Geschillencommissie bepaalt dat klanten van VodafoneZiggo eigen modem mogen gebruiken

Het lijkt erop dat vrije modemkeuze de nieuwe norm gaat worden

| VTKE | 2 min | 11 mei 2021 17:35
Het lijkt erop dat vrije modemkeuze de nieuwe norm gaat worden. Zo moet ook VodafoneZiggo vanaf eind deze maand vrije modemkeuze aanbieden. Dit bepaalde de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten naar aanleiding van een klacht van een gebruiker. Deze gebruiker spande afgelopen oktober een zaak aan bij de Geschillencommissie, omdat hij als klant niet zelf mag bepalen welke router of modem hij aansluit op zijn Ziggo-netwerk, maar hier wel recht op zou moeten hebben. De Geschillencommissie oordeelt nu dat klanten hun eigen router of modem zouden moeten kunnen aansluiten en dat de provider ‘het gebruik van een eigen modem/router moet faciliteren’. Dit is in lijn met Art. 3, lid 1, van Verordening (EU) 2015/2120, volgens welke eindgebruikers het recht hebben eindapparatuur van hun keuze te gebruiken, en met de BEREC-richtlijnen, het samenwerkingsverband van Europese telecomtoezichthouders. Daarnaast dient de provider – binnen 21 dagen na de publicatie van de uitspraak – op zijn website aan te geven hoe je als consument ‘je eigen modem/router op de coax-aansluiting kan aansluiten’.

Het VTKE – een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur – zet zich al jaren in voor vrije modemkeuze en is, vanzelfsprekend, blij met deze uitspraak. Een woordvoerder van het VTKE: “Consumenten weten zelf het beste welke wensen ze hebben als het gaat om hun thuisnetwerk en zouden altijd de vrijheid moeten hebben om elke modem te kunnen kiezen die hierbij aansluit. We zijn verheugd dat de Geschillencommissie lijkt voor te sorteren op de definitieve beleidsregel van de ACM die later deze maand wordt verwacht.”

De mogelijk definitieve beleidsregel van de ACM zal voor veel Nederlanders goed nieuws zijn. Uit een onderzoek van één van de leden van het VTKE – AVM – in maart 2021 blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) vrije modemkeuze belangrijk vindt.

De Europese Unie is met verordening (EU) 2015/2120 al sinds 2015 vóór vrije modemkeuze. Duitsland was in 2016 het eerste Europese land waar consumenten zelf hun modem mochten kiezen. Italië volgde in 2018. In Nederland zijn de klanten van enkele netwerkexploitanten al vrij om te beslissen welk eindapparaat zij voor hun internetaansluiting willen gebruiken, maar dat is lang niet bij alle providers het geval. Het besluit van de Geschillencommissie is een zeer belangrijke stap op weg naar volledige vrijheid van keuze van eindapparatuur voor alle toegangstechnologieën (DSL, kabel, glasvezel en mobiel) in Nederland.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over VTKE

Het Verbund der Telekommunikations-Endgerätehersteller/Alliance of Telecommunications Terminal Equipment Manufacturers (VTKE) verenigt voornamelijk middelgrote ondernemingen die in Europa actief zijn. De vereniging werd opgericht in 2013 en telt vandaag de dag meer dan 20 aangesloten bedrijven. Samen zetten zij zich in om de successen van een geliberaliseerde telecommunicatiemarkt op lange termijn veilig te stellen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de markt voor eindapparatuur. Het doel is zowel de gebruikers als de fabrikanten van telecommunicatie-eindapparatuur in staat te stellen de mogelijkheden van een geliberaliseerde telecommunicatiemarkt optimaal te benutten. Het VTKE zet zich met name in voor het behoud of – waar nodig – het herstel van de vrijheid van keuze van eindapparatuur. Iedere gebruiker moet zelf kunnen beslissen welke eindapparatuur hij op zijn aansluiting wil gebruiken.
Meer over VTKE

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.