UBports Foundation wil 50 extra ontwikkelaars en € 1M funding aantrekken

Voor optimalisering alternatief onafhankelijk mobiel besturingssysteem

| UBports | 3 min | 13 juli 2021 16:27
Afbeelding: Jeroen Baten, operationeel marketing manager van de UBports Foundation | Copyright: UBports
De UBports community biedt met het op Linux gebaseerde mobiele besturingssysteem Ubuntu Touch gebruikers van mobiele devices een onafhankelijk mobiel besturingssysteem, als alternatief voor Android en iOS. Om Ubuntu Touch, dat wordt ontwikkeld door de internationale UBPorts community, snel verder te optimaliseren en het aanbod te verbreden wil de UBports Foundation dit jaar nog 50 extra developers en € 1 miljoen aan funding aantrekken. Het vertrouwen in de kwaliteit van het besturingssysteem heeft er toe geleid dat Ubuntu Touch nu pre-installed aangeboden wordt op o.a. Volla smartphones.

Keuzevrijheid mobiel besturingssysteem

De onafhankelijke community die vanaf 2017 verantwoordelijk is voor de doorontwikkeling van het Ubuntu mobiele besturingssysteem is de afgelopen jaren flink gegroeid. De UBports community vindt het belangrijk dat er keuzevrijheid is voor smartphone-gebruikers die behoefte hebben aan een alternatief besturingssysteem en daarvoor zijn verdere stappen nodig. De inspanningen van de community hebben er al in geresulteerd dat Ubuntu Touch momenteel diverse modellen smartphones en tablets ondersteunt. Deze worden officieel ondersteund door het UBports core team. Het streven is het aantal devices dat Ubuntu Touch pre-installed aanbiedt, de komende tijd verder uit te breiden.

Substantieel aantal wereldwijde gebruikers in 2026

Dat de interesse voor een alternatief mobiel besturingssysteem stijgt, blijkt onder andere uit het feit dat de UBports website maandelijks tussen de 30.000 en 60.0000 bezoekers trekt en dat de 13 forums per maand 1.2 miljoen views krijgen. Goed nieuws is ook dat er gemiddeld 40-70 developers per jaar meewerken aan de doorontwikkeling en dat er zich maandelijks 5-10 vrijwilligers aanmelden om een bijdrage te leveren.

Jeroen Baten, operationeel marketing manager van de UBports Foundation: “Onze gemeenschap is van mening dat iedereen vrij is om alle door de community gemaakte open source software zonder beperkingen te gebruiken, te bestuderen, te delen en te verbeteren. Het is ons streven de komende maanden nog meer developers aan te trekken, zodat Ubuntu Touch verder geoptimaliseerd en pre-installed aangeboden kan worden op meer smartphones. Hiervoor zoeken we samenwerkings-partners en we willen tegen het eind van dit jaar 10.000 niet-technische eindgebruikers hebben. We streven ernaar om rond 2026 een substantieel aantal wereldwijde gebruikers van Ubuntu Touch te hebben. Om deze doelstelling te behalen zijn er naast extra developers ook funding-partners nodig. “

Directe en indirecte partners

De mobiele telefoonmarkt is enorm groot en ook de nichemarkt waarin UBPorts zich begeeft, is daardoor al snel substantieel. Dat is interessant voor zowel directe als indirecte funding partners die bij willen dragen aan de verdere ontwikkeling van Ubuntu Touch. Indirecte partners kunnen donaties aan de UBports Foundation doen, wat samenwerkende partners helpt hun producten verder door te ontwikkelen. Partners die op een directe manier bijdragen, kunnen dit doen door developers aan te nemen om specifieke functies te verbeteren. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden voor particulieren om een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling.

Ambities voor 2021 en daarna

Om aan de eerder genoemde doelstellingen te voldoen, zijn de onderstaande ambities voor de komende maanden gedefinieerd. De UBPorts community wil eind 2021 onder meer de volgende aspecten en functionaliteiten geoptimaliseerd hebben:
  • Ondersteuning van het moderne GSM/VoLTE protocol;
  • Een applicatie waardoor alle Android applicaties ook naadloos op Ubuntu Touch kunnen worden gedraaid;
  • Een update van het onderliggende besturingssysteem: De nieuwere Ubuntu 20.04 versie geeft veel voordelen in hardware- en software-ondersteuning;
  • Update van de middleware software;
  • Adoptie en integratie van de grafische desktop omgeving Lomiri;
  • Een nieuwere versie van de open-source widget toolkit Qt;
  • Optimalisatie van alle core apps.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over UBports
De UBports Foundation ondersteunt een wijdverspreide en collaboratieve community voor de ontwikkeling en promotie van het Ubuntu Touch opensource-besturingssysteem met een focus op het mobiele segment. De kernwaarden bij dit besturingssysteem zijn keuzevrijheid, privacy, bescherming en veiligheid. UBports is ervan overtuigd dat als dit algemene platform in het midden van de mobiele computerindustrie kan worden geplaatst, een verandering wordt bewerkstelligd die fundamenteel tot meer keuzevrijheid voor mensen leidt.
Meer over UBports
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.