Drie valkuilen bij het beheer van je hybride of multi-cloudomgeving

En hoe voorkom je ze?

| Unisys | 3 min | 12 augustus 2021 16:11
Exclusief
Copyright: Unisys
Steeds meer organisaties omarmen hybride en multi-cloudoplossingen. De snelle verspreiding van cloud computing is dan ook kenmerkend geworden voor het afgelopen decennium van bedrijfsinnovatie. Toch voldoet een dergelijke cloudomgeving vaak niet aan de verwachtingen. Zonder een solide plan voor het beheer van digitale diensten kan de adoptie van cloud computing-diensten namelijk leiden tot tijd- en geldverspilling, beveiligingsproblemen en ontevredenheid onder werknemers. En dat werkt vervolgens de digitale transformatie weer tegen. Wat zijn de grootste valkuilen bij de overstap naar een hybride of multi-cloudoplossing en hoe voorkom je ze?

1. Verwachting van plug-and-play

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat je een public clouddienst kiest die jouw specifieke bedrijfsdoelstellingen ondersteunt. Het huidige zakelijke IT-ecosysteem wordt echter gedomineerd door leveranciers en bedrijven die kant-en-klare oplossingen bieden. Hierdoor heb je – zelfs na een succesvolle integratie – geen garantie dat de nieuwe hybride of multi-cloudomgeving de naadloze functionaliteit biedt die je verwacht. Een wendbare IT-omgeving is daarom een vereiste. Door te investeren in je IT Service Management (ITSM) kun je een effectief raamwerk creëren dat zich kan aanpassen en ervoor zorgt dat cloudinvesteringen waarde opleveren op ieder niveau van je organisatie.

2. Afhankelijkheden onvoldoende in kaart brengen

Iedere public clouddienst heeft een andere wisselwerking met andere open cloud-resources, private cloud-infrastructuren en on-premise gegevensopslag. Wanneer je overstapt op een hybride-cloudmodel kan het daarom lastig zijn je afhankelijkheden in kaart te brengen. Zeker als de implementatie gehaast verloopt, is het mogelijk dat je afhankelijkheden over het hoofd ziet. Als een op Microsoft Azure gehoste applicatie bijvoorbeeld niet in staat is de benodigde informatie te halen uit door Amazon Web Services beheerde datastores, kunnen medewerkers hun werk niet uitvoeren. Dit kan leiden tot ongeplande downtime of onderbroken dienstverlening. Dit probleem wordt nog groter in multi-cloudomgevingen waar CRM, ERP, content delivery en andere publieke cloudservices informatie delen, zelfs als de gegevens zelf zijn opgeslagen op servers die worden beheerd door verschillende cloudleveranciers. Het beheer van alle clouddiensten moet daarom zorgvuldig worden gecoördineerd en regelmatig worden getest. Zo zorg je ervoor dat nieuwe toevoegingen de werkende set-up niet verstoren.

3. Buitensporige clouduitgaven

Hoewel je overstapt naar de cloud om geld te besparen, kun je door de continue facturering overvallen worden door een hoge rekening. Volgens Gartner gaan IT-efficiëntie en cloudkostenbeheersing hand in hand. Het geheim van het kostenbeheer van de cloud ligt in het volledig benutten van de zichtbaarheid in IT-kosten die een cloud computing-model kan bieden om zo efficiënter gebruik te stimuleren. Door het gemak waarmee clouddiensten worden geleverd, kan je in de verleiding komen om capaciteitsbeperkingen te omzeilen ten gunste van een eenvoudige gebruikersinstallatie. Dit kan echter leiden tot een wildgroei aan resources. Evalueer daarom regelmatig clouddiensten, toegang tot applicaties en resourcegebruik. Zorg ook dat digital services management (DSM)-processen en financiële beheertools samenwerken. Zo beheer je de kosten en minimaliseer je de kans dat je betaalt voor diensten die je niet gebruikt of te veel betaalt voor private cloudinfrastructuur.

4. Overwin de uitdagingen

Je bent misschien geneigd om problemen die gepaard gaan met een cloudmigratie af te schrijven als veelvoorkomende uitdagingen die er nou eenmaal bijhoren. Maar niets is minder waar. Door alle cloudservices vanaf begin af aan zorgvuldig te coördineren, regelmatig te testen en te evalueren, kun je de uitdagingen van hybride en multi-cloudomgevingen het hoofd bieden. Zo zorg je voor een duurzame en schaalbare toekomst van jouw organisatie.

Auteur: Tony Parsons, Director of Digital Service Management bij Unisys

Alles van Tony Parsons

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Unisys
Unisys (NYSE: UIS) is een wereldwijd opererend technologiebedrijf dat krachtige beveiligingsoplossingen bouwt voor de meest veeleisende bedrijven en overheden ter wereld. Unisys biedt onder meer beveiligingssoftware en -diensten, hulp bij digitale transformatie van de werkplek, industriële applicaties en diensten en innovatieve softwarebeheeromgevingen voor grootschalig zakelijk gebruik.
Meer over Unisys
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.