Geen vacation, maar staycation dit jaar

Helft Nederlanders kiest voor vakantie in eigen land

| TomTom | 2 min | 01 juni 2021 10:21
Copyright: TomTom
Nederland maakt zich op voor vakantie in eigen land. Dat blijkt uit recent onderzoek* naar onze vakantieplannen, uitgevoerd door locatietechnologiespecialist TomTom. De helft van de Nederlanders (49%) geeft aan liever in Nederland te blijven omdat het niet zeker is wat de reisbeperkingen in andere landen zullen zijn.

Vakantie dit jaar een last-minute beslissing

Toch blijven we hoopvol dat er de komende tijd meer mogelijk wordt: vier op de tien Nederlanders (43%) geeft aan pas op het laatste moment te beslissen wanneer en waarheen zij op vakantie zullen gaan. Dit komt vooral door de grote onzekerheden rondom boekingen en annuleringen, reisrestricties, geldproblemen of angst om het virus op te lopen tijdens het reizen.

Het is duidelijk dat COVID-19 een grote impact heeft op onze vakantieplannen. Het is dan ook geen verrassing dat ruim de helft van de ondervraagden (56%) wel van plan was naar het buitenland te reizen als er geen pandemie was. Een derde (34%) zegt dat het niet waarschijnlijk is dat ze dit jaar nog op vakantie gaan en als ze dat wel doen eerder de auto pakken dan met het vliegtuig reizen. Eén op de tien Nederlanders gaat sowieso nooit op vakantie.

Populariteit van vliegen gedaald

Waar het vliegtuig voorheen bij bijna de helft van de vakantiegangers (47%) favoriet was, is dat aantal sinds de coronapandemie gedaald naar 30 procent. Het aantal geplande autovakanties steeg daarentegen: drie kwart van de Nederlanders (77%) gaat dit jaar het liefst met de auto op vakantie, voor COVID-19 was dit 62%. Dit heeft verschillende redenen zoals het hebben van meer vrijheid en flexibiliteit (56%), het gevoel van veiligheid (36%), gemak (35%) en meer controle (32%).

Liefde voor eigen land: na de pandemie weer een staycation

Nu we niet meer massaal naar het buitenland trekken in de vakanties, wordt ons eigen kikkerlandje steeds meer gewaardeerd als vakantiebestemming. Zo laat één derde van de ondervraagden (32%) weten dat ze meer waardering voor Nederland hebben gekregen en ook na de pandemie vaker zullen kiezen voor een vakantie in eigen land.

Reizen met de auto biedt vakantiegangers veiligheid, gemak en vrijheid. Voor de Nederlandse horeca is het positief dat de Nederlander er massaal op uittrekt in eigen land. Tegelijkertijd is een direct gevolg dat het verkeer en daarmee de zomerfiles zullen toenemen. Om dit te voorkomen kunnen automobilisten gebruikmaken van navigatie met verkeersinformatie om de meest geschikte route te vinden en te volgen. Bovendien blijkt dat de helft van de automobilisten zich veiliger voelt tijdens het rijden wanneer zij een navigatiesysteem of -app gebruiken. En een gevoel van veiligheid tijdens het reizen is – zeker in deze tijd – van groot belang.
*) Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Opinium research, in opdracht van TomTom, onder 1.000 Nederlanders.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over TomTom

TomTom is de toonaangevende onafhankelijke locatietechnologie specialist, die mobiliteit vormgeeft door middel van zeer nauwkeurige kaarten, navigatiesoftware, real-time verkeersinformatie en diensten. Om onze visie van een veiligere wereld zonder files en emissies te realiseren, creëren we innovatieve technologieën die de wereld in beweging houden. Door onze jarenlange ervaring en het samenwerken met toonaangevende partners, maken we connected voertuigen, smart mobility en, uiteindelijk, autonoom rijden mogelijk.
Meer over TomTom

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.