Atos sluit zich aan bij AI4Cities

Om transitie naar CO2-neutrale steden in Europa te versnellen

| Atos | 3 min | 17 juni 2021 9:07
Copyright: AI4Cities
Atos treedt toe tot AI4Cities, een driejarig project van de Europese Unie met als doel zes Europese steden - Amsterdam, Helsinki, Kopenhagen, Parijs, Stravanger en Tallinn - te helpen hun transitie naar een CO2-neutrale stad te versnellen. Door de inzet van kunstmatige intelligentie gaat Atos een bijdrage leveren aan CO2-reducties in stedelijke gebieden met een grote mobiliteit en veel energieverbruik: twee domeinen die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van 82 procent van alle broeikasgassen in Europese steden.

Atos is geselecteerd voor fase 1 van AI4Cities: het aanbestedingsproces waarbij technologische bedrijven in de zes steden en regio’s worden uitgedaagd vernieuwende AI-oplossingen te ontwerpen, implementeren en testen. Diensten die het mogelijk moeten maken de publieke dienstverlening te moderniseren en een oplossing bieden voor maatschappelijke vraagstukken. De inzet van AI zal onder meer zijn gericht op de het analyseren van verkeerspatronen om meer efficiënte routes en reisschema’s in kaart te brengen met als doel de CO2-voetafdruk te verkleinen. Daarnaast worden aanbevelingen gedaan om het gebruik van laadstations voor elektrische voertuigen door middel van AI te stimuleren en de tijd tussen evaluatie, planning en daadwerkelijke totstandkoming van investeringen te verkorten (onder meer voor de renovatie van gebouwen). Ook gaan bedrijven kijken hoe de energieconsumptie en de energy efficiency in gebouwen kan worden verbeterd en kan worden overgestapt op een maximale inzet van hernieuwbare energiebronnen. Dit krijgt onder meer invulling door vraag gestuurde oplossingen en de inzet van gebouwen voor de opslag van thermische energie. Binnen het AI4Cities-project is hiervoor 4,6 miljoen euro vrijgemaakt.

’AI4GreenBuildings’

Atos is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van services als onderdeel van haar aanbod onder de noemer ‘AI4GreenBuildings’. Hierbij wordt kunstmatige intelligentie ingezet om het energieverbruik in gebouwen en de milieu-impact hiervan te beperken. Dit gebeurt door middel van oplossingen gericht op de monitoring van het energieverbruik in gebouwen (inclusief elektriciteit, verwarming, ventilatie, airconditioning en water). Dit stelt de gemeentelijke autoriteiten ook in staat het beleid op een slimmere en meer effectieve manier te stroomlijnen. Daarnaast kunnen zulke oplossingen het bewustzijn onder burgers vergroten over de impact die hun gedrag en energieconsumptie kan hebben op de CO2-uitstoot.

AI4GreenBuildings staat voor een reeks innovatieve oplossingen die steden en hun inwoners in staat stellen alle energiebronnen in gebouwen te monitoren. Dit is mogelijk dankzij een robuust IT-platform dat de integratie en de interconnectiviteit van verschillende devices als energiemeters en sensors mogelijk maakt voor een efficiënt beheer van levering, opslag en consumptie van energie. Deze infrastructuur is speciaal ontwikkeld voor huishoudens, gebouwen en zelfs voor complete woonwijken. Het open, gestandaardiseerde en flexibele ontwerp maakt de weg vrij naar een goede schaalbaarheid en integratie van gemeenschappen. Atos maakt gebruik van de laatste inzichten op het gebied van machine learning om de verzamelde data te analyseren en door AI aangedreven services te ontwikkelen die het energiebeheer kunnen verbeteren en resulteren in CO2-reductie.

“We zijn er erg trots op dat we een bijdrage mogen leveren aan een duurzame samenleving als onderdeel van AI4Cities. Het biedt een ideale mogelijkheid om onze meest innovatieve oplossingen te testen voor het vergroten van de energy efficiency in grote Europese steden, met de inzet van de juiste technologische middelen en met de vereiste geografische reikwijdte”, zegt Javier Valiño, hoofd van de Energy, Climate & Decarbonization Unit van de R&D-afdeling van Atos Iberia.

Atos heeft kort geleden haar positie bevestigd als toonaangevend leverancier van CO2-neutrale en betrouwbare digitale oplossingen, als onderdeel van de ambitie om tegen 2028 ‘net zero’ te zijn. Dit krijgt invulling door de recente lancering van een veelomvattend, end-to-end portfolio met CO2-neutrale oplossingen waarmee klanten hun milieu-impact tot een minimum kunnen beperken.

AI4cities bestaat uit verschillende multidisciplinaire partners uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Estland, Denemarken, Noorwegen en Spanje.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Atos
Atos is toonaangevend in digitale transformatie. Het is de Europese leider in Cloud, Cybersecurity en High Performance Computing. Wereldwijd levert Atos aan haar klanten end-to-end Orchestrated Hybrid Cloud, Big Data, Business Applications en Digital Workplace-oplossingen. Atos staat genoteerd aan de CAC40 Paris stock index. Het is de missie van Atos om mede vorm te geven aan de toekomst van informatietechnologie. Haar expertise en diensten ondersteunen de ontwikkeling van kennis, onderwijs en onderzoek gebaseerd op een multiculturele aanpak en dragen bij aan wetenschappelijke en technologische excellentie. Wereldwijd stelt de Groep haar klanten, medewerkers en burgers in staat op een bewuste en duurzame manier te leven, werken en zich te ontwikkelen in een veilige informatie omgeving.
Meer over Atos
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.