Vertel het me niet maar laat het me zien!

Hoe de gezondheidszorg bewijs uit de echte wereld gebruikt

| SAS | 2 min | 05 juni 2021 11:43
Copyright: SAS
We hebben allemaal de waarde ervaren die innovatie in ons leven heeft gebracht. De cloud, enorme datasets en nauwkeurigere AI-modellering hebben veel organisaties in staat gesteld om nieuwe producten en diensten op de markt te brengen op manieren die we 20 jaar geleden niet hadden kunnen bedenken.

De sectoren gezondheidszorg en life sciences zijn niet anders. Een steeds groter wordend universum van gegevens wordt ingezet voor onze meest dringende gezondheidsbehoeften. Covid-19, kanker en hartziekten – allemaal grote moordenaars – zijn iets minder dodelijk gemaakt. Natuurlijk blijft er hard gewerkt om deze ziekten te temmen, maar we vinden steeds meer stukjes van deze complexe en raadselachtige ziekten in de gegevens.

Of het nu gaat om gegevens die zijn verzameld in goed ontworpen onderzoeken of in klinische omgevingen, real-world bewijs helpt onderzoekers en clinici om medicijnen beter te evalueren, apparaten te ontwerpen en meer gerichte behandelingen te bedenken. Zelfs data van wearables vinden een steeds grotere rol in de gezondheidszorg.

Er zijn een paar belangrijke manieren waarop deze gegevens worden gebruikt: om medische vooruitgang te versnellen en te valideren, om de effectiviteit van therapieën te evalueren en een van de belangrijkste manieren om specifieke patiëntenpopulaties beter te targeten.

In een presentatie op het SAS Global Forum zei epidemioloog Brian Bradbury, VP van het Center for Observational Research bij Amgen, dat zijn bedrijf gebruik maakt van real-world bewijs (grote datasets in de gezondheidszorg) om vast te stellen dat niet alleen de veiligheid en effectiviteit van hun medicijnen , maar of deze medicijnen worden toegediend zoals bedoeld in klinische instellingen.

Met behulp van analyses kan Amgen in korte tijd cruciale antwoorden vinden, ongeacht hoe groot de datasets zijn, en regelgevers voorzien van de informatie die ze nodig hebben om een beslissing te nemen.

Hoe werkt dit in de praktijk? Amgen voerde een onderzoek uit waarin het patiënten gedurende 10 jaar volgde die aan verschillende tumortypes leden om de werkzaamheid van Amgen-geneesmiddelen te evalueren. Wat het ontdekte, was dat wanneer de medicatieniveaus daalden, het gebruik van bloedtransfusies toenam (iets wat je wilt vermijden). Het bewijs dat ze nu in de gegevens hebben gevonden, kan worden gebruikt om de behandeling in de loop van de tijd te evalueren.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over SAS

SAS is een betrouwbare leverancier van analytische oplossingen voor organisaties die onmiddellijke waarde uit hun gegevens willen halen. Een uitgebreide reeks van analyseoplossingen en brede branchekennis zorgen ervoor dat onze klanten terugkomen en zich zelfverzekerd voelen. Met SAS® kunt u inzichten uit uw gegevens ontdekken en alles begrijpen. Bepaal wat werkt en los op wat niet werkt. Neem intelligentere beslissingen en stimuleer relevante verandering.
Meer over SAS

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.