Studenten HvA/UvA kunnen flexibeler toetsen dankzij Azure-toetsomgeving

Technologie en verdergaande digitale transformatie zorgt ervoor dat onderwijs steeds persoonlijker wordt

| Rapid Circle | 3 min | 14 juli 2021 10:40
Copyright: Good Free Photos op Unsplash
Technologie en verdergaande digitale transformatie zorgt ervoor dat onderwijs steeds persoonlijker wordt, waarbij studenten zelf meer en meer hun lesprogramma kunnen samenstellen. De student wordt regisseur over het tempo van zijn eigen studie. Om deze vorm te ondersteunen en ook op iedere plaats en tijd te kunnen toetsen, bouwt HvA/UvA samen met Rapid Circle een device-onafhankelijke toetsomgeving.

Zowel de Hogeschool als de Universiteit van Amsterdam neemt jaarlijks tienduizenden toetsen af. Het Bureau Onderwijslogistiek ondersteunt de digitale toetsen, waarbij gebruik wordt gemaakt van vaste pc’s en Chromebooks. Op de Chromebooks kunnen ongeveer 85 procent van de toetsen afgenomen worden in een SaaS Toetsapplicatie. 15 procent van de toetsen dient op vaste pc’s gemaakt te worden, omdat in die gevallen gebruik wordt gemaakt van applicaties die op lokaal op de vaste pc’s draaien.

In een paar stappen werkt de HvA/UvA toe naar de gewenste toetsomgeving. Bij Rapid Circle legde de onderwijsinstelling de vraag neer hoe ze met Microsoft-technologie een aantrekkelijke, veilige, en stabiele digitale toetsomgeving voor studenten kunnen opzetten, die tegelijkertijd mee kan groeien in de ontwikkeling van het onderwijs. De eerste stap bestaat uit het virtualiseren van de vaste pc’s, zodat alle toetsen afgenomen kunnen worden op de Chromebooks. In de nabije toekomst wordt het bovendien mogelijk voor studenten om ook hun eigen apparaten te gebruiken om digitaal te toetsen.

Slechts één pc in beheer

De voordelen voor alle betrokkenen zijn duidelijk. Toetsen kunnen nu op iedere plek op de campus afgenomen worden. Studenten worden in de mogelijkheid gesteld om plaats en tijd onafhankelijk hun toets te maken, terwijl docenten eenvoudig een digitale toets kunnen klaarzetten, zonder hulp van de ICT-afdeling. Het Bureau Onderwijslogistiek kan toetslocaties efficiënter en eenvoudiger beheren en dataveiligheid en privacy zijn beter beschermd dan bij een lokale toetsomgeving.

De ICT-afdeling krijgt het ook makkelijker: Beheer van de digitale toetsomgeving is eenvoudiger omdat er in principe maar één pc beheerd hoeft te worden die zo vaak als nodig gekopieerd wordt. De kosten van gebruik en beheer kunnen zo dalen met 30 tot 50 procent.

De afgelopen anderhalf jaar hebben HvA en UvA veel kunnen oefenen met toetsen op afstand. De toetszalen waren immers gesloten, en studenten maakten de toetsen thuis, onder begeleiding van een proctoring tool, software om fraudegevallen te detecteren. De volgende stap, waarbij studenten dus op eigen devices toetsen maken op tijdstippen die ze zelf bepalen, vergt dus nog voorbereiding maar komt er zeker aan. Het nieuwe collegejaar wil de organisatie eerst starten met de nieuwe toetsomgeving.

Leap DNA samen met Azure

De digitale toetsomgeving die Rapid Circle bouwt is een slimme combinatie van standaard Microsoft- en Azure-functionaliteit en het eigen Leap DNA-framework. De virtuele desktops die de studenten gebruiken worden geleverd door Windows Virtual Desktop. Het centraal aanmaken en beheren van de toetsen gebeurt met PowerApps. De data wordt vervolgens opgeslagen in Dataverse, een standaard database-oplossing van Microsoft. Leap DNA verzorgt de communicatie tussen Azure en de werkomgeving van de docenten en dat zorgt dat de toetsomgeving klaarstaat als de toetsen gemaakt worden.

De beweging naar gepersonaliseerd studeren is een wereldwijde trend. De wens om flexibeler te toetsen is er, en de technologie om dit mogelijk te maken bestaat ook. Studenten en docenten vinden het bovendien prettig om op deze wijze te werken, daarom gaan we er graag mee aan de slag.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Rapid Circle
Rapid Circle helpt bedrijven de overstap te maken naar Microsoft cloud-toepassingen en daar maximaal waarde uit te halen. In 2020 werd Rapid Circle als eerste Nederlandse organisatie uitgeroepen tot  ‘Worldwide Microsoft Partner of the Year 2020’ in de categorie Modern Workplace. Verder is het drievoudig FD Gazelle, behoort het tot de Top 250 groeibedrijven van Nederland en is het lid van de exclusieve Microsoft Partner Advisory Council.
Meer over Rapid Circle
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.