Stichting Digitaal Burgerschap Nederland en DDA openen ideeënbox voor betere digitale dienstverlening overheid

Voorzitter Ivo Roefs: “Om de overheid succesvol te laten digitaliseren moeten we terug naar de tekentafel en de eindgebruiker”

| DDA | 2 min | 06 februari 2020 10:12
De stichting Digitaal Burgerschap Nederland en Dutch Digital Agencies (DDA), de branchevereniging voor digitale bureaus in Nederland, openen naar aanleiding van het recente digitale debacle rond de eHerkenning een ideeënbox ter verbetering van overheidscommunicatie.

Consumenten die vinden dat bepaalde digitale overheidsdienstverlening op nationaal of lokaal niveau onvoldoende gebruikersvriendelijk is en verbeterd moet worden, kunnen hun suggestie daarin kwijt. De stichting Digitaal Burgerschap Nederland en DDA willen met de ideeënbox inzicht krijgen in hoeverre dit speelt onder de bevolking en op basis van de verkregen informatie voorstellen doen ter verbetering van overheidscommunicatie.

Ze reageren hiermee op de recente ophef rond de invoeren van eHerkenning. Dat op 1 januari jl. ingevoerde ICT-systeem is vergelijkbaar met DigiD, maar dan voor ondernemers. Zo kunnen ze veilig inloggen om bijvoorbeeld loonaangifte te doen. Maar over de eHerkenning zijn veel klachten. Er zijn wachtlijsten, en zo’n 60.000 organisaties kunnen het systeem niet gebruiken, omdat ze niet zijn ingeschreven in het Handelsregister. Als gevolg van de klachtenregen hebben inmiddels zo'n 24.000 kleine ondernemers uitstel tot 1 juli voor de aanschaf van eHerkenning gekregen.

Een overheid die drempels wegneemt in plaats van opwerpt

De stichting Digitaal Burgerschap Nederland en DDA vinden dat Nederland weer koploper moet worden in de digitale wereld. De eerste stap die daarvoor genomen moet worden, is een goed werkende digitale overheid. Een overheid die drempels wegneemt in plaats van opwerpt.

“Het wordt tijd dat de overheid zich losmaakt van het denken vanuit bestaande systemen en procedures en een digitale dienstverlening opbouwt die de vragen en behoeften van mensen centraal stelt in plaats van regels, procedures en organisatiestructuren”, aldus voorzitter van stichting Digitaal Burgerschap Nederland en de DDA, Ivo Roefs. “Met deze ideeënbox geven we daarvoor graag de eerste aanzet.”

De stichting Digitaal Burgerschap Nederland en DDA zullen de klachten, suggesties en belangrijkste learnings die zij ontvangen, bundelen en aanvullen en nadrukkelijk onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer en de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst.

De ideeënbox is te bezoeken via: dutchdigitalagencies.com/ideeenbox

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over DDA

Dutch Digital Agencies is de branchevereniging en kennisorganisatie van de beste digitale bureaus. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze bureaus de Nederlandse digitale industrie sinds 2002. Digitale bureaus hebben verandering in het DNA. Vanaf dag één omarmen ze technologische ontwikkelingen en zetten deze in voor opdrachtgevers en hun klanten. Ze combineren innovatie met creativiteit en ondernemerschap, om steeds weer toegevoegde waarde te leveren voor de gebruiker.
Meer over DDA

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.