Atos Digital Hub brengt data-uitwisseling naar hoger niveau

Tijdens de Atos Technology Days is de Atos Digital Hub gelanceerd

| Atos | 4 min | 14 juli 2021 12:16
Copyright: Atos
Tijdens de Atos Technology Days is de Atos Digital Hub gelanceerd. Atos positioneert zich met dit initiatief als een belangrijke speler in de groeiende data-economie en zet hiermee haar strategische visie voor de komende jaren uiteen. Atos Digital Hub is een oplossing die als katalysator kan fungeren voor de ontwikkeling van platforms voor ecosystemen. Binnen organisaties worden data nog vaak opgeslagen in silo’s. Atos gelooft dat echter waardecreatie mogelijk is door middel van Data Federation, een meta-database management systeem dat verschillende autonome databases ontsluit. Met Atos Digital Hub ondersteunt zij organisaties met een digitaal ecosysteem dat als ‘data hub’ kan fungeren.

Als het gaat om de waarde van data zijn organisaties zelden in staat de juiste puzzelstukjes in elkaar te schuiven. Toch geloven veel partijen dat hun stukjes van deze puzzel waarde toevoegen en zijn zij terughoudend met het delen van data, zolang er geen helder beeld is van hoe zij hieruit inkomsten kunnen genereren. Bovendien gelden er allerlei verplichtingen waaraan zij moeten voldoen op basis van privacyregelgeving. Het delen van data en samenwerking binnen een digitaal ecosysteem biedt echter grote flexibiliteit aan bedrijven. Het stelt hen in staat zich snel aan veranderingen aan te passen en in te spelen op veranderende klantbehoeften.

Atos Digital Hub heeft als doel een nieuwe waardeketen te creëren binnen data-gedreven ecosystemen. Dit zijn netwerken waarin verschillende schakels (organisaties, partners, leveranciers en klanten) op een transparante manier diensten ontwikkelen, beheren en exploiteren op basis van heldere en contractueel vastgelegde waarborgen over hoe data worden gebruikt en beschermd. In aanvulling op bestaande analyse-methodieken en AI waarmee de waarde van data kan worden ontsloten, maakt dit raamwerk het mogelijk toepassingen te ontwikkelen, die zijn gebaseerd op Data Federation, met behulp van een blauwdruk die is toegesneden op specifieke sectoren. Atos treedt hierbij op als intermediair en neutrale partij die het platform beheert en verder ontwikkelt. In deze hoedanigheid waarborgt zij de vereiste niveaus van betrouwbaarheid en veiligheid en kan zij alle deelnemers aan het platform ervan verzekeren dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld.

“Hoewel het idee van ‘data monetization’ niet nieuw is, is een betrouwbare en veilige omgeving waarin data worden uitgewisseld, nog geen gemeengoed. Om deze reden zet Atos al haar competenties en technologieën in om zakelijke platforms naar een hoger niveau te brengen. Op deze manier wil zij partners helpen samen te werken en meer waarde te creëren met hun data en services”, vertelt Gard Little, Vice President Global Services Markets & Trends van IDC. “Atos heeft een lange staat van dienst op het gebied van data en cloud communities, zoals GAIA-X data space consortiums en IDSA-partners. Dit stelt haar in staat om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die zijn gebaseerd op een eerlijk en betrouwbaar gebruik van data.”

“We willen de totstandkoming van een digitale economie met verschillende spelers faciliteren door waarde toe te voegen en vertrouwen te creëren. Hierbij draait het niet alleen om technologie, maar is het ook nodig te zorgen dat bedrijven kunnen functioneren als onderdeel van zakelijke communities. Wij stellen partijen in verschillende sectoren in staat binnen één ecosysteem samen op te trekken. Dit biedt de mogelijkheid data veilig te delen en samen te werken aan gemeenschappelijke doelstellingen”, legt Sophie Proust, CTO van Atos, uit.

Atos Digital Hub maakt de ontwikkeling van op maat gesneden platforms mogelijk voor een breed spectrum van activiteiten en sectoren, zoals:
  • Gezondheidszorg en Life Sciences: het bieden van gepersonaliseerde en efficiënte behandelpaden voor patiënten, als resultaat van klinische zorgplatforms die een community van zorgprofessionals en -aanbieders, laboratoria en overheidsorganisaties in staat stellen waardevolle informatie op het gebied van gezondheid te delen, nieuwe standaarden te ontwikkelen en disfunctioneren in systemen te voorkomen.
  • Opladen van elektrische voertuigen: creëren van datafederaties tussen energiebedrijven, exploitanten van oplaadpunten en autofabrikanten, zodat gebruikers eenvoudig toegang krijgen tot oplaadpunten en hieraan gerelateerde betaaldiensten.
  • Toerisme: het ontwikkelen van een collaboratieve omgeving waarin het aanbod van verschillende lokale toeristische bedrijven (vluchtinformatie, restaurants, winkels en organisatoren van evenementen) wordt ontsloten, waardoor binnen het gehele ecosysteem meer inkomsten kunnen worden gegenereerd.
  • CO2-reductie: het in staat stellen van bedrijven om de berekening van, verslaglegging over, data-analyses en visualisering van hun CO2-uitstoot in de gehele bevoorradingsketen eenvoudig te laten verlopen; hierbij worden zij ondersteund door certificerende organisaties en lokale overheden om een transparante methode van data-uitwisseling te waarborgen. Voor Atos behoort het beperken van de CO2-voetafdruk tot de kern van haar activiteiten als onderdeel van haar missie op termijn volledig klimaatneutraal te worden.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Atos
Atos is toonaangevend in digitale transformatie. Het is de Europese leider in Cloud, Cybersecurity en High Performance Computing. Wereldwijd levert Atos aan haar klanten end-to-end Orchestrated Hybrid Cloud, Big Data, Business Applications en Digital Workplace-oplossingen. Atos staat genoteerd aan de CAC40 Paris stock index. Het is de missie van Atos om mede vorm te geven aan de toekomst van informatietechnologie. Haar expertise en diensten ondersteunen de ontwikkeling van kennis, onderwijs en onderzoek gebaseerd op een multiculturele aanpak en dragen bij aan wetenschappelijke en technologische excellentie. Wereldwijd stelt de Groep haar klanten, medewerkers en burgers in staat op een bewuste en duurzame manier te leven, werken en zich te ontwikkelen in een veilige informatie omgeving.
Meer over Atos
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.