Slechte toegankelijkheid van apps wordt aangepakt

Omdat het gebruik van apps een groot deel van onze dag inneemt, is het belangrijk dat apps toegankelijk en intuïtief zijn

| Truewind | 2 min | 09 augustus 2021 11:44
Exclusief
Gewaardeerd
Even je mail checken, door Instagram scrollen, kijken hoe laat je trein vertrekt; we gebruiken dagelijks veel verschillende applicaties op onze telefoon. Niet gek dat meer dan een derde van de Nederlanders (38%) dan ook niet meer zonder apps kan leven. Omdat het gebruik van apps een groot deel van onze dag inneemt, is het belangrijk dat apps toegankelijk en intuïtief zijn. Dit eerste is sinds 23 juni 2021 wettelijk verplicht voor alle overheidsapps.

Toegankelijkheidsverklaring

De toegankelijkheidsverklaring van overheidsapps toont aan in hoeverre een app toegankelijk is voor mensen met een beperking. Dit kan zowel een visuele als een verstandelijke beperking zijn, maar ook voor bijvoorbeeld laaggeletterden en senioren is deze verklaring nuttig. We hebben het dan dus over enkele honderdduizenden Nederlanders. Via het Meldpunt ontoegankelijke apps kunnen zij aangeven met welke apps zij problemen ondervinden, waarna stichting Appt contact opneemt met de ontwikkelaar.

Als overheidsinstantie kun je de toegankelijkheidsverklaring verkrijgen door te voldoen aan de toegankelijkheidseisen uit de Europese standaard EN 301 549 (WCAG 2.1, niveau A+ AA). Daarnaast moet je een toegankelijkheidsverklaring publiceren waarin staat welke maatregelen de organisatie neemt om de app toegankelijk te maken en te houden.

Maar wanneer is een app toegankelijk?

Het toegankelijk maken van een app begint met het voldoen aan de eisen uit de eerder genoemde Europese standaard. Denk hierbij aan zaken als contrast van tekst, het gebruik van kleur of ondertiteling bij een video. Als je vanaf het begin van de ontwikkeling rekening houdt met toegankelijkheid, kan dit veel tijd en geld schelen. Betrek mensen met een beperking bij het ontwikkelproces, zodat ook zij hun input kunnen geven. Bovendien is het belangrijk om de app uitvoerig te testen op toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Overstappen naar een andere app

Toegankelijkheid verbetert niet alleen het gebruiksgemak van apps voor mensen met een beperking, maar voor alle gebruikers. Uit onderzoek blijkt dat 61 procent van de Nederlanders gebruiksgemak een zeer belangrijke eigenschap van een app vindt. Als een app moeilijk te begrijpen is, stapt 77 procent over naar een alternatieve app. Als een concurrerende aanbieder een betere appt heeft, switcht zelfs 79 procent. Vooral Nederlanders onder de 40 jaar kiezen snel voor een alternatief (80%).

Wil je ervoor zorgen dat je app toegankelijk is voor de hele bevolking én wil je geen klanten verliezen? Dan is het belangrijk dat je voldoet aan de Europese standaard en hiermee een toegankelijkheidsverklaring verkrijgt. Werk je bij een overheidsinstantie, dan is dit zelfs wettelijk verplicht.
Auteur: Ruud Hochstenbach, Business Development Benelux bij Truewind

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Truewind
Truewind, een van de meest ervaren OutSystems-partners, is een wereldwijde leverancier van digitale oplossingen. Door middel van applicatieontwikkeling op basis van low-code helpt Truewind organisaties bij het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen, waarbij de focus ligt op UX, UI, nazorg en testen. Het bedrijf is onder andere actief in de zorg, bankensector, verzekeringssector, automotive en retail. 
Meer over Truewind
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.