Lessen uit de pandemie voor life sciences

Het onderzoek ‘A sustainable future for business post-COVID’ biedt handvatten

| Dassault Systèmes | 4 min | 25 mei 2021 8:00
Exclusief
Copyright: Dassault Systèmes
Bijna anderhalf jaar geleden brak de wereldwijde COVID-19-pandemie uit. Dat vraagt om een reflectie op de manieren waarop de crisis onze manier van leven, werken en omgang met ziektes heeft veranderd. Het onderzoek ‘A sustainable future for business post-COVID’ biedt handvatten.

De pandemie was een wake-upcall voor de biowetenschappen. Hoewel er al een digitaliseringstrend zichtbaar was, vond het gros van het werk plaats in fysieke laboratoria. Totdat overheden lockdowns afdwongen. In korte tijd moesten bedrijven leren op afstand te werken, terwijl de kritieke patiëntzorg gewoon doorgang moest vinden. Deze shift naar een volledig digitale manier van werken was ongekend, en de industrie moest scherpe keuzes maken. Dat betekende helaas ook dat veel veelbelovende initiatieven ‘on hold’ werden gezet.

Virtual twins als wapen in de pandemie

De coronacrisis heeft veel inefficiënties blootgelegd in de lifesciencessector. 66% van de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek gaven toe dat ze afhankelijk waren van verouderde processen. Daardoor konden ze tijdens de pandemie lastig op afstand samenwerken. Erger nog: 64% had daardoor zelfs moeite met toegang tot onderzoek relevant voor de bestrijding van COVID-19. Met dat in het achterhoofd is het bijzonder dat we nu al kunnen beschikken over effectieve vaccins.

Het antwoord op deze problemen ligt verscholen in een versnelde transitie richting digitale oplossingen. Het grootste deel van de sector omarmde oplossingen voor het verbeteren van digitale samenwerking, zoals virtual twins (71%).

Het Living Heart-project heeft laten zien hoe met virtual twins de effectiviteit van de behandeling van een orgaan te beoordelen is. Momenteel wordt er aan vergelijkbare projecten gewerkt om virtuele twins van andere organen te creëren. Naast onderzoek zijn virtual twins ook gebruikt voor het vereenvoudigen van informatiedeling tussen afdelingen en derde partijen, inclusief overheidsinstellingen, gericht op het versneld uitrollen van nieuwe behandelingen.

Dit succes is slechts een eerste stap voor de sector, en moet ook als dusdanig gezien worden. De geleerde lessen zijn waardevol als blauwdruk voor de toekomst na COVID-19.

Duurzame toekomst

De sector heeft zich enorm ingespannen gedurende de coronacrisis. Nu is het tijd om verder te kijken dan de pandemie. Volgens het onderzoek worstelde door de pandemie bijna driekwart van de bedrijven met innovatie en het bijscholen van medewerkers. De meeste deelnemers (70%) moesten hun R&D-inspanningen rondom andere behandelingen dan COVID-19 uitstellen. Nieuwe behandelingen en producten, en onderzoek naar duurzame materialen kwamen daardoor op een zijspoor terecht. Terwijl de wereld weer langzaam maar zeker opengaat, moet de sector zijn volgende grote uitdaging alweer oplossen: duurzaamheid.

Door de pandemie moest 71% van alle lifesciencesbedrijven de uitvoering van hun duurzaamheidsdoelstellingen uitstellen. Dat ondanks het feit dat bijvoorbeeld de hoeveelheid afval van industriële processen door de pandemie is toegenomen. Als de sector de ambitieuze overheidsdoelstellingen op het gebied van CO2-uitstoot serieus neemt, dan moet het van duurzaamheid een prioriteit maken.

Technologie zoals virtual twins zal niet alleen een rol spelen in de verbetering van samenwerking en klinische onderzoeken. Het zal daarnaast ook de inspanningen van de industrie ondersteunen om duurzamer te worden. De onderzoeksdeelnemers beseffen dat zij een cruciale rol spelen in de totstandbrenging van een CO2-neutrale wereld tegen 2050.

Op dit moment doen de vaccins overal ter wereld hun werk. Dat betekent dat de industrie aan de slag kan met andere grote uitdagingen waarmee zij zich geconfronteerd zien. Zoals het creëren van een duurzame omgeving die innovatie ondersteunt, de planeet ontziet en medewerkers de kans geeft nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

De noodzaak voor betere digitale oplossingen tijdens de pandemie heeft de adoptie van virtual twins een boost gegeven. Het heeft bovendien professionals in de sector laten zien hoe zij kunnen innoveren, en zowel patiënten als elkaar kunnen ondersteunen op een milieubewustere manier. Het is duidelijk dat de industrie aan een nieuw hoofdstuk begint. Een periode waarin producten, mensen en de planeet in symbiose zijn, ondersteund door digitale tools als virtual twins.

Het onderzoek naar de toekomst van life sciences in de post-COVID-wereld is gebaseerd op de meningen van 252 managers in de life sciences-sector in Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd in februari en maart 2021 door Censuswide, in opdracht van Dassault Systèmes.
Auteur: Richard Coxon, Director Life Sciences bij Dassault Systèmes

Alle artikelen

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Dassault Systèmes
Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE-specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren.
Meer over Dassault Systèmes
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.