Waarom DVI kabels onmisbaar zijn

Als er geen HDMI aansluiting aanwezig is, biedt een DVI kabel mogelijk uitkomst

| Onlinekabelshop | 3 min | 12 mei 2021 11:17
Copyright: Backpack Studio op Unsplash
Voor het verbinden van twee apparaten worden tegenwoordig vaak HDMI kabels gebruikt. Toch beschikt niet iedere apparaat over een ingang voor zo’n kabel. Heb je ook zo’n apparaat in huis staan? Denk dan niet direct dat je deze niet meer kunt gebruiken. Als er geen HDMI aansluiting aanwezig is, biedt een DVI kabel mogelijk uitkomst. Dankzij zo’n kabel kun je twee apparaten zonder HDMI aansluiting mogelijk toch met elkaar verbinden. Helaas ziet lang niet iedereen het nut van een DVI kabel in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk waarom DVI kabels onmisbaar zijn.

Wat is een DVI kabel?

Voordat we dieper in kunnen gaan op een DVI kabel, moet je eerst weten wat dit voor een kabel is. De afkoring DVI staat in dit geval voor Digital Visual Interface. De eerste versies van de DVI kabel kwamen al in 1999 op de markt. Ze werden aanvankelijk vooral gebruikt om monitoren en computers met elkaar te laten communiceren. De stekkers aan de beide uiteindes van de kabel zijn rechthoekig van vorm. De binnenkant van de stekkers bevatten een groot aantal kleine pennetjes. Aan de zijkanten van de stekker zitten twee schroefjes. Als je de kabel in een apparaat steekt, kun je de schroefjes aandraaien. Hierdoor kan een DVI kabel niet uit het apparaat vallen.

Zowel voor analoge als digitale videoformaten

Voor het verbinden van de ontvanger met jouw televisie wordt tegenwoordig vaak een HDMI kabel gebruikt. Ook monitoren en computers worden steeds vaker middels zo’n kabel met elkaar verbonden. Vroeger werden voor dergelijke verbindingen DVI kabels gebruikt. Een belangrijk verschil tussen DVI en HDMI is dat HDMI kabels alleen geschikt zijn voor digitale videoformaten. Dit brengt ons direct bij een eerste reden waarom DVI kabels onmisbaar zijn. Een DVI kabel kun je namelijk gebruiken voor digitale én analoge videotoepassingen. Zo is een DVI kabel bijvoorbeeld compatibel met het analoge VGA. In tegenstelling tot een HDMI kabel kun je een DVI kabel niet alleen maar gebruiken voor digitale toepassingen.

Verschillende soorten DVI kabels

Wie denkt dat er slechts één soort DVI kabel is, heeft het mis. Door de jaren heen zijn er namelijk allerlei verschillende DVI kabels ontwikkeld. Zo maken we tegenwoordig bijvoorbeeld onderscheid tussen een DVI I kabel en een DVI D kabel. Eerstgenoemde kabel ondersteunt een analoog en digitaal signaal, terwijl laatstgenoemde alleen een digitaal signaal ondersteunt.

Daarnaast kun je ook nog een DVI A kabel tegenkomen. Deze kabel werd vroeger gebruikt voor tal van apparaten. De A staat in dit geval voor analoog. Een DVI A kabel kun je namelijk alleen gebruiken voor analoge aansluitingen. Doordat analoog tegenwoordig bijna volledig vervangen is door digitaal, komen we DVI A kabels vrijwel niet meer tegen. Een aansluiting voor zo’n kabel komt eigenlijk alleen nog voor op oude apparaten.

Gebruik een tulp kabel

Wil je apparaten met elkaar verbinden op het gebied van video én geluid? Dan volstaat een DVI kabel niet. Deze kabel zorgt er immers alleen voor dat beeld op de juiste manier weergeven wordt. Voor het aansluiten van audio- en videoapparatuur gebruik je daarom een tulp kabel. Deze kabel komt in vrijwel ieder huishouden wel voor. Tulp stekkers zijn namelijk de meest voorkomende aansluitingen op audio- en videoapparaten. De uiteindes van een tulp kabel herken je aan de rode en witte stekkers. De plug heeft altijd een ronde vorm en bevat een uitstekend staafje.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Onlinekabelshop
Met duizenden kabels en aanverwante artikelen kunnen we met recht zeggen dat we ons doel waarmaken: dé webshop zijn met de oplossing om uw audio, video of andere apparatuur aan te sluiten. Ons winkelteam en klantenservice team hebben jarenlange ervaring en ruime kennis van ons assortiment en adviseren u graag. Een korte geschiedenis, in 2010 richtte eigenaar Alex Brandt Onlinekabelshop.nl op als zolderwebshop. Zijn opgedane ervaring en productkennis bij een wit- en bruingoedwinkel en een leverancier in de betere audio- en videokabels, hielpen Alex enorm bij het samenstellen van het assortiment. En met succes! De zolder is Onlinekabelshop.nl inmiddels allang ontgroeid en samen met 40+ medewerkers vormt Alex het Onlinekabelshop.nl team. Onze fysieke winkel is gevestigd in Leiden waar u altijd terecht voor uw kabels kan. U kunt ook 24/7 uw bestelling plaatsen in onze webshop.
Meer over Onlinekabelshop
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.