Nederland gaat voorop in strijd tegen diabetes

Programma genaamd ‘Ancora Diabetes2Doorbreken’ gaat deze zomer van start

| Ancora | 5 min | 18 mei 2021 14:06
Gewaardeerd
Copyright: Ancora
Start-up Ancora Health start in samenwerking met TNO, stichting ‘Je Leefstijl Als Medicijn’ en Healthy Ageing Network Noord Nederland een geavanceerd programma dat Type 2 diabetes (T2D) bij de kern aanpakt. Mensen met diabetes worden uitgenodigd hun interesse in het programma kenbaar te maken via deze link. Het programma genaamd ‘Ancora Diabetes2Doorbreken’ gaat deze zomer van start.

In Nederland heeft meer dan een miljoen mensen diabetes. Jaarlijks komen hier 50.000 personen bij en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren blijft stijgen. In 90 procent van de gevallen gaat het om Type 2 diabetes. Behandeling hiervan is veelal gericht op symptoombestrijding en het onder controle krijgen van het glucosegehalte in het bloed. Voeding en beweging zijn echter essentieel voor een goede gezondheid en vormen daarmee ook de bron voor het aanpakken van deze ziekte.

Het is bekend dat bepaalde voeding beter of slechter is en dat voldoende beweging bevorderlijk is voor de gezondheid. Toch weten veel mensen niet goed welke stappen genomen moeten worden om de meest gezonde versie van zichzelf te worden. Ook beginnen mensen er soms niet aan omdat ze het veranderproces niet overzien. Ontwikkelingen in e-health bieden hierin een uitkomst, ook in de bestrijding van T2D. Want met relatief eenvoudige aanpassingen in je leefstijl is het al mogelijk om de regie over de eigen gezondheid te nemen.

Type 2 diabetes vormt, samen met de complicaties die kunnen voortkomen uit deze ziekte, een grote uitdaging voor ons zorgsysteem en de gezondheidseconomie. Bestrijding van diabetes is veelal gericht op symptomen en het op normaal peil houden van glucosegehaltes in het bloed. Hierbij is een patiënt afhankelijk van doktersadvies. Aandacht voor de oorzaak blijft doorgaans achterwege, waardoor oplossingen zoals leefstijlveranderingen, en eigen verantwoordelijkheid niet voldoende worden benut. Ancora Health en TNO streven ernaar hierin verandering te brengen door de aandacht te richten op de oorzaak van diabetes.

Het digitale platform van Ancora Health biedt, in samenwerking met TNO, op basis van wetenschappelijke informatie in combinatie met gezondheidsevaluaties, DNA analyse en leefstijlsuggesties, een onderbouwde aanpak in de strijd tegen diabetes. Deelnemers aan het programma ontvangen een gepersonaliseerd plan, dat helpt om op een gerichte en laagdrempelige manier aan de eigen gezondheid te werken. Zo stelt technologie van TNO Ancora Health in staat om door een ‘Diabetypering aanpak’ een specifieker beeld te krijgen van elk individu: welke organen zijn betrokken in het ziektebeeld, en wat zijn de gevolgen voor het lichaam. Op deze manier krijgt elk persoon een op maat gemaakt plan, waarbij medicatie geleidelijk kan worden verminderd.

Gepersonaliseerd dashboard

Alle gegevens komen samen in een gepersonaliseerd dashboard, dat via een eenvoudige app is in te zien. Het dashboard geeft dagelijks adviezen met betrekking tot onder andere voeding en beweging en maakt direct contact mogelijk met artsen en coaches gespecialiseerd in preventieve zorg en leefstijl.

Dr. Suzan Wopereis, Principal Scientist bij TNO: “Type 2 diabetes is een systeem ziekte waarbij verschillende processen en organen betrokken zijn die van invloed zijn op het ziektebeeld. De betrokkenheid van deze processen en organen in diabetes type 2 kunnen verschillen tussen mensen met diabetes, waardoor personen verschillend reageren op leefstijlbehandeling. Het is belangrijk dat in het kiezen van de beste leefstijlbehandeing rekening wordt gehouden met deze biologische verschillen. Het introduceren van een systematische aanpak bij het behandelen van T2D vraagt niet alleen een gecoördineerde aanpak maar ook om een verandering in de gezondheidseconomie. Samen met Ancora Health gaan we ervoor om diabetes voorgoed de wereld uit te helpen.”

image

Opgeschaald naar duizenden deelnemers per jaar

Er is ruimte voor honderden personen om deze zomer deel te nemen aan het Ancora Diabetes2Doorbreken programma. Het programma wordt later opgeschaald naar duizenden deelnemers per jaar. Tijdens het programma wordt onder meer persoonlijk onderzoek verricht naar leefstijl, wordt gedragsanalyse toegepast en DNA afgenomen. De uitkomst hiervan wordt gecombineerd met de van TNO gelicenseerde diagnostiek en leefstijl algoritmes voor persoonlijke voeding en beweging. De uitkomst van deze onderzoeken resulteert in persoonlijk advies om de leefstijl op een positieve manier te beïnvloeden en aldus T2D te verminderen. Ancora Health staat in contact met zorgverleners in deze strijd tegen diabetes. Lees hier meer informatie over het programma.

Verandering in Nederland en daarbuiten

Peter van Dijken, (Managing Director Healthy Living TNO): “Diabetes zorg ondergaat momenteel een transitie. We verwachten dat Ancora Health hierin een vooruitstrevende rol kan spelen. We zijn er ook trots op dat zij TNO kennis aanwendt om een betrouwbaar en schaalbaar programma op te leveren waarin de remissie van T2D centraal staat. We hopen dat dit een verandering in Nederland en daarbuiten teweeg kan brengen.”

Sridhar Kumaraswamy, CEO van Ancora Health, vult hierop aan: “Door alle data die Ancora verzamelt, kunnen we elke patiënt een gepersonaliseerd programma aanbieden. Net als de glucosetolerantietest de bron van insuline resistentie onderscheidt, identificeren we door andere metingen de belangrijkste levensstijl factoren waarop patiënten ondersteuning krijgen van onze leefstijl coaches. Door middel van DNA analyse identificeren we ook de mensen die a priori meer vatbaar zijn voor diabetes. Hierdoor verwachten we meer inzicht te krijgen in de remissiecijfers. Het helpt ons daarbij de intensiteit te kalibreren van de interventie gedurende het programma en de onderhoudsperioden daarna. Dit alles komt samen op een digitaal therapeutisch platform. We zoeken honderden deelnemers voor ons programma om kosteloos deel te nemen. We weten dat zorgverzekeraars ook voorstander zijn van schaalbare e-health platforms en zijn momenteel met hen in gesprek om te betalen voor deelname aan ons programma.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Ancora

Ancora Health is een Nederlandse startup in preventieve gezondheid. Ancora helpt mensen om regie te nemen over hun gezondheid, welzijn en prestaties door hen toegang te geven tot inzichten uit een wetenschappelijke gezondheidscheck. Hierbij worden door metingen, testen en holistische analyses op o.a. dna, urine, bloed, longcapaciteit en hartfunctie meer dan 1.000 datapunten verkregen. Op basis hiervan worden gezonde voedings- en levensstijladviezen aangereikt en kan meer aandacht aan gezondheidsrisico’s worden besteed.
Meer over Ancora

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.