Cybercriminelen gebruiken exotische programmeertalen

Dit wordt geïllustreerd door de studie "Old Dogs New Tricks"

| BlackBerry | 2 min | 27 juli 2021 10:31
Copyright: BlackBerry
Hackers gebruiken steeds vaker ongebruikelijke programmeertalen om malware aan te passen of nieuwe malware te ontwikkelen. Dit wordt geïllustreerd door de studie "Old Dogs New Tricks" van BlackBerry Limited, leverancier van beveiligingssoftware en-diensten.

Samenvatting onderzoek

Malware-auteurs hebben wellicht de reputatie traag te zijn met het veranderen van wat voor hen werkt. Maar dit is niet altijd het geval. Sommige malwaregroepen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om nieuwe of "exotische" programmeertalen uit te proberen om detectie door beveiligingsexperts te omzeilen, of om specifieke pijnpunten in hun ontwikkelingsproces aan te pakken.

Het BlackBerry Research & Intelligence-team koos vier ongewone programmeertalen die van belang waren om te onderzoeken. Programmeertalen zijn bijvoorbeeld Go, D, Nim en Rust. De BlackBerry-onderzoekers ontdekten dat:

  • Deze talen kunnen bestaande handtekening gebaseerde detectie tegengaan
  • Het gebruik van ongebruikelijke talen maakt reverse-engineering moeilijker
  • Nieuwe programmeertalen maskeren malware, waardoor deze niet alleen moeilijker te detecteren is, maar ook moeilijker te kraken
  • Het rapport laat zien wie deze talen gebruikt en welke ontwikkelingen kunnen worden verwacht. Tegelijkertijd bevat het rapport een lijst van de bekende malware die in de afgelopen tien jaar in deze ongebruikelijke talen is geschreven.

“Malware-auteurs staan bekend om hun vermogen om hun vaardigheden en gedrag aan te passen en te profiteren van nieuwere technologieën. Dit rapport gaat in op minder productieve programmeertalen en hun gebruik in het malwarelandschap. Het is van cruciaal belang dat de industrie en klanten deze trends begrijpen en in de gaten houden, aangezien ze alleen maar zullen toenemen”, aldus Eric Milam, VP Threat Research bij BlackBerry.

Om het rapport te downloaden, ga naar: https://blogs.blackberry.com/en/2021/07/old-dogs-new-tricks-attackers-adopt-exotic-programming-languages.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over BlackBerry
BlackBerry (NYSE: BB en TSX: BB) levert betrouwbare beveiligingssoftware en -diensten. Het bedrijf biedt organisaties en overheidsinstellingen de technologie die ze nodig hebben om het Internet of Things te beveiligen. Gevestigd in Waterloo, Ontario, zet het bedrijf zich in voor veiligheid, cybersecurity en dataprivacy. Daarnaast is BlackBerry voorloper op belangrijke gebieden zoals kunstmatige intelligentie, endpointsecurity en -management, encryptie en geïntegreerde systemen.
Meer over BlackBerry
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.