Tweederde van de Nederlanders voelt zich veilig bij contactloos betalen

Cashloze samenleving lijkt desondanks nog toekomstmuziek

| Visa | 2 min | 24 juni 2021 10:09
Copyright: Visa
Contactloos betalen is nog meer de nieuwe norm geworden tijdens de coronapandemie en daar voelen Nederlanders zich goed bij, zo blijkt uit het 2021 mkb-retailers onderzoek van betalingstechnologiebedrijf Visa*. Maar liefst tweederde van de Nederlanders (66%**) heeft het gevoel dat contactloos betalen veilig is. Het nieuwe hygiënische bewustzijn van mensen sinds COVID-19 maakt het nut van innovatieve betaalmethoden onmiskenbaar.

Eerder werd al duidelijk dat maar liefst driekwart van de Europese betalingen het afgelopen jaar contactloos gebeurt. En hoewel bijna de helft van de Nederlanders (46%) openstaat voor het adopteren van nieuwe betaalmethodes, lijkt de cashloze maatschappij nog ver weg. De helft van de ondervraagden wil namelijk niet dat contant geld volledig verdwijnt in de komende vijf jaar. Bovendien maakt meer dan een kwart (27%) zich weleens zorgen over de veiligheid van zijn betalingen. Met name over contactloze betalingen met bankpas (44%) en mobiel (42%) zijn mensen soms nog wel eens bezorgd. De zorgen over de veiligheid van creditcards zijn daarentegen veel kleiner (19%).

Traditionele betaalmethoden blijven bestaan

Nederland loopt traditiegetrouw voorop wat betreft de adoptie van nieuwe betaalmethoden. Toch ziet ook Jos van de Kerkhof, Country Manager bij Visa in Nederland, waarom Nederlanders behoedzaam kunnen zijn over de veiligheid van digitale betalingen. “Het is nooit verkeerd om alert te blijven. Tegelijkertijd wordt de beveiliging van betalingen voortdurend verbeterd en zijn zowel veiligheid als gemak de belangrijkste pijlers voor moderne betaalmethoden. We hoeven ook niet binnen nu en vijf jaar naar een volledig cashloze samenleving: de technologie blijft zich op alle fronten ontwikkelen, maar traditionele betaalmethoden blijven daarnaast bestaan.”

Contactloos betalen werd al omarmd

Het aantal e-commercebetalingen nam fors toe tijdens de twee lockdowns. Het overgaan van retailers op andere betaalopties dan cash, is noodzakelijk. “Nederlanders waren vóór corona al van het contactloos betalen”, aldus Jos van de Kerkhof. “De versnelde digitalisering tijdens de pandemie werd door veel retailers goed opgevangen. Het is – en blijft – belangrijk dat retailers verschillende opties bieden, zodat iedereen de keuze heeft om te betalen zoals hij of zij dat wil. Ik begrijp dat retailers met de tijd mee willen en moeten gaan, maar de hoeveelheid aan nieuwe betaalmethoden hoeft niet de standaard worden. Een cashloze samenleving is nog niet de realiteit.”
* Het onderzoek is uitgevoerd door Multiscope onder 1.000 Nederlanders;
** Alle %-cijfers en resultaten in dit artikel hebben betrekking op het Visa 2021 mkb-retailers onderzoek.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Visa

Visa Inc. (NYSE: V) is wereldleider op het vlak van digitale betalingen. Onze missie is de wereld te verbinden door middel van het meest innovatieve, betrouwbare en veilige betalingsnetwerk, dat de beste kansen biedt aan individuen, bedrijven en economieën. Ons geavanceerde wereldwijde netwerk, VisaNet, biedt veilige en betrouwbare betalingen over de hele wereld en kan meer dan 65.000 transactieberichten per seconde verwerken. Visa’s continue focus op innovatie is een katalysator voor de snelle groei van connected commerce op elk apparaat. Naarmate de wereld verandert van analoog naar digitaal, zet Visa haar merk, producten, mensen, netwerk en schaal in om de toekomst van commercie vorm te geven.
Meer over Visa

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.