Nederlander gaat onzorgvuldig om met wachtwoorden

Dit blijkt uit onderzoek van Orange Cyberdefense onder bijna 1100 Nederlanders

| Orange Business Services | 2 min | 29 juni 2021 11:47
Nederlanders gaan onzorgvuldig om het hun wachtwoorden. Dit blijkt uit onderzoek van Orange Cyberdefense onder bijna 1100 Nederlanders. Zo geeft bijna de helft (48%) procent toe dat ze wachtwoorden op papier bewaren. Ruim een kwart (27%) slaat wachtwoorden op in de telefoon en achttien procent bewaart zijn of haar wachtwoorden zelfs in een mapje op de computer of laptop. Nederlanders maken daarnaast op het werk nauwelijks gebruik van een wachtwoordkluis of -manager.

Maar liefst 55 procent gebruikt eenzelfde wachtwoord voor verschillende online accounts, zoals e-mail, social media, webwinkels en apps. Daarbij stelt 24 procent van de Nederlanders dat ze het door hen meest gebruikte wachtwoord de afgelopen vijf jaar niet gewijzigd hebben. Overigens maakt vijftig procent van de Nederlanders waar het kan wel gebruik van tweetrapsverificatie, een inlogmethode waarbij naast het wachtwoord nog een tweede code ingevuld dient te worden.

Wachtwoordkluis

Privé maakt 35 procent van de Nederlanders gebruik van digitale hulpmiddelen, zoals een wachtwoordmanager of een wachtwoordkluis, om hun wachtwoorden veilig te bewaren. Dat is in verhouding tot op het werk een relatief hoog percentage, daar gebruikt een schamele negentien procent een dergelijk hulpmiddel. Slechts zeven procent gebruikt op het werk een wachtwoordmanager die hij of zij ook privé mag gebruiken.

Mark Jenster, General Manager bij Orange Cyberdefense: “Helaas bevestigt dit onderzoek wat wij ook zien in de security awareness programma’s van onze klanten. Namelijk dat Nederlanders nog steeds onzorgvuldig omgaan met wachtwoorden. Men onderschat hoe ver hackers gaan om bepaalde gegevens te achterhalen, maar ook wat deze hackers hier vervolgens mee kunnen doen. Zij zijn onvoldoende bewust van de risico’s en de gevolgen die deze risico’s kunnen hebben. Identiteitsfraude wordt bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger met een BSN en een kopie van een identiteitsbewijs. En wie heeft er nu nooit een kopie van een identiteitsbewijs op zijn computer en deze gemaild naar een toekomstige werkgever, om maar wat te noemen. Daarnaast zijn er mensen die zich bewust zijn van het risico, maar er voor kiezen dit te negeren. Wat ook erg zorgwekkend is. Tot slot kunnen we uit deze data opmaken dat veel Nederlanders, maar ook systemen, dus nog enkel gebruik maken van wachtwoord, waar two-factor authenticatie de norm zou moeten zijn.”

Hier voegt Bart van Bodegom, Ethical Hacker en wachtwoordspecialist aan toe: ““Ik heb niets te verbergen”, een veelgehoorde quote als je vraagt of een wachtwoord belangrijk is. Het verbaast mij niets dat 24 procent van de Nederlanders hun wachtwoord niet genoeg wijzigt. ‘Welkom01’ is namelijk helaas nog altijd de sleutel tot succes voor hackers. Mijn tip is om een wachtwoordmanager te gebruiken. Zo wordt het makkelijker voor verschillende applicaties variërende wachtwoorden te gebruiken.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Orange Business Services
Orange Business Services is een netwerk-native digitale dienstverlener en de wereldwijde enterprise-divisie van de Orange Group. We verbinden, beschermen en innoveren bedrijven over de hele wereld om duurzame bedrijfsgroei te ondersteunen. Door expertise op het gebied van connectiviteit en systeemintegratie is Orange Business Services in staat bedrijven te ondersteunen op het gebied van softwaredefined networking, multi-clouddiensten, data en AI, slimme mobiliteitsdiensten en cybersecurity. Orange biedt begeleiding in elke fase van de gegevenscyclus: van verzameling, transport, opslag en verwerking tot analyse en delen.
 
Nu bedrijven gedijen op innovatie, plaatst Orange Business Services haar klanten in het hart van een open ecosysteem om samenwerking te stimuleren.
Orange en alle andere Orange product- of dienstnamen zijn handelsmerken van Orange of Orange Brand Services Limited.
Meer over Orange Business Services
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.