Mobiele operators starten steeds meer eigen 5G core netwerken

Ongeveer de helft van de mobiele operators is bezig met de uitrol of planning van een standalone 5G-netwerk

| F5 Networks | 3 min | 21 juli 2021 9:19
Gewaardeerd
Ongeveer de helft van de mobiele operators is bezig met de uitrol of planning van een standalone 5G-netwerk, zo blijkt uit een IDG-enquête onder serviceproviders wereldwijd, uitgevoerd in opdracht van F5 Networks. Op dit moment hebben bijna alle 5G-exploitanten niet-standalone netwerken, in de zin dat ze niet beschikken over een speciale 5G-core. Maar het aantal standalone netwerken groeit nu hard: aan het einde van 2020 was 18 procent van de ondervraagde netwerkexploitanten bezig met de implementatie van een standalone 5G-core, terwijl nog eens 29 procent van plan was dit te doen.

Europa loopt iets achter op Azië. Van de Europese respondenten was 21 procent bezig met de uitrol van een standalone 5G-core, terwijl nog eens 21 procent in de planningsfase zit. In Azië heeft al 22 procent al een standalone 5G-kern geïnstalleerd en nog eens 41 procent heeft plannen ervoor.

Ongeveer 90 procent van de Europese respondenten verwacht de overgang naar 5G standalone tegen eind 2023 te hebben voltooid. Dat komt in grote lijnen overeen met de respons in Noord-Amerika (96 procent), het Midden-Oosten en Noord-Afrika (94 procent) en Azië (86 procent).

Voor een 5G-implementatie hebben de ondervraagde exploitanten een duidelijke voorkeur voor verticale stacks afkomstig van één leverancier (73 procent wereldwijd) boven een horizontale, best-of-breed strategie (23 procent). De Europese respondenten weerspiegelden deze verdeling.

Verschillende wegen naar de edge
Edge computing, ofwel de rekenkracht dichter bij de eindgebruikers plaatsen geplaatst, is een van de belangrijkste kenmerken van 5G-netwerken. Hierbij staat wereldwijd 60 procent van de operators open voor samenwerking met de grote publieke cloud-platformen om edge-capaciteit te bouwen. In Europa zegt echter slechts 18 procent dat zij zullen samenwerken met de publieke cloud-platformen, of dat al hebben gedaan, als een kwestie van beleid. Vier van de tien exploitanten over de hele wereld zeggen dat ze hun eigen edge-netwerken aan het bouwen zijn of dat zullen gaan doen.

"Omdat edge computing van fundamenteel belang is om de belofte van 5G van zeer grote connectiviteit waar te maken, is het cruciaal dat mobiele operators een weloverwogen en duurzame edge-strategie hebben", aldus Bart Salaets, Senior Director of Solutions Engineering bij F5. "Operators hoeven niet alles in te zetten op één enkele publieke cloud: nieuwe oplossingen van F5 en anderen maken het voor mobiele operators eenvoudig om applicaties en netwerkfuncties in meerdere cloud- en edge-omgevingen in te zetten en te beveiligen."

Soepele overgang van 4G naar 5G
Gevraagd naar de technische uitdagingen bij het zorgen voor een soepele overgang van 4G naar 5G, identificeerden de respondenten drie belangrijke kwesties: de behoefte aan een uniform beveiligingsbeleid voor 4G en 5G; signalering en internetworking tussen nieuwe en oude netwerken; en de uitdaging om virtuele netwerkfuncties (VNF's) succesvol te laten samenwerken met cloud native functies (CNF's).

In elke regio - zij het in verschillende mate - wezen de respondenten dezelfde drie uitdagingen aan als de belangrijkste. Europese exploitanten benadrukten echter de uitdaging van het verenigen van het beveiligingsbeleid in 4G- en 5G-netwerken (61 procent beschreef dit als het belangrijkst), gevolgd door 4G/5G-internetworking (53 procent) en VNF/CNF-samenwerking (53 procent).

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Redelijk (4 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over F5 Networks
F5 (NASDAQ: FFIV) geeft ‘s werelds grootste bedrijven, service providers, overheden en consumentenmerken de gelegenheid om elke app, waar dan ook, veilig aan te bieden aan de gebruikers. F5 levert cloud en security applicatieservices die organisaties in staat stelt een infrastructuur te kiezen die het beste bij hen past, zonder concessies te doen op snelheid en controle.
Meer over F5 Networks
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.