Inzicht in veiligheidsrisico’s ontbreekt bij merendeel productiebedrijven

| Thales | 3 min | 10 februari 2020 10:32
Gewaardeerd
Afbeelding: Nationale Security Monitor van Thales | Copyright: Thales
  • 17 procent van de tech-beslissers in productiebedrijven heeft volledig inzicht in de samenhang tussen operationele technologie en de IT-systemen en de daarmee gepaard gaande veiligheid
  • 13 procent heeft een actueel inzicht in alle digitale assets en bedrijfsnetwerken
  • 51 procent van de productiebedrijven heeft IT- en OT-systemen gekoppeld of is daarmee bezig
De koppeling tussen IT-systemen op kantoor en operationele technologie voor productie neemt steeds verder toe. Meer dan de helft van de productiebedrijven (51%) heeft IT- en OT-systemen gekoppeld of is daarmee bezig. Tegelijkertijd heeft slechts 17 procent van de tech-beslissers in productiebedrijven volledige inzage in de samenhang tussen beide systemen en de daarmee gepaard gaande veiligheid. Bovendien heeft niet meer dan 13 procent een actueel inzicht in alle zogeheten digitale assets en bedrijfsnetwerken. Dat blijkt uit de nationale security monitor van Thales, waarvoor 220 bedrijven met minimaal 50 medewerkers zijn onderzocht.

Met de toenemende mogelijkheden van slimme systemen voor bijvoorbeeld preventief onderhoud, neemt de behoefte toe om data te koppelen en in verschillende IT-systemen te verwerken. Zo zegt 85 procent van de organisaties in de proces/chemiesector gebruik te maken van Internet of Things-oplossingen. Tegelijkertijd geeft 51 procent van de bedrijven aan dat het ontbreken van een goed zicht op de kwetsbaarheden een grote uitdaging is. 43 procent van de respondenten geeft toe dat onvoldoende inzicht in de veiligheidsrisico’s een groot probleem is.

"Groeiende connectiviteit gaat gepaard met meer digitale veiligheidsrisico’s", vertelt Peter Vermeulen, directeur en marktanalist van Pb7 Research. "Het goede nieuws is dat het veiligheidsbewustzijn in de industriële sector toeneemt. Bedrijven in de procesindustrie, chemie en life sciences geven wel aan dat dit vooral gedreven wordt door veiligheidsincidenten in de markt."

"Gebrek aan inzicht in alle digitale assets, veiligheidsrisico’s en samenhang tussen IT- en OT-systemen is niet alleen een zorg voor de veiligheid van bedrijfskritische systemen", concludeert Eric ten Bos, Lead Consultant Internet of Things in OT bij Thales. "Het staat ook innovatie in de weg. Bij de ontwikkeling van nieuwe Internet of Things-oplossingen in de industrie is het zaak dat er meer aandacht komt voor ‘security-by-design’."

Thales is wereldwijd één van de eerste bedrijven die volledige geïntegreerde geautomatiseerde oplossingen biedt voor de digitale veiligheid van zowel IT- als OT-systemen.

Sinds 2018 roept ook de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) op tot blijvende aandacht voor het verhogen en borgen van de weerbaarheid van de Nederlandse vitale infrastructuur op het vlak van energie, watervoorziening, chemie en andere industriële sectoren.

Over het onderzoek

In het najaar van 2019 zijn 220 bedrijven in de zakelijke dienstverlening, publieke sector, de procesindustrie, chemie en life sciences sector ondervraagd. Het gaat om in Nederland gevestigde organisaties met 50 of meer medewerkers. Het onderzoek is in opdracht van Thales uitgevoerd door het onafhankelijke ICT-onderzoeksbureau Pb7 Research in samenwerking met Infosecurity Magazine en Automatie | PMA. Het onderzoeksrapport is hier beschikbaar.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Thales
De mensen op wie we allemaal vertrouwen om de wereld draaiende te houden, vertrouwen op Thales. Onze klanten komen naar ons toe met grote ambities: om het leven beter te maken, om ons veilig te houden. Door een unieke combinatie van diverse expertise, talenten en culturen, ontwerpen en leveren onze architecten buitengewone hoogtechnologische oplossingen. Oplossingen die morgen mogelijk maken, en wel vandaag. Van de bodem van de oceanen tot diep in de ruimte en cyberspace helpen we onze klanten slimmer te denken en sneller te handelen – zodat groeiende complexiteit en ieder beslissend moment beheersbaar blijft.
Meer over Thales
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.