Vier beveiligingslekken gevonden in Microsoft Office

Check Point Research dringt er bij Windows-gebruikers op aan om hun software te updaten

| Check Point | 3 min | 09 juni 2021 17:01
Copyright: Check Point
Check Point Research (CPR) dringt er bij Windows-gebruikers op aan om hun software te updaten, na de ontdekking van vier beveiligingslekken die een impact hebben op producten uit de Microsoft Office-suite, waaronder Excel en Office online. De kwetsbaarheden, die hun oorsprong vinden in verouderde code, geven hackers de mogelijkheid om code uit te voeren op doelwitten via kwaadaardige Office-documenten, zoals Word, Excel en Outlook.
  • De kwaadaardige code kon worden afgeleverd via Word-documenten (.DOCX), Outlook e-mail (.EML) en de meeste Office-bestandsformaten;
  • De kwetsbaarheden zijn het gevolg van verwerkingsfouten in een verouderde code in Excel95-bestandsindelingen, waardoor de onderzoekers van CPR vermoeden dat de beveiligingsfouten al enkele jaren bestaan;
  • CPR heeft het probleem gemeld aan Microsoft, die vervolgens updates heeft uitgebracht: CVE-2021-31174, CVE-2021-31178, CVE-2021-31179, CVE-2021-31939.

Ontdekking

CPR ontdekte de kwetsbaarheden door zogenaamde ‘fuzzing’ van MSGraph, een component die in Microsoft Office-producten kan worden ingebed om grafieken en diagrammen weer te geven. Fuzzing is een geautomatiseerde techniek om software te testen en zo hackbare softwarebugs te vinden door willekeurig ongeldige en onverwachte gegevens in een computerprogramma in te voeren, om zo coderingsfouten en beveiligingslekken te vinden. Door deze techniek te gebruiken ontdekte CPR kwetsbare functies in MSGraph. Soortgelijke codecontroles bevestigden dat de kwetsbare functie vaak werd gebruikt in verschillende Microsoft Office-producten, zoals Excel, Office Online Server en Excel voor OSX.

Aanvalsmethode

De gevonden kwetsbaarheden kunnen worden ingebed in de meeste Office-documenten. Vandaar dat er meerdere aanvalsvectoren denkbaar zijn. Dit zou bijvoorbeeld als volgt in zijn werk kunnen gaan:
  1. Het slachtoffer downloadt een kwaadaardig Excel bestand (XLS-formaat). Het document kan worden aangeboden via een downloadlink of een e-mail, maar de aanvaller kan het slachtoffer niet dwingen het te downloaden;
  2. Het slachtoffer opent het schadelijke Excel-bestand;
  3. De kwetsbaarheid wordt geactiveerd.
Aangezien de volledige Office-suite de mogelijkheid heeft om Excel-objecten in te bedden, verbreedt dit de aanvalsvector, waardoor het mogelijk is om een aanval uit te voeren op bijna alle Office-software, waaronder Word en Outlook.

Updates

CPR heeft deze onderzoeksresultaten bekendgemaakt aan Microsoft en Microsoft heeft de beveiligingslekken gepatcht, met de updates CVE-2021-31174, CVE-2021-31178, CVE-2021-31179 en CVE-2021-31939.

Hoe gebruikers hun Windows PC kunnen updaten:
  1. Selecteer de knop ‘Start’ en selecteer vervolgens Instellingen > Bijwerken & beveiliging > Windows Update;
  2. Als je handmatig wilt controleren op updates, selecteer je ‘Controleren op updates’;
  3. Selecteer ‘Geavanceerde opties’, en selecteer dan onder ‘Kies hoe updates worden geïnstalleerd’ de optie ‘Automatisch’ (aanbevolen).

Yaniv Balmas, hoofd Cyber Research bij Check Point Software - "De gevonden kwetsbaarheden hebben impact op bijna het gehele Microsoft Office ecosysteem. Het is mogelijk om een aanval uit te voeren op bijna alle Office-software, waaronder Word en Outlook. We hebben ontdekt dat de kwetsbaarheden te wijten zijn aan verwerkingsfouten die gemaakt zijn in een verouderde code. Een van de belangrijkste lessen uit ons onderzoek is dat een verouderde code een zwakke schakel blijft in de beveiligingsketen, vooral in complexe software zoals Microsoft Office. Hoewel we in ons onderzoek slechts vier kwetsbaarheden hebben gevonden, kun je nooit weten hoeveel van dit soort kwetsbaarheden er nog klaarliggen om ontdekt te worden. Ik dring er bij Windows-gebruikers op aan om hun software onmiddellijk te updaten, aangezien er veel mogelijke aanvalsvectoren bestaan waarmee een hacker de door ons ontdekte kwetsbaarheden kan activeren."

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Check Point
Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.