Fujitsu komt met ruimtemissie optimalisator om ruimtepuin op te ruimen

Een combinatie van quantum-geïnspireerde computing en kunstmatige intelligentie

| Fujitsu | 3 min | 6 augustus 2021 11:30
Copyright: NASA op Unsplash
Ter bestrijding van ruimtepuin introduceert Fujitsu UK een combinatie van quantum-geïnspireerde computing en kunstmatige intelligentie. Het prototype, ontwikkeld in samenwerking met Amazon Web Services, Astroscale UK en de Universiteit van Glasgow, stelt een ruimtevaartuig in staat om efficiënter en sneller te bepalen welke stukken puin moeten worden verwijderd. Het opruimen van ruimteschroot is essentieel omdat hiermee het risico dat verouderde ruimtevaartuigen tegen nieuwe en bestaande satellieten botsen, vermindert of zelfs voorkomen kan worden.

"Brokstukken in de ruimte vormen een groot risico voor operationele systemen die afhankelijk van zijn satellieten - zoals weersvoorspellingen en telecommunicatie”, Ellen Devereux, Digital Annealer Consultant bij Fujitsu UK & Ierland .“Met de steun van het UK Space Agency, Astroscale UK, AWS en de Universiteit van Glasgow, hebben we een oplossing die de missieplanning van een dienstvaartuig optimaliseert voordat het de ruimte in wordt gestuurd – dit houdt in dat er meer en sneller brokstukken opgepikt kunnen worden. Deze technologie biedt enorme voordelen, niet alleen als het gaat om het opruimen van puin, maar ook voor het onderhoud."

Gevaren

Daarnaast helpt de ruimtemissie optimalisator om het risico op fatale botsingen in de banen om de aarde te verminderen. Door deze botsingen kunnen duizenden nieuwe stukken nieuw puin ontstaan die allemaal een bedreiging vormen voor werkende satellieten. Fujitsu’s computer optimaliseert het missieplan door het minimale brandstofverbruik en kortste tijdsbestek te bepalen die nodig zijn om onbruikbare ruimtevaartuigen veilig terug te brengen naar de ‘verwijderingsbaan’ om de aarde. Door het kiezen van de beste route kunnen er veel tijd en kosten worden bespaard. "Het monitoren van gevaarlijke ruimteobjecten is van vitaal belang,” zegt Jacob Geer, hoofd Space Surveillance and Tracking, UK Space Agency. “Dit project is een van de eerste voorbeelden waarbij Quantum-inspired computing samenwerkt met kunstmatige intelligentie om ruimtepuin te verminderen. Fujitsu heeft in samenwerking met Astroscale UK, de Universiteit van Glasgow en AWS aangetoond hoe belangrijk het in de praktijk is om de ruimte overzichtelijk te houden, zodat deze ook voor toekomstige generaties toegankelijk blijft."

Samenwerking

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de subsidie van de UK Space Agency "Advancing Research into Space Surveillance and Tracking". Het project, dat in zes maanden is ontwikkeld volgens de richtlijnen van de Government Digital Services, maakt gebruik van algoritmen die gebaseerd zijn op een kunstmatig neuraal netwerk (ANN). Ze zijn ontwikkeld door de Universiteit van Glasgow. In combinatie met de Digital Annealer en Quantum Inspired Optimisation Services van Fujitsu, kunnen deze algoritmen een belangrijke bijdrage leveren om de problemen met het ruimtepuin op te lossen. Fujitsu is een van de zeven Britse bedrijven die van het UK Space Agency een deel van de in totaal meer dan een miljoen pond hebben gekregen om ruimtepuin aan te pakken. Het UK Space Agency en het Ministerie van Defensie ontwikkelen een gezamenlijk programma om het Verenigd Koninkrijk bewuster te maken van gebeurtenissen in de ruimte.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Fujitsu
Fujitsu is het toonaangevende Japanse informatie- en communicatietechnologie (ICT) bedrijf met een volledig aanbod van technologische producten, oplossingen en diensten. We gebruiken onze ervaring en de kracht van ICT om de toekomst van de samenleving te vormen samen met onze klanten.
Meer over Fujitsu
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.