Ordina Digital Monitor 2021: Invloed van ketenpartners op cyberrisico’s flink onderschat

IT-besluitvormers vinden rol overheid in cybersecurity te klein

| Ordina | 3 min | 16 juli 2021 10:25
Copyright: Ordina
Slechts één op de vijf IT-besluitvormers (22%) schat de risico’s op een hack of datalek door leveranciers en software als groot of zeer groot in.

Vincent Meijer Corporate Information Security Officer bij Ordina: “Dat is een verontrustend laag percentage. Hacks en datalekken zijn helaas dagelijkse kost, zoals onze praktijk laat zien. Organisaties richten zich steeds vaker modulair in om op de wensen en behoeften van de markt in te spelen. Zij worden zo afhankelijker van allerlei softwareoplossingen van verschillende leveranciers, die integraal onderdeel zijn van de keten. Die ketens worden groter, complexer en daarmee ook kwetsbaarder. Door de onderlinge verbondenheid ontstaat het risico elkaar te besmetten bij een cybercrime-aanval. Organisaties moeten die risico’s niet onderschatten, want de gevolgen zijn groot. Zo laten recente voorbeelden, waaronder de wereldwijde ransomeware-aanval op Kaseya en de hack bij SolarWinds, zien dat een zwakheid bij één leverancier grote problemen creëert bij vele organisaties in zowel de publieke als private sector.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Zeven op de tien organisaties (71%) vinden dat cybersecurity de verantwoordelijkheid van de organisatie zelf is. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de IT-besluitvormers (48%) aan dat er in hun organisatie onvoldoende of geen actie ondernomen wordt om de cyberrisico’s door leveranciers en software tot een minimum te beperken. Meijer vervolgt: “Ons dringende advies is om als organisatie integraal naar cybersecurity te kijken. Dus niet alleen naar de techniek, maar ook naar de processen en de mens. Daarbij mogen de betrokken externe partijen niet vergeten worden. Dat zijn er in bepaalde ketens al snel tientallen tot honderden. Verantwoordelijkheden zijn dan vaak niet meer helder en de regie is moeilijk te houden. We zien hier een belangrijke rol voor de overheid. Niet alleen voor strengere wet- en regelgeving, maar ook om bewustwording te creëren en een helpende hand te bieden aan organisaties.”

Dat de overheid een rol in cybersecurity en informatiebeveiliging moet spelen, beaamt ook 95% van de IT-besluitvormers. Bijna de helft (44%) geeft aan dat de rol van de overheid op dit moment te klein is. Drie kwart vindt de groeiende rol van de overheid op het gebied van wet- en regelgeving vanuit de Europese Unie een positieve ontwikkeling.

De waardeketen centraal

Een flinke meerderheid van de IT-besluitvormers (57%) verwacht dat het budget voor cybersecurity de komende jaren gelijk zal blijven in hun organisatie. Slechts vier op de tien geven aan dat hier meer budget voor vrijgemaakt gaat worden. Meijer: “Om te zorgen dat cybersecurity echt waarde oplevert, moet je deze in de value chain inbouwen. Op alle onderdelen in je waardeketen zitten activiteiten die nu aan een digitale transitie onderhevig zijn. Op basis van deze nieuwe digitale modellen moet je gaan kijken waar de waarde potentieel vermindert als je onvoldoende cybersecurity toepast.” Meijer vervolgt: “Verbazingwekkend weinig organisaties weten echt goed hoe hun waardecreatieproces eruit ziet. Zorg dat je je waardeketen goed op papier hebt. Vervolgens identificeer je risico’s, selecteer je maatregelen en pas je deze effectief toe. Dit is een totaal andere benadering dan we gewend zijn. Hierin moet je investeren als organisatie.”

Meer focus op awareness, kennis en training

Ondanks dat IT-besluitvormers aangeven dat er onvoldoende wordt geïnvesteerd in cybersecurity en er onvoldoende actie wordt ondernomen om de risico’s te beperken, geeft 85% aan goed voorbereid te zijn op een hack of datalek. Bij ruim zes op de tien organisaties zijn draaiboeken aanwezig. Meijer: “Het is goed om te zien dat organisaties voorbereid zijn op een hack. Toch zien we dat als een organisatie daadwerkelijk gehackt wordt, het hek van de dam is en lang niet iedereen weet wat hij moet doen. Dit komt ook omdat de aanwezige draaiboeken vaak niet gecheckt of geoefend worden. Meer focus op awareness en het verhogen van het kennisniveau om ook het gedrag van mensen te veranderen, is erg belangrijk om de organisatie wendbaarder en weerbaarder te maken. Door bijvoorbeeld regelmatig te trainen op mogelijke hacks, waarbij de rollen en verantwoordelijkheden op de proef gesteld worden. Het liefst dus samen met de ketenpartners.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Ordina
Ordina is de grootste, lokale IT-dienstverlener in de Benelux. Wij richten ons op het realiseren van een digitale voorsprong bij klanten in de sectoren: financiële dienstverlening, industrie en overheid. Dit doen wij door het bedenken, bouwen en beheren van technologische toepassingen. Ordina helpt haar klanten de uitdagingen en veranderingen in hun business voor te zijn.
Meer over Ordina
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.