Onderzoek ABBYY: managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level

COVID-19 en thuiswerken niet de enige schuldigen voor wat betreft opgegeven of niet goed uitgepakte projecten

| ABBYY | 4 min | 08 juni 2021 11:54
Afbeelding: Infographic visie op digitale transformatie | Copyright: ABBYY
Vier op de vijf C-level executives (82 procent) is ervan overtuigd dat zijn of haar bedrijf er digitaal goed voor staat, maar slechts 58 procent van de managers is het daarmee eens. Dat blijkt uit nieuw wereldwijd onderzoek van Digital Intelligence-onderneming ABBYY. Managers geven aan 2,5 keer vaker te worstelen met disrupties in digitale transformatie dan C-level executives, ondanks dat ze toegang hebben tot nieuwe technologieën. De bevindingen wijzen op een zorgelijke kloof binnen bedrijven, die leidt tot een stroom van verspilde investeringen en gemiste kansen.

Zo geeft bijvoorbeeld slechts een kwart van de managers (24 procent) aan voor hun huidige digitale-transformatieprojecten gebruik te maken van opkomende low-code/no-code-platforms. Ondanks dat ze aan de hand van die platforms sneller hun eigen oplossingen kunnen creëren voor automatiseringsproblemen en handmatig coderen overbodig zou zijn. Daarnaast gebruikt 34 procent van de managers process mining, een technologie die helpt om automatiseringsmogelijkheden en bronnen van bottlenecks en vertragingen te ontdekken. Ter vergelijking: de helft van de C-level executives (48 procent) gebruikt die technologie. Echter, opvallend genoeg erkent meer dan 60 procent van de managers het belang van intelligent document processing-technologie (IDP) om zakelijke content te digitaliseren en transformeren – voor meer bruikbare inzichten.

Hoewel digitale transformatie in een enorme stroomversnelling is geraakt, verloopt niet alles zonder uitdagingen:
  • 97 procent van de bedrijven heeft te maken gehad met disrupties in hun digitale-transformatieprojecten, maar verrassend genoeg denkt slechts 60 procent dat die disrupties te wijten zijn aan COVID-19 en thuiswerken. De disrupties hebben een grote impact gehad: een op de vijf (22 procent) liet het digitale-transformatieproject volledig links liggen en een op de drie (32 procent) ervoer dat de technologie niet werkte zoals gepland.
  • Daarnaast denken IT-beslissers dat deze disrupties na de pandemie niet zomaar verdwijnen: driekwart van de bedrijven wereldwijd (76 procent) verwacht nog meer impact op hun business.
Bij het identificeren van de uitdagingen kwam het volgende naar voren:
  • Meer dan een derde (36 procent) legde de schuld bij moeilijkheden rond het vervangen van legacy-systemen, budgetgoedkeuring (35 procent) en gebrek aan de juiste vaardigheden binnen hun organisatie (34 procent).
  • Een kwart (23 procent) zei dat instemming van hun seniormanagement of directie een hoge drempel was.
  • Veel bedrijven lijken last te hebben van C-level-tunnelvisie: 54 procent van de C-level executives gaf aan de drijfveer te zijn achter beslissingen rondom digitale transformatie, maar slechts 32 procent van de managers is het daarmee eens. De helft van de managers (47 procent) denkt dat innovatieteams het voor het zeggen hebben. Door deze interne strijd is het geen wonder dat zo veel projecten het niet halen.
Managers zijn ook behoorlijk minder positief dan de C-level executives over hoe hun bedrijf er digitaal voor staat. Zo heeft 38 procent van de managers, ondanks de toegang tot nieuwe technologieën, nog steeds te maken met uitdagingen – vergeleken met 16 procent van de C-level executives. Daarnaast ervaart slechts 28 procent van de C-level executives problemen met budgetgoedkeuring, tegenover 37 procent van de managers.

De kloof tussen de seniorleidinggevenden van bedrijven en de ‘doeners’ hindert succesvolle digitale-transformatieprojecten. Eenvoudig gezegd hebben de technologie-investeringen die zijn gedaan door degenen aan de top niet het effect dat ze zouden moeten hebben.

Maxime Vermeir, Director of Customer Innovation bij ABBYY: “We zien dat sommige C-levels last hebben van tunnelvisie, iets dat niet heel verrassend is na een jaar waarin overleven lange tijd prioriteit had. Helaas laat ons onderzoek zien dat ondanks de inzet van de C-level executives, andere werknemers en managers nog steeds te maken hebben met uitdagingen, zelfs met uitgebreide toegang tot slimme automatiseringstechnologieën. Het is essentieel om inzicht te krijgen in welke technologieën de productiviteit bevorderen en waar de impact het grootst is. Het brede gebruik van IDP-oplossingen is de eerste stap in wat C-level executives kunnen doen om hun werknemers snellere toegang te geven tot informatie. Echter, process mining en de informatie die deze technologie oplevert, is de sleutel voor het dichten van de kloof tussen de realiteit van wat managers en werknemers ervaren en wat het C-level verwacht.”

Methodologie

Dit onderzoek is tussen april en mei 2021 uitgevoerd door Sapio Research en gesponsord door ABBYY. Er zijn 1.220 IT-beslissers ondervraagd uit Duitsland, Frankrijk, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, die werkzaam zijn voor organisaties met meer dan duizend werknemers. In het onderzoek zijn de respondenten gevraagd naar de impact van digitale-transformatieprojecten, de hindernissen waar bedrijven mee te maken hebben en de rol van automatiseringstechnologieën naar aanleiding van de COVID-19-pandemie.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over ABBYY
ABBYY is de wereldwijde leider op het gebied van Digital IQ voor bedrijven. ABBYY creëert een nieuwe klasse van AI-technologieën die digitale werknemers de skills bieden om zakelijke content en processen te begrijpen. Onze technologieën worden gebruikt door duizenden bedrijven in de financiële wereld, de verzekeringsbranche, transport, zorg en andere sectoren. Zij helpen organisaties slimme zakelijke beslissingen te nemen.
ABBYY and the ABBYY Logo are either registered trademarks or trademarks of ABBYY Software Ltd. Other product names mentioned herein may be trademarks and/or registered trademarks of their respective owners and are hereby recognized. 
Meer over ABBYY
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.