Nieuwe LV HRC-smeltpatroon van Siemens vergroot leveringszekerheid in stroomnetten

Eenvoudige aanpassing van bestaande systemen zonder extra ruimtebehoefte

| Siemens | 3 min | 17 mei 2021 14:43
Copyright: Siemens
  • Hoge transparantie door geïntegreerde communicatie- en meetfunctionaliteit
  • Snellere reactie op storingen minimaliseert de uitvaltijd
  • Eenvoudige aanpassing van bestaande systemen zonder extra ruimtebehoefte
Siemens Smart Infrastructure heeft de nieuwe Sentron 3NA COM LV HRC-smeltpatroon met geïntegreerde communicatie- en meetfunctionaliteit op de markt gebracht. Het compacte apparaat is ontworpen voor laagspanningsnetten tot 400 volt en kan worden gebruikt in secundaire onderstations en industriële installaties. De LV HRC-smeltpatroon beschermt netwerken en installaties tegen kortsluiting en overbelasting en is in staat om stroom te meten. De verzamelde gegevens worden draadloos verzonden naar de nieuwe 7KN PowerCenter 1000-data tranceiver, waar ze kunnen worden uitgelezen. Bovendien kunnen de gegevens worden overgedragen naar lokale of cloudgebaseerde net- en energiebeheersystemen. De gegevens bieden onder andere inzicht in de actuele netwerkbelasting, fasesymmetrie en eventuele afwijkingen. Dit maakt het mogelijk om de leveringszekerheid te vergroten en onderhoud en service te optimaliseren. Dankzij de snellere detectie en lokalisering van storingen kan de duur van stroomuitval aanzienlijk worden verkort.

“De toename in decentrale energiesystemen zorgt voor nieuwe uitdagingen voor distributienetwerken,” aldus, Martin Moosburger, Vice President Product Management, Electrical Products Business Unit, bij Siemens Smart Infrastructure. “Intelligente netten moeten onder andere in staat zijn fluctuaties in energieproductie en -vraag in evenwicht te brengen en multidirectionele energiestromen te coördineren. Dit kan alleen met behulp van digitale technologie. Onze nieuwe smeltpatroon is een kleine, maar zeer effectieve component in de digitalisering van het energielandschap omdat hij waardevolle data levert voor netbewaking.”

De nieuwe 3NA COM LV HRC smeltpatroon biedt ondernemingen in de industrie en de infrastructuursector meer transparantie over hun stroomdistributie. Zij kunnen de verzamelde gegevens gebruiken voor operationeel energiebeheer en daaruit afgeleide optimalisaties in energie-efficiëntie, alsmede voor service en onderhoud.

Eenvoudige ombouw van bestaande installaties

De voor communicatie geschikte smeltpatroon is eenvoudig te installeren, ook in bestaande systemen, zonder extra ruimte in beslag te nemen. De patroon heeft dezelfde afmetingen als conventionele LV HRC-smeltpatronen, maar bestaat uit twee componenten die aan elkaar kunnen worden gekoppeld: een LV HRC-smeltpatroon met een verkorte keramische behuizing en een multifunctionele elektronische module. Zoals gebruikelijk bij LV HRC-zekeringen schakelt de smeltpatroon in geval van kortsluiting en overbelasting uit. De elektronische module meet bovendien de stroom op geselecteerde punten in het net en biedt op elk moment inzicht in de actuele bedrijfsstatus. Storingen zoals kruipende net- of faseoverbelastingen worden betrouwbaar gedetecteerd en kunnen snel worden gelokaliseerd.

Voor verdere verwerking worden de gemeten waarden van maximaal 24 smeltpatronen draadloos naar de 7KN PowerCenter 1000-data tranceiver gestuurd. Van daaruit kunnen de gegevens rechtstreeks via Bluetooth worden opgehaald met behulp van een mobiel apparaat of via Modbus TCP naar gateways op hoger niveau worden verzonden. Het 7KN PowerCenter 3000 IoT-dataplatform kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gegevens over te dragen naar MindSphere, het cloudgebaseerde IoT-besturingssysteem van Siemens. Data kunnen lokaal gevisualiseerd worden, bijvoorbeeld met de Sentron “powerconfig”- of de Sentron “powermanager”-software, of in de cloud met de Sentron “powermind”-app.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Siemens
Siemens is een wereldwijd toonaangevende aanbieder van technologie die staat voor technische excellentie, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en internationaliteit. De onderneming is over de hele wereld actief, en richt zich daarbij op de gebieden elektrificering, automatisering en digitalisering. Als een van de grootste producenten van energiezuinige en grondstofbesparende technologieën is Siemens een toonaangevend leverancier van oplossingen voor efficiënte energieopwekking en -distributie, met baanbrekende oplossingen op het gebied van infrastructuur, alsmede oplossingen voor industriële automatisering, aandrijving en software. Met haar beursgenoteerde dochteronderneming Siemens Healthineers AG is het concern bovendien een belangrijke aanbieder van medische beeldvormingsapparatuur – zoals computertomografie- en MRI-systemen – en een van de grootste ondernemingen op het gebied van laboratoriumdiagnostiek en klinische IT.
Meer over Siemens
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.