Nederlandse consumenten niet langer gebonden aan het modemaanbod van hun provider

Nieuwe richtlijn maakt vrije modemkeuze mogelijk

| VTKE | 3 min | 28 juli 2021 10:32
Copyright: Compare Fibre op Unsplash

Het hoge woord is eruit: de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe beleidsregel opgesteld waarin bepaald is dat consumenten en bedrijven in Nederland hun eigen modem mogen kiezen. De beleidsregel is op 27 juli 2021 gepubliceerd en zal zes maanden na publicatie in werking treden. Dat betekent dat consumenten vanaf eind januari 2022 niet langer gebonden zijn aan de modem die hun internetprovider hen aanbiedt, maar kunnen kiezen voor de modem die het beste bij hun behoeften past. Het VTKE – een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur – zet zich al jaren in voor vrije modemkeuze en is, vanzelfsprekend, blij met deze nieuwe richtlijn.

De Europese Unie is met verordening 2015/2120 al sinds 2015 vóór vrije modemkeuze. Finland was in 2014 het eerste Europese land waar consumenten zelf hun modem mochten kiezen. Duitsland volgde in 2016 en Italië in 2018. In Nederland kunnen alleen klanten van enkele netwerkexploitanten zelf bepalen welk eindapparaat ze op hun internetverbinding willen gebruiken. Dit kan een van de apparaten van de netwerkexploitant zelf zijn, maar dat hoeft niet. Deze netwerkexploitanten laten de modemkeuze over aan de klant en zijn daarmee een grote uitzondering in Nederland.

Rudi Stahl, Senior Business Development Manager bij Gigaset, producent van onder andere telefoons en smart home-producten: “Providers in Nederland bepaalden tot nu toe welke modem jij als klant bij je abonnement kreeg. En dat is raar, aangezien je bijvoorbeeld bij het afsluiten van een telecomabonnement wél zelf mag bepalen welke smartphone je daarbij kiest. Waarom dan niet bij modems? Providers beweerden dat er technische en veiligheidsredenen waren om vrije modemkeuze niet mogelijk te maken, hoewel deze al uitvoerig waren besproken en weerlegd op basis van een speciaal voor dit doel opgezet onderzoek. Niet voor niets luidde de conclusie van een analyse van de voorgestelde verordening: ‘Over het geheel kan gezegd worden dat de vrije keuze van eindapparaten weinig effecten heeft op het functioneren en de veiligheid van het netwerk.’” Na verschijning van dit onderzoeksrapport bleef het stil. Tot op 13 februari 2019, toen de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat een brief aan de Tweede Kamer stuurde over de verkoop van losse modems en veiligheidsupdates. Hierin schrijft ze onder andere dat ze de besluitvorming over de positie van het netwerkaansluitpunt aan de ACM overlaat.

Nu heeft de ACM dus een nieuwe beleidsregel opgesteld waardoor het voor consumenten mogelijk wordt een eigen modem te kiezen. En dat zal voor veel Nederlanders goed nieuws zijn. Uit een onderzoek van de VTKE in maart 2021 blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) vrije modemkeuze belangrijk vindt. Bovendien is een internetmodem, die uitstekend internet biedt, in elk huishouden essentieel geworden – vooral sinds we vaker vanuit huis werken en hogere eisen stellen aan ons thuisnetwerk.

Het VTKE zet zich al jaren in voor vrije modemkeuze en is zeer verheugd met deze uitspraak. Een woordvoerder van het VTKE: “Consumenten weten zelf het beste welke wensen ze hebben als het gaat om het thuisnetwerk en zouden altijd de vrijheid moeten hebben om elke modem te kunnen kiezen die hierbij aansluit. We zijn er trots op dat alle inspanningen tot dit resultaat hebben geleid en we hopen dat dit besluit ook andere landen aanmoedigt hun richtlijnen aan te passen.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VTKE
Het Verbund der Telekommunikations-Endgerätehersteller/Alliance of Telecommunications Terminal Equipment Manufacturers (VTKE) verenigt voornamelijk middelgrote ondernemingen die in Europa actief zijn. De vereniging werd opgericht in 2013 en telt vandaag de dag meer dan 20 aangesloten bedrijven. Samen zetten zij zich in om de successen van een geliberaliseerde telecommunicatiemarkt op lange termijn veilig te stellen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de markt voor eindapparatuur. Het doel is zowel de gebruikers als de fabrikanten van telecommunicatie-eindapparatuur in staat te stellen de mogelijkheden van een geliberaliseerde telecommunicatiemarkt optimaal te benutten. Het VTKE zet zich met name in voor het behoud of – waar nodig – het herstel van de vrijheid van keuze van eindapparatuur. Iedere gebruiker moet zelf kunnen beslissen welke eindapparatuur hij op zijn aansluiting wil gebruiken.
Meer over VTKE
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.