Drie redenen waarom edge computing centraal staat in de fabriek van de toekomst

De fabriek van de toekomst is een slimme fabriek, waarin robotica en automatisering data optimaal benutten

| Dynabook | 2 min | 18 mei 2021 10:50
De fabriek van de toekomst is een slimme fabriek, waarin robotica en automatisering data optimaal benutten voor een betere productiekwaliteit, operationele efficiëntie, flexibiliteit en lagere kosten. Edge computing is hierbij onontbeerlijk, Dynabook geeft drie redenen waarom.

1. Operationele voordelen

Het verzamelen en verwerken van data aan de edge, dichter bij de bron, brengt operationele voordelen met zich mee. Met behulp van edge computing kunnen productielijnen nauwkeuriger worden gemonitord. Dit maakt een snelle operationele reactie op onvoorziene gebeurtenissen mogelijk. Het afgelopen jaar zijn veel fabrikanten zich daarvan bewust geworden. Realtime gegevensverwerking aan de edge maakt het mogelijk om sneller gegevens van aangesloten systemen en apparaten te verzamelen. Dit leidt tot snellere reacties van leidinggevenden en uiteindelijk tot beter uniforme besluitvorming binnen de organisatie.

2. Nieuwe technologieën implementeren

De acceptatie van IoT en wearables zoals assisted reality (AR) smartglasses is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Fabrikanten die gebruikmaken van dit soort nieuwe technologieën hebben baat bij het implementeren van edge computing-oplossingen. Door de lokale, realtime dataverwerking speelt edge een grote rol in het optimaal benutten van de kansen die deze nieuwe technologieën bieden.

Neem bijvoorbeeld de inzet van AR-oplossingen bij het machine-onderhoud in een fabriek. Wanneer de monteur hierbij een slimme bril gebruikt die is uitgerust met een 'See-What-I-See'-functionaliteit, kan er verbinding worden gemaakt met een expert op afstand die meekijkt en ondersteuning kan bieden. Dankzij edge computing treedt er geen vertraging op in dit proces, waardoor de workflow van de monteur soepel verloopt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mogelijkheden zoals het ophalen van documenten, het in realtime vastleggen van video’s en afbeeldingen en het accepteren van nieuwe productupdates.

3. Optimale uitrol 5G

Ten slotte kunnen we die andere grote technologietrend niet onbenoemd laten: 5G. Een succesvolle uitrol van 5G houdt namelijk sterk verband met de ontwikkeling van edge computing. Zonder edge is de 5G-visie om miljoenen apparaten met ultralage latentie en ultrahoge betrouwbaarheid tegen lage kosten te verbinden onmogelijk. Door edge computing wordt de fysieke afstand die gegevens moeten afleggen voor verwerking namelijk verkleind, waardoor vertraging en downtime beperkt wordt.

De opkomst van robotica en geautomatiseerde fabrieken zorgt voor enorme hoeveelheden gegevens die een sterke connectiviteit vereisen, 5G heeft de potentie om dit mogelijk te maken. De verwachting is dan ook dat 5G een sleutelrol zal spelen bij de groei van de wereldwijde edge computing-markt, terwijl edge op zijn beurt een grootschalige implementatie van 5G zal faciliteren.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Dynabook
Al meer dan dertig jaar zetten Toshiba laptops en technologie de standaard als het gaat om innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid. Met een meerderheidsbelang van Sharp Corporation zet Dynabook Inc. die traditie voort door waardevolle diensten te leveren die onze partners en klanten ondersteunen in het bereiken van hun doelen.

Dynabook ontwerpt en produceert als enige zijn eigen laptops, tot en met de BIOS-software die draait onder Windows. Daardoor kunnen we u de best mogelijke kwaliteit, ingrijpende beveiliging en innovatieve functies bieden om uw werkdag soepel te laten verlopen.
Meer over Dynabook
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.