Cyberaanvallen en -dreigingen blijven records breken, waarschuwt Check Point Research

Onderzoekers zien stijging van cyberaanvallen en denken dat toename deels te wijten is aan het lekken van cybersuperwapens

| Check Point | 3 min | 06 juli 2021 12:17
Copyright: Bermix Studio op Unsplash
  • 70 procent jaarlijkse toename van cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven voor de maand mei 2021, en 16 procent sinds het begin van dit jaar
  • 97 procent jaarlijkse toename van cyberaanvallen op Europese bedrijven voor de maand mei 2021, en 21 procent sinds het begin van dit jaar
Check Point Research (CPR), de Threat Intelligence-tak van Check Point Software Technologies Ltd., leverancier van cyberbeveiligingsoplossingen, waarschuwt voor een verdere toename van het aantal cyberaanvallen en denkt dat dit deels te wijten is aan grootmachten die cybersuperwapens lekken.

"We waarschuwen al lang voor cyberdreigingen van de vijfde generatie (Gen V) op organisaties van elke grootte. Deze multi-vectoriële cyberdreigingen brengen onherstelbare schade toe aan de reputatie van het aangevallen bedrijf. De meeste bedrijven zijn alleen beveiligd tegen wat wij bedreigingen van de derde generatie (Gen III) noemen, dat wil zeggen bedreigingen die we al sinds het begin van de jaren 2000 tegenkomen en die kwetsbaarheden in applicaties proberen te benutten. Cybercriminaliteit ontwikkelt zich in zo'n razendsnel tempo dat een beveiligingsachterstand van weken of maanden ernstige gevolgen kan hebben, laat staan wanneer die beveiliging al jaren verouderd is. Het is dan ook geen wonder dat de kranten vol staan met artikelen over slachtoffers van cyberaanvallen”, aldus Kristof Lossie, Manager Security Engineer Team bij Check Point Software.

Cybersuperwapens

Het probleem zal waarschijnlijk nog groter worden door de ontwikkeling van cybersuperwapens door de grootmachten. In de echte wereld kan het maanden of jaren duren om een militair conflict voor te bereiden. In de online wereld kan een "oorlog" in luttele seconden worden ontketend. Een cybersuperwapen is een stuk malware dat wordt ingezet tegen een natiestaat. Het kan aanzienlijke schade toebrengen. De SolarWinds Sunburst-aanval is wellicht het meest in het oog springende voorbeeld hiervan.

Vroeg of laat worden deze strategische cyberwapens door de grootmachten gelekt. Het is dus bijzonder zorgelijk dat zelfs kleine hackersgroepen toegang hebben tot die zeer gevaarlijke dreigingen. Bovendien dit soort informatie verhandeld op bijvoorbeeld het dark web, wat het aantal potentiële cybercriminelen alleen maar groter maakt. Data, dreigingen en aanvallen kunnen makkelijk worden gekocht. Zelfs amateurs kunnen zo voor slechts enkele tientallen dollars verwoestende schade aanrichten. Om de cyberaanvalpandemie een halt toe te roepen is een nauwe samenwerking tussen overheden, cyberbeveiligingsbedrijven en privé-organisaties nodig.

Stijging aantal cyberaanvallen

In mei 2021 maakten Amerikaanse bedrijven gemiddeld 671 wekelijkse aanvallen mee. Dit is een stijging van 16 procent ten opzichte van het begin van het jaar, toen ondernemingen te maken kregen met 589 wekelijkse aanvallen. In Europa bedroeg het wekelijkse gemiddelde van aanvallen per organisatie 780 in mei, vergeleken met 643 aan het begin van het jaar, een stijging van 21 procent.

De vergelijking met mei 2020 klinkt nog angstaanjagender. Op jaarbasis was er een toename van 70 procent in cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven, en een toename van 97 procent in Europa.

In Noord- en Zuid-Amerika is het aantal botnetaanvallen in mei het sterkst toegenomen, met 26 procent ten opzichte van begin dit jaar. Daarna komen infostealers (een stijging van 19 procent), banking Trojans (10 procent) en ransomware (9 procent). In Europa is het aantal malware-aanvallen op IoT-apparaten (een stijging van 144 procent) en mobiele aanvallen (41 procent) sterk toegenomen.

Het is ook interessant om de aanvallen op afzonderlijke bedrijfstakken te vergelijken. In Noord- en Zuid-Amerika stegen in mei de aanvallen op telecommunicatiebedrijven (51 procent), softwarebedrijven (43 procent) en adviesbureaus (25 procent) het sterkst. De aanvallen op hardwarefabrikanten (69 procent) en onderwijs- en onderzoeksinstellingen (22 procent) daalden het sterkst.

In Europa stegen de aanvallen op hardwarefabrikanten dan weer het sterkst (26 procent). Ook softwareleveranciers (64 procent) en nutsbedrijven (46 procent) zagen de aanvallen sterk toenemen. Daarentegen daalde het aantal aanvallen voor ondernemingen in de gezondheidszorg (13 procent) en de financiële sector/banken (16 procent).

"Bedreigingsdetectie alleen is al lang onvoldoende. Zodra een aanval een apparaat of bedrijfsnetwerk is binnengedrongen, is het eigenlijk te laat. Het is daarom essentieel om gebruik te maken van progressieve bedreigingspreventie-oplossingen die zelfs de meest geavanceerde aanvallen tegenhouden”, zegt Lossie.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Check Point

Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.