De centralisatie van het web haalt de voordelen van redundantie weg

De laatste jaren zien we de ontwikkeling dat steeds meer elementen gecentraliseerd worden aangeboden

| F5 Networks | 2 min | 08 juni 2021 16:43
Copyright: Vlad Rosh op Unsplash
In de loop van dinsdag zijn een flink aantal grote websites onbereikbaar geworden of geweest. De problemen hebben een internationale schaal. Uit de eerste analyses lijkt het een probleem te zijn met een of meerdere content delivery networks (CDN).

David Warburton, Principal Threat Evangelist bij F5 Labs reageert op dit nieuws: "Het moderne internet is bijna 40 jaar en ondanks die leeftijd is nog elke dag duidelijk hoe slim het is ontwikkeld met meerdere lagen bescherming en redundantie. Het web is ontwikkeld om decentraal te werken; door niet te vertrouwen op een centraal systeem konden verschillende componenten uitvallen terwijl het internetverkeer gewoon door kan gaan. De laatste jaren zien we echter de ontwikkeling dat steeds meer elementen, al dan niet bewust, gecentraliseerd worden aangeboden door grote cloud solution providers zoals infrastructuur-leveranciers en CDN's. Deze cloud solution providers zijn de supermarkten van het web. Voor veel mensen is het makkelijk om bij een partij alles te halen wat je nodig hebt. Deze cloud solution providers leveren veel voordelen, zoals simpelere applicatie-deployment, minder beheercomplexiteit en schaalvoordelen."

"In een traditioneel model voor de deployment van internetapps kan een uitval van een server of een verkeerd geconfigureerde applicatie een enkele website platleggen. Zoals we vandaag hebben gezien, kunnen soortgelijke problemen bij een leverancier van cloudoplossingen uiteindelijk al hun klanten uitschakelen, waardoor niet één website offline wordt gehaald, maar honderden of duizenden. De gevolgen kunnen potentieel de digitale ervaringen, inkomsten en reputaties van organisaties beïnvloeden. Aanbieders van cloudoplossingen bieden hun gebruikers onmetelijke voordelen, maar we mogen de lessen uit het verleden niet vergeten. De "her-centralisatie" van het internet via deze cloudoplossingen veroorzaakt nu precies die problemen die het oorspronkelijke ontwerp van het internet via redundantie moest vermijden. Het is belangrijk dat we een aanpak overwegen die ons wegleidt van single points of failure, anders zullen we waarschijnlijk meer problemen krijgen zoals we vandaag hebben gehad."

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over F5 Networks
F5 (NASDAQ: FFIV) geeft ‘s werelds grootste bedrijven, service providers, overheden en consumentenmerken de gelegenheid om elke app, waar dan ook, veilig aan te bieden aan de gebruikers. F5 levert cloud en security applicatieservices die organisaties in staat stelt een infrastructuur te kiezen die het beste bij hen past, zonder concessies te doen op snelheid en controle.
Meer over F5 Networks
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.