Meer dan 5.000 pandemie-gerelateerde phishingwebsites geïdentificeerd sinds het begin van de pandemie

Verschillende nep-aanbiedingen en kortingen, op bijvoorbeeld COVID19-tests, behoren tot de meest voorkomende manieren

| Kaspersky | 2 min | 12 augustus 2021 11:17
Afbeelding: Een voorbeeld van een phishing-website die mondkapjes aanbiedt | Copyright: Kaspersky
Om beter te begrijpen hoe oplichters de epidemiologische uitdaging uitbuiten, analyseerden Kaspersky experts pandemie-gerelateerde spamberichten en phishingwebsites die zijn ontworpen om gebruikersdata te stelen.

Verschillende nep-aanbiedingen en kortingen, op bijvoorbeeld COVID19-tests, behoren tot de meest voorkomende manieren die door cybercriminelen worden gebruikt. Recentelijk zijn phishingadvertenties voor valse QR-codes en vaccinatiecertificaten voor restaurants en openbare evenementen populair geworden.

34 pandemie-gerelateerde phishingwebsites in Nederland

Kaspersky identificeerde maar liefst 5.000 pandemie-gerelateerde phishingwebsites, waarvan 300 in Europa en 34 in Nederland. Van maart 2020 tot juli 2021 heeft het cybersecuritybedrijf meer dan een miljoen pogingen van gebruikers om deze sites te bezoeken voorkomen*.

De pandemie-gerelateerde oplichtingsactiviteiten bereikten een hoogtepunt in maart 2021. Kaspersky-onderzoekers constateerden een lichte daling in juni, waarna bleek dat cybercriminelen hun inspanningen intensiveerden. In juli detecteerden en blokkeerden Kaspersky-producten veertien procent meer pandemie-gerelateerde phishingwebsites dan in mei.

"Bij de meeste pandemie-gerelateerde fraude hebben cybercriminelen als doel om gebruikersdata te verkrijgen. Hiervoor wordt vaak phishing gebruikt: een gebruiker volgt een link uit een advertentie of e-mail en komt op een pagina waar hem wordt gevraagd om persoonlijke informatie en bankkaartgegevens in te voeren. Zodra zij deze informatie hebben, kunnen aanvallers deze gebruiken om geld te stelen van de rekeningen van een doelwit. Als je een bericht ziet over de pandemie, raden we je aan altijd te controleren of de informatie afkomstig is van een officiële bron en nooit je persoonlijke gegevens te verstrekken aan verdachte sites," zegt Alexey Marchenko, hoofd Content Filtering Methods Research bij Kaspersky.

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van oplichterij is het belangrijk om sceptisch te zijn over ongewoon goede aanbiedingen en promoties. Daarnaast doe je er goed aan om geen links te volgen van verdachte e-mails of chatberichten en is het verstandig om altijd de echtheid van onbekende websites te controleren. Met een betrouwbare securityoplossing, zoals Kaspersky Security Cloud, weet je zeker dat kwaadaardige bijlagen worden geïdentificeerd en phishingsites worden geblokkeerd.
* Anonieme data gebaseerd op Kaspersky productdetecties van maart 2020 tot juli 2021.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.