Smart Locks: veiliger dan een klassiek slot?

Inzicht in de veiligheid van smart home producten

| Nuki | 4 min | 20 mei 2021 15:58
Afbeelding: Het Nuki Smart Lock 2 | Copyright: Nuki
Als het gaat om je woning, is veiligheid het allerbelangrijkst. Bij het Oostenrijkse Nuki, Europees marktleider op het gebied van slimme toegangsoplossingen, staat het veiligheidsaspect dan ook bovenaan het lijstje van de productontwikkeling. Technisch specialist Jürgen Pansy legt uit hoe Nuki geavanceerde beveiligingsmechanismen integreert in de techniek van slimme sloten.

Bij Nuki vertrekken we vanuit een eenvoudig principe: als je geen gegevens hebt, kunnen ze ook niet worden gestolen. Daarom worden er voor het gebruik van de gratis Nuki-app geen persoonlijke gegevens (geen e-mailadres of andere persoonlijke gegevens) gevraagd. De app maakt via een geavanceerd encryptiemechanisme een digitale sleutel, die enkel wordt herkend door het slot en jouw smartphone. Op deze manier kunnen de data nergens worden teruggevonden. Er is geen enkele server, internetrouter of Wi-Fi Bridge die de uitgewisselde gegevens tussen het Smart Lock en de applicatie kan onderscheppen of ontcijferen.

Veiliger dan een klassiek slot?

Omdat je met een Smart Lock geen fysieke sleutel meer nodig hebt, loop je geen risico op een verloren of gestolen sleutel. Bij verlies of diefstal van je smartphone of Nuki Fob die je als digitale sleutel gebruikt, kun je de machtigingen van die smartphone simpelweg via de app intrekken. Bij een klassiek slot zou je vaak het hele slot moeten vervangen.

Via onze applicatie kun je op elk moment de status van je slot controleren. Je kunt zelfs meldingen inschakelen, zodat je een berichtje ontvangt wanneer je deur wordt geopend of gesloten. Zo blijf je op de hoogte, ook wanneer je bijvoorbeeld op vakantie of een dagje weg bent. En ben jij iemand die ’s avonds de deur wel eens vergeet op slot te doen voor je gaat slapen? Dan hebben we voor jou een geweldige oplossing. Via de app kun je een specifiek tijdstip instellen waarop het slot de deur automatisch vergrendelt.

Het Nuki Smart Lock wordt aan de binnenkant van je deur gemonteerd. Een voorbijganger kan vanaf de buitenkant op geen enkele manier zien dat je over een Smart Lock beschikt. We kiezen er bewust voor om het Smart Lock over het bestaande slot te monteren. Zo brengen we geen wijzigingen aan op de oorspronkelijke veiligheid van het slot.

Certificering

Het AV-TEST Instituut, een onafhankelijk instituut dat de veiligheid en privacy van IoT-apparaten controleert, onderwierp de Nuki-producten al meerdere keren aan uitgebreide tests. Dit jaar werd onze Nuki Combo 2.0 voor een vierde keer getest, in combinatie met de Nuki Opener.

Met trots kunnen we zeggen dat we ook dit jaar alle tests met glans hebben doorstaan en onze Nuki Combo 2.0, bestaande uit het Nuki Smart Lock en Bridge, wederom het certificaat 'Approved Smart Home Product' heeft ontvangen. Dit certificaat geeft de consument de bevestiging dat zowel onze hardware als software optimaal beveiligd zijn. Het volledige rapport van het AV-TEST Instituut kun je hier lezen.

De invloed van Wi-Fi op je veiligheid

Met een Nuki Bridge verbind je jouw Smart Lock met je Wi-Fi netwerk. Zo kun je het slot ook vanaf een grotere afstand bedienen. Ook dan blijft de veiligheid gegarandeerd. Mocht een hacker er ooit in slagen om je Wi-Fi netwerk binnen te dringen, is het enige dat hij te zien krijgt een end-to-end gecodeerde en geanonimiseerde gegevensuitwisseling, vergelijkbaar met online bankieren. Mocht je je toch zorgen maken over de veiligheid, kun je het Smart Lock ook perfect gebruiken zonder de Nuki Bridge en de koppeling met Wi-Fi. Het enige verschil is dat je het Smart Lock dan niet op afstand kunt bedienen.

Hackers zijn, zoals de meeste criminelen, actief op plekken waar ze het grootste voordeel kunnen halen met een zo klein mogelijke inspanning. Zo vraagt het hacken van een Smart Lock een grotere inspanning dan een fysieke inbraak, waarbij simpelweg het raam of de achterdeur wordt opengebroken.

Bij phishing gaat een hacker aan de slag met (inlog)gegevens die hij van de gebruiker zelf gekregen heeft, bijvoorbeeld per mail. Het is dus uitermate belangrijk dat je als gebruiker steeds alert blijft wanneer je gegevens deelt. Nuki beschermt haar gebruikers op twee manieren tegen phishing. Op de eerste plaats kunnen gebruikers een extra authenticatie inschakelen om de app te kunnen openen, zoals vingerafdrukscanner of Face ID. Ten tweede kunnen gebruikers die gebruikmaken van het Nuki Web twee-factor-authenticatie inschakelen.

Als het gaat om toegang tot je huis, is veiligheid van het allerbelangrijkst. Bij de ontwikkeling van het Nuki Smart Lock komt voor ons het veiligheidsaspect dan ook altijd op de eerste plaats.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Nuki
Nuki Home Solutions is een toonaangevende aanbieder van makkelijk te installeren slimme toegangsoplossingen in Europa. Eén team, één missie: "We streven ernaar bestaande toegangsoplossingen intelligenter te maken, zodat ze op termijn de fysieke sleutel gaan vervangen. We kijken ernaar uit om die uitdaging aan te gaan omdat we er rotsvast van overtuigd zijn dat mobiele technologieën het dagelijkse leven makkelijker zullen maken," legt CEO van Nuki Martin Pansy de missie van zijn bedrijf uit. Nuki Home Solutions GmbH werd opgericht in Graz in 2014. Na een succesvolle crowdfundingcampagne in 2015 groeide het bedrijf gestaag. Naast het ingeburgerde Nuki Smart Lock en een ruime waaier van accessoires zet Nuki zich hard in om nog slimme toegangsoplossingen verder te ontwikkelen voor een volledig sleutelloze toekomst.
Meer over Nuki
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.