tado°-onderzoek: “De impact van hittegolven is het grootst op huizen in Friesland en Noord-Holland”

Nederlandse huizen warmen op warme zomerdagen sneller op dan de huizen in sommige andere Europese landen

| tado° | 3 min | 10 augustus 2021 12:24
Copyright: tado°
Een nieuw onderzoek van tado°, een van de Europese leiders op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen, toont aan dat Nederlandse huizen op warme zomerdagen sneller opwarmen dan de huizen in sommige andere Europese landen. Uit het onderzoek, uitgevoerd in de zomer van 2021 en gebaseerd op data van 50.000 Nederlandse huizen, bleek dat de temperatuur in een Nederlands huis – bij een binnentemperatuur van 20°C en een buitentemperatuur van 30°C, bij zonnig weer – na drie uur gemiddeld 3,6°C stijgt. In vergelijking met andere West-Europese landen, zoals Duitsland en Italië (2,2°C) worden Nederlandse huizen warmer in hetzelfde tijdsbestek. Huizen in Nederland worden zelfs twee keer zo warm als huizen in Oostenrijk (1,7°C).Dit betekent dat Nederlanders tijdens hittegolven nog meer last hebben van onaangename temperaturen in huis dan andere Europese landen. Onderzoek heeft aangetoond dat hoge temperaturen in huis leiden tot verminderde productiviteit en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals uitdroging of een zonnesteek[1]. Door de opwarming van de aarde komen hittegolven en andere extreme weersomstandigheden steeds vaker voor[2].

De impact van hittegolven is het grootst op huizen in Friesland en Noord-Holland

In vergelijking met andere Europese gemiddelden doen Nederlandse huizen het met gemiddeld 3,6°C nog niet zo slecht. Oostenrijk en Hongarije warmen het minst snel op met gemiddeld 1,7°C en Ierland met 5,3°C het snelst. Als we kijken naar regio's binnen Nederland is er wel een groot onderscheid. Huizen in Limburg en Noord-Brabant worden na drie uur gemiddeld 2,7 en 3,0°C warmer, maar de temperatuur in huizen in Noord-Holland en Friesland stijgt onder dezelfde omstandigheden met 4,3 en 4,7°C. Met dit getal staat Friesland in de top tien van regio’s in Europa waar de huizen het meest opwarmen in drie uur tijd. Schotland is de grootste uitschieter: in deze regio bedraagt de opwarming van huizen 5,6°C.

Oude woningen

Een vijfde van de Nederlandse huizen is heel oud, wat een oorzaak kan zijn voor de snelle opwarming van de huizen. In de periode vóór 1946 werd 18,9% van de huizen gebouwd, in 1946-1980 was dit 41,9%, in 1980-2000 ging het om 26,4% en na 2000 slechts 9,5%[3]. Deze woningen zijn bijzonder gevoelig voor het opnemen en verliezen van warmte, wat resulteert in meer energieverbruik voor airconditioning of verwarming om comfortabele temperaturen in huis te behouden.
Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de temperaturen in huizen in het Verenigd Koninkrijk de hoogste stijging heeft in drie uur tijd, namelijk 4,9°C. Het Verenigd Koninkrijk heeft dan ook het grootste aantal oude woningen in Europa; maar liefst 38% van de woningen is vóór 1946 gebouwd[3].

Airconditioning en inzichten

“Ons onderzoek laat zien in hoeverre huizen reageren op buitentemperaturen en zonnestraling”, zegt Christian Deilmann, mede-oprichter en CPO van tado°. “Naarmate hittegolven vaker voorkomen, zullen mensen steeds vaker airconditioning aanschaffen om de temperatuur binnenshuis aangenaam te houden.”

Airconditioners helpen de warmte binnenshuis te verminderen, maar zijn een grote kostenpost en slecht voor het milieu. De elektriciteitskosten nemen toe en ze stoten verontreinigende stoffen uit. Energiezuinige AC-technologieën zoals tado°’s Slimme Airco Bediening zorgen ervoor dat huizen goed worden gekoeld tegen minimale financiële kosten en milieu-impact. tado° zorgt ervoor dat de airco alleen aanstaat als er mensen in de kamers aanwezig zijn. Ook geeft de app diverse tips om de lucht in huis gezond te houden en biedt inzicht in de luchtkwaliteit binnen- en buitenshuis. De data die deze inzichten biedt, kan bewoners helpen om hun airco effectiever te gebruiken en helpen beter te begrijpen hoe de temperatuur binnenshuis verandert afhankelijk van het weer.

Stijgende temperaturen, een groeiende middenklasse in ontwikkelde landen en meer verstedelijking zorgen voor een sterke groei van airco’s voor huizen. Vroeger hadden vooral mediterrane landen behoefte aan airco’s in huis. De afgelopen jaren zijn er echter in heel Europa steeds vaker hete zomers voorgekomen en veel landen hebben historische temperatuurrecords verbroken. Het International Energy Agency voorspelt dat de vraag naar airconditioning in de komende 20 jaar zal verdubbelen[4]. De toegenomen populariteit van het thuiswerken zal de vraag naar airconditioning voor thuis alleen maar verder opdrijven.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over tado°
tado°, opgericht in 2011 in München, is een van de Europese leiders op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen. Met zijn slimme thermostaten voor verwarming en koeling werkt tado° als klimaatassistent met Skills zoals Geolocatie, Aanpassing aan Weersvoorspellingen, Open Raam Detectie, Klimaatcomfort en meer. tado° de manier waarop thuis energie wordt verbruikt: tado° staat voor meer comfort, meer besparingen en meer welzijnet mee.
Meer over tado°
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.