5 tips om de data op uw laptop te beveiligen tegen hackers

Goede beveiliging cruciaal nu steeds meer mensen vanaf huis werken

| Laptoid | 3 min | 7 mei 2021 9:56
Gewaardeerd
Copyright: Laptoid
Nu in deze periode van lockdowns steeds meer mensen vanaf huis werken op hun laptop, is het cruciaal dat u deze goed beveiligd tegen hackers. U, en uw baas, wilt natuurlijk niet dat de gegevens van het bedrijf waar u voor werkt op straat komen te liggen.

Gastexpert Remco Bravenboer van het bedrijf Laptoid, dé informatieve laptop-website van Nederland, geeft een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van hackers.

Maak gebruik van een firewall

Beide Windows 10 en macOS bevatten een ingebouwde firewall. Dit is software die een soort van muur neerzet tussen uw informatie en de buitenwereld. Deze zorgt ervoor dat ongeautoriseerde toegang tot uw netwerk wordt voorkomen. Zorg ervoor dat uw firewall altijd aan staat voordat u online gaat.

Installeer een antivirusprogramma

Alhoewel er tegenwoordig software bestaat die er voor zorgt dat virussen niet gedetecteerd kunnen worden door antivirus software, is het alsnog verstandig om een goede virusscanner op uw laptop te hebben. Deze software zal een melding geven wanneer u gevaar loopt en vervolgens de risicovolle bestanden vernietigen. Wij hebben eerder vele programma’s bekeken, en een aantal gratis antivirusprogramma’s die wij aanraden zijn:
  • Malwarebytes
  • Avira
  • AVG (beste keuze voor macOS)

Gebruik ingewikkelde wachtwoorden

Één van de meest voorkomende redenen dat mensen tegenwoordig worden gehackt is doordat zij wachtwoorden gebruiken die door een computer binnen gemakkelijk te kraken zijn. Bruteforcing is een methode die vaak wordt gebruikt om bij accounts met simpele wachtwoorden binnen te dringen. Zo kan een wachtwoord van 6 cijfers of letters al binnen ongeveer 12 minuten worden gekraakt.

Met hedendaagse oplossingen als Dashlane of LastPass kunt u een ingewikkeld wachtwoord gebruiken zonder dat u deze zelf hoeft te onthouden. Uw laptop zal zelf een wachtwoord genereren wanneer u zich ergens aan meldt, en deze vervolgens automatisch invullen wanneer u er opnieuw in wilt loggen.

Houdt alles bijgewerkt

Wanneer u ergens een update van krijgt, of dat nu uw besturingssysteem is of een app die u amper meer gebruikt, voer deze dan direct uit. Veel van deze updates bevatten een oplossing tegen een beveiligingslek dat in de oude versie zat, en daar wilt u natuurlijk niet mee rond lopen.

Let op spoofing

Het is met online tools die iedereen kan vinden tegenwoordig erg makkelijk om e-mails te versturen vanuit een e-mailadres dat u niet bezit. Dit heet ‘Spoofing’ en komt steeds vaker voor.

Mocht u een e-mail van een collega niet vertrouwen terwijl deze wel van zijn of haar echte e-mailadres komt, dan kunt u hier het beste niet direct op in gaan. Wat u dan kunt doen, is reageren op die e-mail om te vragen of uw collega dit wel echt zelf heeft gestuurd. De hacker kan de reactie op deze e-mail namelijk niet lezen, waardoor u op deze manier een bevestiging kunt vragen.
Auteur: Remco Bravenboer, Eigenaar bij Laptoid

Alles van Remco Bravenboer

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Laptoid
Bij Laptoid draait alles om onderzoeken naar de beste laptops voor verschillende doeleinden, en informatie over alles als het gaat om laptops.
Meer over Laptoid
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.