IT- en DevOps-professionals zijn op zoek naar de beste carrièrepaden en mentorschap

Onderzoek onder meer dan 1,000 open source-technologiegebruikers onthult dat management- en soft skills-training achter geraakt zijn tijdens de pandemie

| EDB | 2 min | 23 juni 2021 16:40
Copyright: EDB
EDB, een belangrijke bijdrager aan PostgreSQL, presenteert een onderzoek onder meer dan 1,000 IT-professionals, applicatieontwikkelaars en business managers, in aanloop naar Postgres Vision 2021. Het onderzoek toont onder meer dat deze talentpool andere banen overweegt als hen een sterker carrièrepad, beter mentorschap en meer kans om te werken met geavanceerde technologieën, wordt geboden.

Personeelsverloop en het behoud van talent is een van de grootste uitdagingen van organisaties in iedere sector, maar met name in de ICT-sector. Het UWV stelt dat het aantal ICT-banen in Nederland in 2021 met 6% zal toenemen (ruim 21.000 extra banen). Tegelijkertijd heeft Nederland te maken met een enorm tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Dit, in combinatie met nieuwe verwachtingen van werknemers over hun werkervaringen, maakt het een uitdaging voor organisaties om technische talent aan te trekken en, belangrijker nog, te behouden.

Het wereldwijde onderzoek van EDB is uitgevoerd onder open source-technologiegebruikers in met name applicatieontwikkeling, IT en operations functies, in organisaties met meer dan 100 werknemers. Respondenten werd gevraagd naar de werkdruk en training bij hun huidige werkgever, en mogelijke motivaties om op zoek te gaan naar ander werk.

De belangrijkste bevindingen uit dit onderzoek zijn als volgt:

Werknemers zullen vertrekken als zich een beter carrièrepad en betere leermogelijkheden voordoen

Uit de enquête bleek dat het zoeken naar werk wordt gemotiveerd door:
  • Betere loopbaanmogelijkheden (24%)
  • Beter mentorschap (17%)
  • De mogelijkheid om met meer geavanceerde technologieën te werken (16%)

Training in opkomende technologie en compliance behaalde hoge beoordelingen

Respondenten werd gevraagd om de aanpak van hun werkgever te beoordelen ten aanzien van nieuwe opleidingsinitiatieven tijdens de pandemie:
  • 53% beoordeelde de aanpak van hun werkgever ten aanzien van trainingen in nieuwe technologie (bijv. cloud) gunstiger
  • Bijna de helft (48%) vond de compliance-trainingen verbeterd

Mentorschap en welzijn kregen tijdens de pandemie minder aandacht

Op de vraag welke programma's hun werkgever tijdens de pandemie heeft uitgerold, kwam naar voren dat:
  • Slechts 10% nieuwe mentorprogramma's heeft uitgerold
  • Slechts 13% soft skills-trainingen volgde
  • Slechts 14% wellness-programma's verzorgde

Ook managementtraining kwam in het gedrang

  • 59% van de respondenten beoordeelde de managementtrainingen door hun organisatie als minder goed

“Technische professionals laten duidelijk aan het management zien wat hen bezighoudt”, zegt Ed Boyajian, President en CEO van EDB. “Als werkgevers en leiders hebben we de verantwoordelijkheid hen actief te ondersteunen in hun ontwikkeling. Of het nu gaat om meer mentorschap, training in de meest geavanceerde technologieën, of het zorgdragen voor algemeen welzijn, we moeten investeren in wat onze teams inspireert en hen helpen groeien.”

Omdat de strijd om top IT-talent en applicatieontwikkelaars alleen maar heviger wordt, heeft EDB verschillende voordelen geïmplementeerd, zoals Wellness Fridays, een flexibele werkomgeving, leiderschap en technische training, en een thuiskantoor om het werken op afstand te ondersteunen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over EDB
PostgreSQL is in toenemende mate de voorkeursdatabase voor organisaties die innovatie willen stimuleren en hun business willen versnellen. De enterprise-class software van EDB breidt PostgreSQL uit en helpt klanten zowel on-premises als in de cloud, het maximale te halen uit PostgreSQL. De 24x7 wereldwijde ondersteuning, professionele services en training helpen onze klanten risico's te beheersen, kosten te managen en efficiënt te schalen.
Meer over EDB
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.