Bitdefende Labs neemt piek waar in gelokaliseerde afpersingscampagnes op basis van gelekte inloggegevens

Heb je onlangs een e-mail ontvangen van cybercriminelen die je proberen af te persen? Je bent niet de enige.

| Bitdefender | 2 min | 2 augustus 2021 17:00
Copyright: Bitdefender
Heb je onlangs een e-mail ontvangen van cybercriminelen die je proberen af te persen? Je bent niet de enige. Bitdefender heeft de afgelopen twee weken een ongewoon hoge piek waargenomen in afpersingscampagnes. De aanvallen verspreidden zich over de hele wereld, maar er zijn opmerkelijk veel spam-e-mails gericht op gebruikers in Nederland, Roemenië en Italië. De cybercriminelen gebruiken daarbij inloggegevens die de afgelopen jaren openbaar zijn geworden bij datalekken.

De berichten zijn afkomstig van meerdere IP-adressen in Europa, Azië, Afrika en Amerika en lijken te zijn verspreid via een groot spambotnet dat wordt beheerd door dezelfde dreigingsgroep. De e-mails zijn redelijk vertaald en de gevraagde bedragen en valuta zijn locatieafhankelijk. Bij Nederlandse slachtoffers wordt erop aangedrongen om 1.350 euro in Bitcoins te betalen, omdat er anders onzedelijk beeldmateriaal van hen openbaar wordt gemaakt. De daders geven aan dat ze de inloggegevens hebben gekocht via internet en dat ze deze hebben gebruikt om schadelijke software en spyware op de devices van de gebruiker te installeren.

Ouderwetse bangmakerij

De spammers bombarderen inboxen in de hoop zoveel mogelijk slachtoffers te misleiden. Terwijl sommige oplichters af en toe nieuwe en overtuigende listen bedenken om slachtoffers te misleiden, bouwen deze pogingen voort op bekende manieren van werken. Ze verwijzen naar oude, ooit gelekte wachtwoorden en zeggen dat het gebruik van een beveiligingsoplossing zinloos is. Een dergelijk bericht kan geloofwaardig overkomen door de combinatie van een accountwachtwoord, technische details over hoe het systeem gecompromitteerd zou zijn en andere plausibele argumenten. Hoewel het allemaal bluf is, blijkt uit analyse van de Bitcoin-adressen dat er nog altijd veel mensen intrappen, ondanks talloze bewustmakingscampagnes en waarschuwingen die gebruikers herinneren aan bedreigingen per e-mail.

Vijf tips om met e-mail gebaseerde afpersingspogingen om te gaan

Het succes van deze oplichting blijft een gok voor cybercriminelen, maar de praktijk wijst wel uit dat er nog steeds mensen het losgeld betalen. Met name de emotionele triggers zorgen ervoor dat mensen soms niet meer helemaal helder nadenken. Daarom deelt Bitdefender nogmaals vijf tips om met een dergelijke afpersingpoging om te gaan:
  • Blijf kalm en analyseer de situatie – zelfs als de e-mail jouw wachtwoord bevat, is deze waarschijnlijk afkomstig van eerdere datalekken. Als de oplichter zegt dat je systeem al is geïnfecteerd met schadelijke software en spyware, waarom zou hij dan niet zelf je rekening leeghalen?
  • Controleer en update je accountwachtwoorden regelmatig
  • Reageer nooit op dreigberichten en markeer de berichten als spam
  • Installeer een lokale beveiligingsoplossing op je devices
  • Schakel waar mogelijk (minstens) two-factor-authentication in

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Bitdefender
Bitdefender is een wereldwijd bedrijf op het gebied van beveiligingstechnologie dat geavanceerde end-to-end cyberbeveiligingsoplossingen en geavanceerde bescherming tegen bedreigingen biedt. Sinds 2001 heeft Bitdefender consequent bekroonde zakelijke en consumentenbeveiligingstechnologie geproduceerd en is het een voorkeursleverancier op het gebied van zowel hybride infrastructuurbeveiliging als eindpuntbescherming. Dankzij R&D, allianties en partnerschappen wordt Bitdefender vertrouwd om voorop te lopen en robuuste beveiliging te leveren waarop u kunt vertrouwen.
Meer over Bitdefender
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.