In 2030 bestaat het fysieke gemeentehuis niet meer volgens kwart hogere ambtenaren

Bestuurders hebben te weinig kennis van IT (63 procent)

| BCT | 2 min | 22 juni 2021 10:52
Copyright: BCT
Een kwart van de hogere ambtenaren bij Nederlandse gemeenten denkt dat we in 2030 afscheid hebben genomen van het fysieke gemeentehuis. 33 procent verwacht dat het gemeentehuis nog wel bestaat tegen die tijd, maar er alleen nog een loketfunctie is. Daarnaast denkt 48 procent dat er in 2030 op gemeentehuizen veel minder mensen werkzaam zijn. Deze cijfers komen naar voren in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030. Dit onderzoek is uitgevoerd door BCT Software, specialist in Enterprise Information Management, en iBestuur, het platform voor de i-overheid onder 117 hogere ambtenaren binnen Nederlandse gemeenten.

Obstakels

Over hoe een volledig digitaal gemeentehuis gerealiseerd moet worden, bestaan nog wel wat vraagtekens. Het onderzoek wijst uit dat de meerderheid van de hogere ambtenaren (57 procent) denkt dat een volledig digitale overheid niet haalbaar is. Daarnaast geeft de helft van de respondenten wel aan dat het fysieke gemeentehuis noodzakelijk blijft voor de oudere generatie. De huidige digitale kennis binnen gemeenten is in elk geval bedroevend: bijna twee derde (63 procent) vindt de kennis van bestuurders op dit gebied ondermaats. En tot slot verwacht 40 procent dat medewerkers die geen gedegen kennis hebben van IT in 2030 hun taken niet meer kunnen uitvoeren.

Huidige stand van digitalisering

Momenteel is bij nog maar weinig gemeenten een proces volledig digitaal. Slechts 27 procent geeft aan dat bestuurlijke processen volledig volgens de digitale snelweg plaatsvinden, bij een kwart van de financiële processen komt geen face-to-face contact meer kijken en 21 procent noemt subsidieprocessen als volledig digitaal.

image

Dimitri Palmen, directeur van BCT: “We kunnen vaststellen dat er de laatste decennia grote stappen zijn gezet in het kader van digitale dienstverlening bij gemeenten. Echter liet het afgelopen jaar zien dat we er nog lang niet zijn. Een volledig digitale gemeente in 2030 is wellicht nog een stapje te ver, maar er zijn enorm veel mogelijkheden om hier in de buurt te komen. Wat je wil is dat de overheid digitaal kan optrekken met wat er in de samenleving gebeurt. Zowel intern als extern is er nog veel ruimte om de informatie-uitwisseling te verbeteren. Wat gemeenten te doen staat is erkennen dat er noodzaak is om te veranderen. Dat er een enorme potentie ligt door nieuwe technologieën toe te passen en niet te wachten tot de samenleving terugkeert naar het oude normaal. Zorg ervoor dat je als lokale overheid optimaal samenwerkt en kansrijke netwerken creëert om het bestaansrecht in de toekomst te borgen. Kijk naar betrouwbare partners om de belemmeringen uit de technologische infrastructuur weg te nemen en de weg vrij te maken voor innovaties.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Marktplaats item

In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.

Over BCT

BCT is ervan overtuigd dat grip op informatie bijdraagt aan een veilige, kansrijke en duurzame wereld. BCT optimaliseert informatiemanagement bij organisaties aan de hand van het BCT Transitiemodel. Daarmee geeft BCT organisaties in vier overzichtelijke stappen een handvat in de groei naar een kennisgedreven organisatie om zo het maximale uit informatie te halen. Met haar blik gericht op de toekomst, maar met oog voor het huidige ambitie- en volwassenheidsniveau van organisaties, ontketent BCT een evolutie of een revolutie op het gebied van waardecreatie. De specialist in informatiemanagement is een aanjager van innovatie en helpt organisaties hun bestaansrecht te borgen. Hiervoor zet BCT hoogwaardige Enterprise Information Managementtechnologie in.
Meer over BCT

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.