Unit 42 onderzoek naar Conti ransomware-groep

In een jaar tijd meer dan 400 cyberaanvallen

| Palo Alto Networks | 2 min | 23 juni 2021 10:52
Copyright: Palo Alto Networks
Unit 42, het threat intelligence team van Palo Alto Networks, heeft nieuw onderzoek gepubliceerd over Conti; de ransomware-groep die onder andere achter de hack op de Ierse nationale gezondheidsorganisatie HSE zat. Hieronder de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:
  • Conti valt op als een meedogenloze ransomware-groep en heeft een jaar lang meer dan 400 cyberaanvallen gelanceerd. Daarbij hebben ze vooral organisaties aangevallen waar IT-problemen levensbedreigende gevolgen kunnen hebben, zoals ziekenhuizen, medische nooddiensten en politiebureaus.
  • De Conti ransomware-groep zat ook achter de aanval op het Ierse HSE, waarbij het nationale IT-netwerk voor gezondheidsdiensten volledig werd platgelegd. Afspraken moesten daardoor worden afgezegd, X-ray systemen moesten worden afgesloten en coronatests moesten worden uitgesteld.
  • Conti is onvoorspelbaar en gretig. Ransomware-aanvallers hanteren vaak een bepaalde integriteit en verzekeren aangevallen organisaties dat gestolen informatie wordt beveiligd en niet verder uitlekt. Conti niet. Zij nemen geld aan en komen vervolgens beloftes om data te beveiligen niet na, waardoor organisaties zelfs na uitbetaling kwetsbaar blijven. Daarnaast eist Conti hoge bedragen, met uitschieters tot maar liefst $25 miljoen.
  • Phishing worden door de ransomware-groep het meest gebruikte om toegang te krijgen bij organisaties. Waar phishing-berichten voorheen makkelijk te herkennen waren, wordt dit steeds moeilijker. In eerder Unit 42 onderzoek werd al vastgesteld dat bijvoorbeeld PDF-bestanden steeds vaker worden gebruikt bij phishing-aanvallen.
Ransomware-aanvallen worden steeds makkelijker om in te zetten en de beloningen voor de aanvallers groeien nog steeds enorm. Het uitvoeren van dit soort aanvallen zal vanwege de stijgende opbrengsten dan ook meer cybercriminelen aantrekken en grotere gevaren vormen voor organisaties, is de verwachting.

Wil je meer weten over de Conti ransomware-groep of wil je met een onderzoeker van Unit 42 spreken over ontwikkelingen onder ransomware-groepen? Laat het me dan weten.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Palo Alto Networks

Palo Alto Networks als leverancier op het gebied van cyberbeveiliging geeft de cloud-centric toekomst vorm met technologie die de manier waarop mensen en organisaties werken transformeert. Onze missie is om de cybersecuritypartner bij uitstek te zijn en onze digitale manier van leven te beschermen. We helpen de grootste beveiligingsuitdagingen ter wereld aan te pakken met continue innovatie die de nieuwste doorbraken in kunstmatige intelligentie, analyse, automatisering en orkestratie grijpt. Door een geïntegreerd platform te leveren en een groeiend ecosysteem van partners te versterken, lopen we voorop bij het beschermen van organisaties via clouds, netwerken en mobiele apparaten. Onze visie is een wereld waar elke dag veiliger en veiliger is dan de vorige.
Palo Alto Networks, en het Palo Alto Networks-logo zijn handelsmerken van Palo Alto Networks, Inc. in de Verenigde Staten en in rechtsgebieden over de hele wereld. Alle andere handelsmerken, handelsnamen of servicemerken die hierin worden gebruikt of genoemd, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Meer over Palo Alto Networks

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.