbeeld in slimme zorgsystemen, of algoritmes die beelden kunnen interpreteren of berichten op de sociale media kunnen analyseren. De laatste jaren is de thematiek uitgebreid en moeten de algoritmes ook transparant en uit te leggen zijn (responsible AI). De nieuwe leerstoel Artificiële intelligentie richt zich op deze technische aspecten, maar samenwerking met andere disciplines, belanghebbenden of professionals is essentieel.

Ontwikkeling van een masteropleiding AI

Daarnaast zal de leerstoelhouder bijdragen aan de masteropleiding Artificiële Intelligentie die momenteel in ontwikkeling is. Dit masterprogramma kent drie lijnen: algoritmes die leren van data (machine learning, deep learning), algoritmes die kunnen redeneren op basis van modellen en onzekerheid (Bayesian models, and model-based AI), en algemene en inzichtelijke (transparent) AI. Van Ditmarsch zal bijdragen aan de kwaliteit van masterthesissen binnen dit programma en het verbinden van het thesisonderzoek met het onderzoeksprogramma van de leerstoel.

Technologieën en systemen

Op basis van het onderzoek van de leerstoel zullen technologieën en systemen ontwikkeld worden voor verschillende complexe, 'real world' taken. Daarbij wordt de expertise van de AI onderzoekers ingezet. Deze expertise varieert van deep learning en reinforcement learning, toepassingen in cybersecurity en Bayesiaanse modellen tot aan responsible AI. De focus van de leerstoel bestrijkt dus het veld van modellering tot machinaal leren, van theorie tot toepassingsgerichte methodologieën.

Over Hans van Ditmarsch

Hans van Ditmarsch (1959) werkte van 1989 tot 1994 bij de Open Universiteit als cursusteamleider waarna hij overstapte naar de Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit Groningen waren er nog regelmatig contacten met de OU. Zo rondde hij in 1995 de propedeuse Bedrijfskunde af bij de OU. Van 1996 tot 2000 werkte hij vanuit de Rijksuniversiteit Groningen samen met de OU in het project BOK (Brede Onderwijsinnovatie Kennistechnologie) en in 2009 schreef hij mee aan de OU-cursus Logica in Actie. In 2000 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna hij als universitair docent aan de slag ging in achtereenvolgens University of Otago (Nieuw Zeeland), University of Aberdeen (Schotland) en Universidad de Sevilla (Spanje).
Sinds 2012 is hij senior onderzoeker bij CNRS (Centre National de Recherche Scientifique) in Frankrijk, zeg maar de Franse NWO, waar hij gebaseerd is in Nancy bij het onderzoeksinstituut LORIA en daarmee ook verbonden aan de Université de Lorraine.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Open Universiteit
De Open Universiteit is een niet-traditionele, publieke universiteit met een bijzondere opdracht: het ontwikkelen, innoveren en aanbieden van open hoger onderwijs.

De Open Universiteit heeft een hoogwaardig onderwijsaanbod voor wie niet kan (of wil) studeren aan een andere Nederlandse of Vlaamse universiteit. Voor het bacheloronderwijs zijn er geen vooropleidingseisen en het onderwijs is ingericht op studeren in deeltijd. Het onderwijsmodel staat voor persoonlijk en activerend online onderwijs, met veel flexibiliteit voor studenten.
Meer over Open Universiteit
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.