Zelf in actie komen tegen databrokers

Cybersecuritywebsite publiceert stappenplan voor consumenten

| VPNdiensten | 2 min | 18 augustus 2021 10:16
Copyright: VPNdiensten
Consumenten kunnen nu zelf actie ondernemen tegen datahandelaren dankzij de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Europese evenknie GDPR. Dit benadrukt Abel Baas, cybersecurityexpert bij VPNdiensten.nl. De website heeft daartoe een handleiding gepubliceerd.

Duizenden databrokers actief

Door de levendige handel in data kunnen nietsvermoedende burgers slachtoffer worden van ongewilde reclames, spam en zelfs identiteitsfraude. Volgens cybersecurityexpert Baas zijn er duizenden databrokers actief. Daarmee lijkt zelf actie ondernemen onaantrekkelijk, zegt Baas: “Er zijn ook bedrijven actief die je kunnen helpen met het verwijderen van je data bij al die databrokers, maar in de praktijk hebben die weinig succes.”

Tijd om zelf in actie te komen

VPNdiensten roept op om massaal verwijdering van de gegevens te vragen. De website heeft een gids gepubliceerd om mensen te helpen met het verwijderen van de gegevens.

Wanneer databrokers de gegevens weigeren te verwijderen, of een tegenverzoek sturen, overtreden ze mogelijk de privacywet, zegt Baas: “Je mag dit soort bedrijven er op wijzen dat wat zij doen niet in lijn is met de wet. Als er wordt gevraagd om nog meer gegevens, kun je antwoorden dat het een onredelijk verzoek is en dat ze zich gewoon aan de privacywet moeten houden.”

Juridische stappen

Wanneer databrokers niet overgaan tot het verwijderen van de gegevens, kunnen mensen van wie de data is opgeslagen juridische stappen ondernemen. De eerste stap is een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zegt Abel Baas: “De Autoriteit Persoonsgegevens is belast met dit soort zaken. Bij meerdere meldingen doet de Autoriteit onderzoek. Daar zitten databrokers niet op te wachten. Ze kunnen in het uiterste geval hun hele verdienmodel kwijtraken. Dan kiest zo’n bedrijf normaliter eieren voor zijn geld.”

Door gezamenlijk actie te ondernemen tegen dit soort bedrijven, kunnen we onze privacy een stuk verbeteren. "Niemand hoeft er genoegen mee te nemen om handelswaar te zijn," aldus Baas.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VPNdiensten
Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten informatie opdoen over VPN-verbindingen en het gebruik ervan. De website biedt informatie over de inzet van VPN-diensten voor specifieke doeleinden, tests en beoordelingen van verschillende VPN providers. Ook vind je op VPNdiensten algemene informatie over (online) privacy gerelateerde onderwerpen.
Meer over VPNdiensten
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.